Čtrnáctideník Kulturní noviny

20. číslo pondělí 19. 5. 2014

Téma Politika

Andrej Zubov: Rusko a Západ

Andrej Zubov na protiválečném kongresu inteligence v Moskvě, březen 2014. Foto Ilya Voyager

Historik Andrej Zubov v březnu publikoval článek kritizující ruský postup během krymské krize, za což byl propuštěn ze Státního institutu mezinárodních vztahů v Moskvě. Následně měl v Brně přednášku. Jaký je jeho pohled na současné Rusko?

Na půdě Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně vystoupil 9. května se svou přednáškou na téma Russia and the West: Russian Perceptions of the World and Central Europe historik Andrej Zubov. Ten se dostal do povědomí české veřejnos ... více »

Komentář Věda

Revoluční výzkum v IKEM nebo jen další příspěvek do informačního mlýna?

Institut klinické a experimentální medicíny. Foto www.ikem.cz

Popularizace výsledků lékařské vědy v médiích má svoje velké slabiny. Především však není jasné, komu a jak slouží.

Když si člověk v běžných mainstreamových médiích (například na serveru Novinky.cz) prochází články na téma cukrovky, dozví se ledacos. Od tíživé informace, že cukrovka jako celosvětový zabiják předstihla už i tuberkulózu, až po optimistické zpráv ... více »

Společnost a politika

Do Evropy a zase zpět

Zaedací sál Evropského parlamentu ve Štrasburku. Foto Wikimedia Commons

Evropský projekt strádá nedostatkem dobré vůle a odvážných nápadů. Bohužel to vypadá, že čeští politici nemohou přinést ani jedno, ani druhé.

V předvolební kampani je Evropská unie pojímána v lepším případě jako žinantní přežitek z bezstarostnějších časů, v horším jako bezohledný okupant. Primitivně dikobrazí karikatury bruselských byrokratů jsou žádaným zbožím, které umožňuje kdejakém ... více »

Kultura a umění Kultura

Jak básník pracoval na hřbitově

Obálka knížky je dílem Lindy Sovy. Repro archiv Vicki Shocka

K tématu prózy Vikiho Shocka mám osobní vztah. Také jsem jednu dobu pracoval na hřbitově. A v jednom odstavci Vikiho textu se objevím pod jménem Pavel Můra a pronesu cosi právě o hřbitově. Je to můj subjektivní názor, ale ta knížka se Vikimu prostě povedla.

Viki Shock napsal, jak zní podtitul knihy: "lehký funerální románek". Což je přesná charakteristika. Je to knížka útlá, tedy románek, nikoliv něco o počtu stran Hledání ztraceného času. Lehký je ten text dozajista, protože plný humoru. Naposledy ... více »

Kultura a umění

Michaela Rittsteina grafická groteska s nadsázkou

Michael Rittstein: Na baru, litografie, 2012. Foto Jan Dočekal

Nenápadná galerie uprostřed lesů Vysočiny nabízí ukázky z tvorby dalšího špičkového současného výtvarníka.

Galerii z ruky v Křížovicích dávali znalci zhoršujících se hmotných poměrů v prezentaci soudobého výtvarného umění mimo velká centra nanejvýš deset let trvání. Blahým skloubením krásy okolní krajiny, rustikálního charakteru galerie, přitažlivého ... více »

Poezie

Petr Karpus: Dvě básně nejen o lásce

Tizian: Amor s kolem osudu, asi 1520. Repro www.kressfoundation.org

Petr Karpus (1947): z nepublikované sbírky Předpeklí reality.

jaký jen toho dne Amor byl anděl jaký to byl Amor bůh uviděl jsem ho jak u snítky jmelí hrozí se lamentuje jakže to střelil na šípu přehlédl za suchým pupenem lístky zavinuté vrátilo se mu krutě to ostří kuté tvé jméno lásko toho d ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Milostpane!

Constant Puyo: Služebná na Montmartre, 1906.

Povídka Ignáta Herrmanna o tom, že i hloupý a ponižující zvyk mívá železnou košili.

Hloupé, otrocké slovo: milostpane! Jaký milostpán, jaké milostpanství! Dává-li kdo služce čtyry nebo pět zlatek měsíčně, začež musí ona třeba dvakrát denně cídit boty, utírat prach, týdně drhnout podlahu, týdně prát, desetkrát za den letět s ... více »

Fejeton

Jak jsem se dostal k léčiteli

Foto Tomáš Koloc

Jedna (typická?) česká pacientská odysea.

V létě minulého roku jsem byl ještě průměrný český občan a pacient, který o sobě může říct, že se už v životě setkal s alternativou, ale jeho potíže s klasickým zdravotnictvím zatím nikdy nepřesáhly tu hranici únosnosti, na níž se člověk musí vydat ... více »