Čtrnáctideník Kulturní noviny

44. číslo pondělí 31. 10. 2016

Téma Zahraničí

Kdo selhává víc, jsme my, a ne Afrika

Foto Tomáš Koloc

Rozhovor redaktora Kulturních novin s Alenou Scheinostovou, redaktorkou Katolického týdeníku a spoluautorkou knihy Když padají manga (o Středoafrické republice dnešních dní), která se na podzim do této oblasti bojů vydala i osobně. Důvodem, proč právě v tyto dny publikujeme tento rozhovor, je poukázat na kontrast mezi aktuálními politickými problémy a jejich řešeními, jak se s nimi vypořádávají jednotlivé vrstvy obyvatel státu v srdci střední Evropy – a státu v srdci střední Afriky.

Knihu Když padají manga, kterou jste napsali s mladým učitelem Vojtěchem Bílým o jeho ročním pobytu ve Středoafrické republice (SAR, poznamenané desetiletí se táhnoucí válkou mezi tamní muslimskou milicí jménem Séléka a Antibalakou, křesťanskou mili ... více »

Komentář Domov

Nevyznamenaný Jiří Brady jako mrtvý student Martin Šmíd?

Známá scéna s laureátem z filmu Hoří, má panenko

Komentář, který předkládá kauzu Herman–dalajláma–Brady jako názorný příklad konkubinátu dnešní české politiky, církve a médií.

„Já Miloši Zemanovi mám za zlé, že jeho vláda ve své době zprivatizovala do zahraničních rukou téměř celý český bankovní sektor, ale když už byl jednou zvolen většinou, je to prezident a měl by požívat alespoň minimální respekt, který se váže k jeho ... více »

Společnost a politika Domov

Negativní dopady sucha a jak je řešit

Foto Tomáš Koloc.

V roce 2015 došlo k ustanovení Výkonného výboru Meziresortní komise pro realizaci opatření pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody. Ano, i tak se dá přistupovat k následkům sucha, ale lépe je přemýšlet o skutečných příčinách a zabývat se problémem dlouhodobě.

Proč je sucho? Ze sklizených suchých a odvodněných polí (asi pětina Česka) stoupá vzduch ohřátý na 35–40 °C a odnáší s sebou vodní páru vysoko do atmosféry a tato vodní pára se ráno nevrátí jako mlha. Zjevné teplo, přeměňované ze slunečního záření n ... více »

Dokument Zahraničí

Balkánské zápisky aneb putování ve stínu nedávných konfliktů (dokončení)

Příjezd do Prištiny - foto autorka

Mladí studenti různých humanitních oborů se letos v létě vydali na putování několika balkánskými zeměmi, aby poznali, jak se tyto oblasti vyrovnávají s následky nedávných konfliktů, jejichž kořeny vycházejí nejen ze současných rozporů, ale i z minulosti. Publikujeme poslední část zápisků účastnice této výpravy.

Opravdové dobrodružství nás však teprve čekalo, a to vysoko v horách na planině jménem Šar. Při minulých exkurzích zde náš vedoucí potkal baču, který na své salaši ve výšce kolem tisíce osmi set metrů pase krávy. Slíbil mu tehdy, že na jeho salaši m ... více »

Kultura a umění Kultura

Ticho křídel

Foto Tomáš Koloc.

Poměrně pozdní debut básníka ze Záolží, východní části českého Těšínska s významnou polskou menšinou, nastavuje svou zralostí nepříliš lichotivé zrcadlo úrovni další tamní polsky psané básnické produkce. Autor recenze se zamýšlí i v širším kontextu polské poezie z dalších regionů nacházejících se mimo hranice Polska.

Básnická sbírka Cisza skrzydeł (Ticho křídel) Marka Słowiaczka (nar. 1976), jenž žije v Bocanovicích, byla vydána Kongresem Poláků v ČR při finanční pomoci Generálního konzulátu v Ostravě bez data vročení v tiráži, ale z korespondence s autorem vy ... více »

Poezie Zahraničí

Na hřbitov dějin

Socha, kterou syrský umělec Tamán Azám vytvořil z trosek vybombardovaného panelového domu

Báseň v próze Bruna Solaříka dokazuje, že i surrealistický text může být aktuální.

V řasách, které pomalu černají, vidí plukovník obrysy zbraní. Kavárna v jarním dešti, bez ohrady, jen s malou stříškou z rozbitého skla. Valník opřený o stodolu. Pár koní, na nich sedí pár žen, bičíky mrskají ve vzduchu a projíždějí kolem mokré ková ... více »

Literární ukázka Domov

Počteníčko: TGM o sobě a o politice

Obrázek nebo fotografie#18381

V souvislosti se státním svátkem 28. října přinášíme výňatek z Čapkových Hovorů s TGM. Masarykovy přímé a precizní formulace, stejně jako jeho nepředpojatost a rozpětí ducha, jsou svěží a inspirativní dodnes.

Divné: ve svém životě jsem se tolikrát dostal do různých otázek i sporů, často i proti své vůli; myslíval jsem někdy, že v tolika rozličných zájmech mařím svůj čas. Teprve za války jsem poznal, že všechno, skoro všechno, co jsem kdy dělal i co mne p ... více »

Fejeton Domov

Sváteční den říjnový

Foto autor

Den české státnosti se na veřejnosti zrcadlí rozličnými projevy. Lze se však k němu postavit i jinak.

Je to zvláštní svátek. Někteří jej půjdou někam slavit, pronášet proslovy, utloukat ve jménu někoho zase někoho dalšího. Každý bude mluvit jako Bible. Jako. Někdo slavit nebude, protože si myslí, že není co slavit a že líp by bylo v uspořádání z min ... více »