Čtrnáctideník Kulturní noviny

18. číslo neděle 4. 5. 2014

Téma

Cesty psychoterapie

Šamani znali věci, které moderní věda teprve pracně objevuje. Foto www.elephantjournal.com

V nakladatelství Portál vyšly v poslední době dva tituly o psychoterapii, přehled Wolfganga Schmidbauera a osobní bilance významného psychologa Carla Rogerse. Ukazují vícevrstevnost tohoto dynamického oboru.

Mnichovský psychoterapeut a publicista Wolfgang Schmidbauer je autor plodný a širokého záběru. V letošním roce vydal v německém nakladatelství Herder zajímavou knihu s názvem Čím jsme se stali a co jsme a podtitulem Psychogram Němců po roce 1945, ... více »

Komentář

Dohánět Čínu

Obrázek nebo fotografie#11126

O rybníku, pokroku, česneku a jedné pověře jménem globální konkurenceschopnost.

Těm, kdo dle podtitulu usoudili, že jde o pohádku, se omlouvám, že jsem je zmátl. Jde o malou úvahu o ekonomické globalizaci, k níž byla podnětem jedna konverzace na sociální síti. Čína v ní figuruje jen jako zástupný symbol pro liberalizovaný mezin ... více »

Kultura a umění

Propagace umění

Pouliční prodejce uměleckých předmětů v Jihoafrické republice. Foto Octagon Beach Art & Craft Market

Anketa se současnými umělci o tom, jak se prosadit na trhu.

Jak se stane, že umělecké dílo získá náležitou pozornost a rezonanci ve společnosti? Stačí, že je dobré? Měl by umělce objevit pozorný teoretik? Měl by mít umělec svého manažera a starat se jen o tvorbu, nebo psát galeristům, účastnit se soutěží ... více »

Kultura a umění

Tichý hlas vprostřed hluku velkoměsta

Obrázek nebo fotografie#11131

Výtvarné dílo Bohuslava Reynka, to je klasika. Každý, kdo se v této zemi alespoň trochu zajímá o výtvarné umění, se s ním musel setkat.

Na velké výstavě ve Valdštejnské jízdárně najde její návštěvník to, co očekává. Je toho tu hodně a o Reynkově díle těžko něco psát, aniž by se opakovalo to, co už mnohokrát napsáno bylo. Vztah kulturní veřejnosti k dílu tohoto autora ale nebyl a ... více »

Kultura a umění

Tvorba je celoživotním dobrodružstvím - 1. část

Zdena Höhmová: Rytmus noci, olej a kombinovaná technika na plátně, 100 x 100 cm, 2012.  Foto Jan Dočekal

Zdena Höhmová je už tři desetiletí nepřehlédnutelnou osobností českého postmoderního malířství. Její obrazy jsou principiálně námětové, syté imaginací, hovoří řečí symbolů. Přestože mají účelnou jednoduchou kompozici, vyvolávají autentickou estetickou libost s pronikem duchovní poezie. Rozhovor s autorkou pochází z knihy Jana Dočekala Rozhovory 2005–2013 (Může být, ale my takovými řečmi nehodláme ztrácet čas), kterou vydal letos v dubnu Amaprint-Kerndl.

Žijete a malujete střídavě v Brně a Praze. Například všechny obrazy pro loňskou brněnskou výstavu (pozn. red.: rozhovor vznikl v květnu 2013) jste namalovala v Praze. Byl v tom záměr, nebo jen souhra místních a časových souvislostí? Tímto z ... více »

Kultura a umění

Oslava bezvýznamnosti

Milan Kundera v roce 1980. Foto Elisa Cabotová

Nad novým románem Milana Kundery Oslava bezvýznamnosti, který je považován za završení celého autorova díla.

Nakladatelství Gallimard uvádí v anotaci, která je i na přebalu knihy, upravenou citaci z Kunderova románu Pomalost. Manželka Věra v něm upozorňuje autora: "Často jsi mi říkal, že bys jednou chtěl napsat román, ve kterém nebude ani jedno slovo my ... více »

Kultura a umění

Na stopě záhadám: Rozhovor s Erichem von Dänikenem

Obrázek nebo fotografie#11141

Známý švýcarský spisovatel po léta studuje záhadné jevy a akademickou vědu provokuje svými teoriemi o dávných kontaktech obyvatel Země s mimozemskými civilizacemi. Při všech kontroverzích však jeho bádání pomáhá opět nalézat respekt k moudrosti starověkých kultur.

Čím se v současnosti nejvíce a nejintenzivněji zabýváte? Skoro to vypadá, že se v poslední době zabývám spíše bilancováním, což ovšem není náhodné. Hodně času mě stojí spolupráce s americkými tvůrci seriálu Vetřelci dávnověku , kde se znov ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Co se stalo s Karlem

James Thurber: Kachna Eva (Ilustrace k bajce)

Bajka Jamese Thurbera (1894-1961) pro jeho i naši dobu.

Farmářova koně, který se jmenoval Karel, vedl jednoho dne jeho pán do města okovat, "podrazit", jak on říkal. Byli by ho okovali a přivedli zpátky bez jakýchkoli zvláštních příhod, nebýt kachny Evy, která se vždycky potloukala někde u dveří do ku ... více »

Poezie

Viktor Dyk

Nahlížet do soukromí slavných je lákavé. Foto www.safehorizon.org

Že voyeurismus a převádění problémů na nejnižšího společného jmenovatele není specialitou současného bulváru, ukazuje více než sto let stará báseň Viktora Dyka.

Jít v chrámy krásy blaží srdce tolik, a hledati, toť příznačný můj rys. Nebožtík Byron, to byl alkoholik, a Heine, chudák, ten měl syfilis. O jiných bozích řekne leccos skeptik, co jenom lékař správně ocení. Bylť Dostojevský vlastně epileptik, a to ... více »

Fejeton

Není práce jako práce

Belomorkanal. Repro archiv KN

První máj jest lásky čas, a my si připomínáme stávku chicagských dělníků v roce 1890 celosvětovým Svátkem práce a dnem volna. O práci proto bude tento dnešní fejeton. (Psáno na prvního máje.)

Třicátá léta, Sovětský svaz, soudruzi se škrábou na hlavě. Právě dostali úkol vybudovat 227 kilometrů dlouhý Bělomorský kanál. První pětiletka v SSSR (1928-1932) už byla v plném proudu, a tak měla stavba zahrnující 19 jezů, 15 přehrad, 51 hrází a ... více »