Čtrnáctideník Kulturní noviny

14. číslo pondělí 7. 4. 2014

Téma

My a naši Romové

Romská osada v Srbsku. Foto Wikimedia Commons

Narůstající napětí mezi majoritou a romskou populací je jen jedním z mnoha projevů selhání postkomunistických států a jejich elit.

Německý reportér Norbert Mappes-Niediek ve své knize Chudáci Romové, zlí Cikáni reaguje na populární mýty o romské menšině a dokazuje, že za většinou problémů, které Romové mají (a samozřejmě i my s nimi), nejsou etnické rozdíly, ale především ... více »

Společnost a politika

Pochody z nenávisti

Nepokoje na sídlišti Máj v Českých Budějovicích v červnu 2013. Foto Václav Zouzalík

Rostoucí počet protestních demonstrací iniciovaných sociálními konflikty zvýrazňuje roli médií, která přispívají k pokřivenému, nedostatečně strukturovanému obrazu reality.

V pondělí 31. března 2014 se na půdě kanceláře veřejné ochránkyně práv v Brně konal kulatý stůl k problematice pochodů z nenávisti a jejich mediálního obrazu v České republice. Pochody z nenávisti je termín, kterým se začaly označovat rasistické ... více »

Kultura a umění

Kámen a světlo

Jan Pohribný, Z cyklu Nová doba kamenná, Fjordoko, 2003. Foto archiv JP

Fotograf Jan Pohribný patří k nejosobitějším zjevům evropské umělecké fotografie a 11. dubna bude hostem letošních českobudějovických Fotojatek, festivalu tvůrčí fotografie.

Ve své práci se zabývá především krajinou a rolí člověka v ní. Od roku 1988 vytváří své vize a reflexe na posvátná a kultovní místa prehistorické Evropy - cyklus Nová doba kamenná bude k vidění i na Fotojatkách. Jedná se o uhrančivé až mystické f ... více »

Kultura a umění

Čtyři menší spisy Jana Blahoslava

Jan Blahoslav (1523-1571). Repro www.cojeco.cz

V edici Česká knižnice vycházejí texty humanistického vzdělance a biskupa Jednoty bratrské Jana Blahoslava. Ve škole jsme o něm něco slyšeli všichni: co ale o jeho názorech doopravdy víme?

Je už u nás takovou tradicí, že přečasto hovoříme o věcech, které vlastně ani neznáme: patří jaksi k dobrému tónu zdáti se poněkud sečtělejšími, než vskutku jsme - a semo tamo trousiti i citáty. V případě vnově nyní vydaného autora jsme ovšem nam ... více »

Kultura a umění

Živé okamžiky umění Viktora Šlajchrta

Viktor Šlajchrt. Foto archiv redakce

Pražské nakladatelství Pulchra vydalo sborník textů spisovatele a novináře Viktora Šlajchrta Okamžiky umění - díla, legendy, provoz.

Viktor Šlajchrt (narozen roku 1952 v Praze) vystudoval český jazyk a výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě v Ústí nad Labem. Byl učitelem ve Vejprtech, uklízečem v metru, obchodním cestujícím Knižního velkoobchodu a vedoucím obchodu a propagac ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Umění prodat sám sebe

Jelikož marketing nedělá rozdíl mezi pravým a nepravým, nebo mezi hodnotným a bezcenným, je konzumentství iracionálním chováním. (Zamyšlení Germaine Greerové z roku 1998)

Na přelomu tisíciletí má ve Velké Británii všechno svou cenu. Co nemůže být koupeno nebo prodáno, neexistuje. Dokonce i abstraktní věci mají své ceny. Dnes můžete prodat čas, můžete prodat své jméno a "svůj příběh" právě tak, jako můžete prodat s ... více »

Fejeton

Má setkání se zákonem

Obrázek nebo fotografie#10887

Sedm kriminálních případů s následným poučením.

1981: V devíti letech jsme pro legraci asi hodinu v různých intervalech ťukali na plechovou bránu našeho domu. Sousedům se to nelíbilo, tak na nás zavolali policii. - Případ se řešil na místním národním výboru. Psychická újma sousedů byla pořádko ... více »

Dokument

Prosba o podporu

Kulturní noviny působí již šestým rokem, z toho od roku 2011 jako pravidelné periodikum. Bez podpory vás, čtenářů a sympatizantů, by to nebylo možné. Nejsme dotované médium. Přispějte nám, prosím.

Vstoupili jsme do dalšího roku své činnosti, pracujeme stále v ekonomicky i funkčně velmi efektivním režimu, který je současně i značně náročný pro naši malou redakci. Rádi bychom oslovili více autorů a zaměřili se na širší spektrum témat. Ještě ... více »