Téma Kultura

Kam v létě za kulturou: Tipy Kulturních novin

Návštěvníci Letní filmové školy

Měsíc autorského čtení (MAČ)

Brno, 1. 7. – 31. 7. (dále pak Košice, Ostrava, Lvov a Vratislav)

http://www.autorskecteni.cz/

 

Unikátní literární akce s tradicí a evropskou prestiží. Letošním hostem jsou spisovatelé a spisovatelky z Turecka, což činí celou akci dvojnásob aktuální. V Brně se čtení koná v Divadle Husa na provázku – první část s tureckým hostem začíná v 19 hodin, druhá střídavě s českými, slovenskými, polskými a ukrajinskými spisovateli pak od 20:30.


Boskovice 2018 – festival pro židovskou čtvrť

5.7. – 8.7.

http://boskovice-festival.cz/cs

 

Multižánrový nezávislý festival na několika krásných místech a v jedinečných zákoutích historické části města Boskovice. Kromě hudební části programu (Dälek, Fernando Saunders, Prago Union, Jan P. Muchow & The Antagonists, The Circus Brothers, Terne Čhave…) přináší i pestrý nehudební program (filmy) a výstavy (fotografie, výtvarné umění).


Colours of Ostrava

Ostrava, 18. – 21. 7.

https://www.colours.cz/program-festivalu

 

Colours of Ostrava je multižánrový mezinárodní hudební festival evropského formátu každoročně pořádaný od roku 2002 v Ostravě. Od roku 2012 se koná v úchvatném prostředí Dolních Vítkovic – bývalém areálu hutí, dolů a železáren. Propojuje na dvaceti scénách špičkové tuzemské i zahraniční interprety world music, rockové, jazzové, elektronické a další hudby. Součástí jsou i doprovodné workshopy a konference Crossroads.


Horňácké slavnosti

Velká nad Veličkou, 19. 7. – 23. 7.

http://www.obecvelka.cz/hornacke-slavnosti-2018/ms-5636/p1=5636

 

Tradiční významná přehlídka tradičního folkloru rázovitého regionu. Jedinečná atmosféra. Jarmark.


Folkové prázdniny

Náměšť nad Oslavou, 28. 7. – 4. 8.

http://www.folkoveprazdniny.cz/index.php/program/hlavni-program

 

Dramaturgicky vytříbený festival s mezinárodní účastí propojující world music, folk a rock a popřípadě i další žánry, třeba klasickou hudbu. Hlavní koncerty se konají navečer v kouzelném prostředí zámeckého parku. K nim se přidávají ještě menší koncerty, vystoupení divadel, během dne desítky nejrůznějších uměleckých a řemeslných dílen. Vhodné i pro rodiny s dětmi na celotýdenní pobyt. Mezi letošními účinkujícími je skvělá fidlerská muzika z Finska Frigg, americká Dálava (Julia Ulehla a comp.), Trio da Kali (Mali), Bandadriatica (Itálie) a další, z českých Druhá tráva, Ondřej Havelka a Melody Makers, Pavol Hammel aj.

 

Letní filmová škola

Uherské Hradiště, 27. 7. – 5. 8.

https://lfs.cz/programove-sekce/

 

Tradiční a ojedinělá akce mapující filmovou kulturu bez ohledu na záři reflektorů a červené koberce ramp. Pestrá mozaika filmových projekcí i doprovodných akcí. Letošní ročník má novou programovou strukturu – přehlednější pro diváky (viz odkaz).

 

Prázdniny v Telči

Telč, 27. 7. – 12. 8.

http://www.prazdninyvtelci.cz/program

 

Tradiční hudební přehlídka v čarokrásném městě, vhodná i pro delší pobyty. Dramaturgie plná osvědčených jmen z folku, rocku, world music. Malá divadla. Krásné zážitky nejen na zámeckém nádvoří zaručeny.

 

Mezinárodní hudební festival MUSICIANS


Karlovy Vary, 10.–11. 8.

https://musicians.education/cs/festival/o-festivalu/

 

Novinka mezi českými letními hudebními festivaly proběhne v karlovarském letním kině pod heslem: „Prožij opojení hudbou!“ Dvoudenní edukativní přehlídka je zaměřena na různé nekomerční žánry a představí hudebníky ze čtyř kontinentů, např. Dana Bártu, Simona Phillipse nebo Jordana Rudesse.

 

Kdo se rád dívá…


Zlín, 23. 5 – 9. 9.


V Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně je možno navštívit kolektivní výstavu, na níž se pětice současných českých výtvarníků a výtvarnic (Daniela Baráčková, Erik Binder, Marek Číhal, Vendula Chalánková a Veronika Vlková) vyrovnává po svém s tématem dětského vidění světa.

 

The Story of Czech Design


Praha, 26. 6. – 31. 8.

http://www.czechcentres.cz/galerie-praha/the-story-of-czech-design-from-cubism-to-xxi-centu/

 

Galerie Českých center v pražské Rytířské ulici připravila ke stému výročí vzniku samostatného československého státu výstavu, která mapuje vývoj našeho designérského umění od kubismu po 21. století.

 

Anatomie skoku do prázdna


Plzeň, 20. 6. – 16. 9.


Dalším letošním významným výročím je půl století, které uplynulo od politických a společenských reforem známých jako Pražské jaro. V plzeňské výstavní síni Masné krámy budete moci zhlédnout výstavu, ilustrující dobovou atmosféru pomocí výtvarných děl Jiřího Koláře, Karla Nepraše, Zbyška Siona, Jozefa Jankoviče, Václava Boštíka a dalších osobností. S výstavou je spojeno vydání stejnojmenné reprezentativní publikace i bohatý doprovodný program (přednášky, besedy s pamětníky, filmové projekce).

 

Jiráskův Hronov


Hronov, 3.–11. 8.

http://www.jiraskuvhronov.eu/

 

V srpnu se uskuteční již osmdesátý osmý ročník festivalu Jiráskův Hronov, na kterém se představí nejlepší domácí amatérské divadelní soubory i zahraniční hosté. Všehochuť žánrů, témat a přístupů, součástí programu jsou také workshopy a odborné semináře.


Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského

Jaroměřice nad Rokytnou, Dalešice, Dukovany, Valeč, 4.–18. 8.

http://www.arskoncert.cz/mhfpd/cz/

 

Klasická i moderní hudba na moravských zámcích. Účinkuje Moravská filharmonie Olomouc se sólisty, Czech Virtuosi se sólisty, Tomáš Klus a Miro Žbirka s MF Olomouc, Ensemble Damian a další.

 

Divadlo evropských regionů + Open Air Program

Hradec Králové 22. – 29. června 2018

http://divadloevropskychregionu.cz/

http://www.openairprogram.cz/

 

Tradiční dvojfestival, během něhož se do východočeské metropole již po čtyřiadvacáté sjížději evropská oblastní divadla jak profesionální (Divadlo evropských regionů na scénách Klicperova divadla a ve speciálním Šapitó potulného divadla La Putyka), tak amatérská (Open air program pod širým nebem či ve dvorech a stanech, postavených po celém Hradci Králové).

 

Deadtown

Spa, 8. – 12. srpna, Praha, 9. září – 14. října

http://www.deadtown.cz/

 

Nové hudebně-artisticko-činoherní představení Divadla bratří Formanů z prostředí divokého západu, které vzniklo loni za spolupráce francouzských a belgických artistických divadel (a s novými slavnými akvizicemi divadla k nimž patří například Simona Babčáková) v režii Petra Formana, letos kočuje po českých i evropských zemích. Kromě belgického Spa, kde ho mohou světoběžníci vidět 8. – 12. srpna, je můžete vidět v Praze za babího léta (9. – 11. , 14. – 16., 18. – 19. a 21. – 23. září) i za babího podzimu (5. – 7., 9. – 10. a 12. – 14. října)

 

Šrámkova Sobotka


Sobotka, 30. 6. – 7. 7.
http://www.sramkovasobotka.cz/


Festival českého jazyka, řeči a literatury, který hostí historické městečko v Českém ráji. Na programu jsou autorská čtení, přednášky, tvůrčí dílny, koncerty, výstavy i divadelní představení. Tématem letošního dvaašedesátého ročníku bude „Čas v nás“, pozváni byli Jaromír Typlt, Josef Straka, Petr Borkovec, Emil Hakl a další literáti.


Fotofestival Uničov

Uničov, 13.-15. 7.

Osmý ročník festivalu fotografické tvorby, tentokrát s ústředním tématem "Fauna".


Letní festival staré hudby

Praha, 10. 7. - 8. 8.

https://www.letnislavnosti.cz/

Mezinárodní přehlídka historické hudby v historických prostorách. Letošní ročník bude již devatenáctý a bude tematicky zaměřen na hudbu z oblasti Středomoří.  


Scalní letňák


Brno, 30. 6. – 1. 9.
https://www.kinoscala.cz/cz/cyklus/scalni-letnak-251


Každý prázdninový večer se budou na nádvoří Místodržitelského paláce v centru Brna promítat filmy podle dramaturgie univerzitního kina Scala.

 

Zarafest


Děčín, 30. 8. – 1. 9.
Literární festival plný překvapení v netradičním prostředí klasicistního zámku rodiny Thunových nad soutokem Labe a Ploučnice.

 

Za dveřmi


Praha, 16.-19. 7.
http://www.zadvermi.cz/


Desátý ročník festivalu pouličního divadla v historickém centru metropole. Okolo čtyřiceti vystoupení, představí se přední světové soubory jako Cabinet Fatalia nebo Kamchátka, portugalský klaun Enano, Bohnická divadelní společnost, cimbálové trio Hudci z Kyjova nebo swingový Zatrestband.


Pokořen

Litoměřice, 27.-28. 7.


Komorní hudební festival, nástupce kdysi kultovního Litoměřického kořene. Koná se v letním kině na Střeleckém ostrově, vystoupí Živé kvety, Krásné nové stroje, Byl pes a další

 

Heijo Hangen

Mikulov, 21. 6. - 12. 8.


Mikulovská Galerie Závodný vystavuje průřez tvorbou německého abstraktního umělce Heijo Hangena (* 1927).


Dobršská brána


Dobrš, 17.-18. 8.
http://www.dobrsskabrana-fest.cz/


Na zámku v Dobrši u Strakonic se uskuteční mezinárodní hudební festival, jehož cílem je hledat souvislosti mezi folklórem, jazzem a komorní hudbou. Mezi účinkujícími bude rakouské duo Ramsch und Rosen, japonská performerka Seshen doprovázená polským saxofonistou Michalem Wróblewskim nebo domácí Clarinet Factory.


Divadlo na zámku

Uherský Ostroh, 24.-26. 8.

Divadelní minifestival na zámeckém nádvoří.