Čtrnáctideník Kulturní noviny

35. číslo pondělí 27. 8. 2018

Téma Domov,Ekonomika

„Osudové osmičky“ 20. století v družstevnictví

Foto Tomáš Koloc

Traduje se, že některé letopočty končící na číslo osm se významně, až osudově zapsaly do historie našeho státu. Uplynulé století to potvrzuje. Ze série předcházejících článků je již známo, že družstevnictví se stalo od druhé poloviny 19. století součástí politického, sociálního, hospodářského a kulturního dění českého národa, proto se všechny osudové zvraty dotýkaly i oblasti družstevnictví. Letos máme další „osmičkový rok“, zrekapitulujme si tedy ve zkratce, jak se ony „osudové osmičky“ minulého století promítly do vývojové cesty českého (československého) družstevnictví.

Vznik samostatného Československého státu na podzim roku 1918 otevřel pro české (československé) družstevnictví novou vývojovou etapu. Zejména počáteční roky tohoto období byly velice příznivé a vyznačovaly se rychlým nárůstem různých typů družstev ... více »

Komentář Domov

Nesnesitelné pohodlí

Ivan Hoffman. Foto archiv

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek, které ožívají v jiných podobách i v současnosti.

Obyčejný, čili těžký život znám jen z vyprávění. A protože patřím ke generaci, která zná pouze život pohodlný, nemohu o těžkém životě podat žádné svědectví. Vždy jsem měl boty a nikdy hlad, chybělo mi pouze to, bez čeho se šlo obejít. Mohu podat svě ... více »

Kultura a umění Kultura

Nástrahy kolektivní paměti

Obrázek nebo fotografie#23122

Výstava malíře Pavla Šmída Fragmenty paměti představuje návštěvníkům Galerie Středočeského kraje tradiční médium v neobvyklých ztvárněních. A nezklame. Pavel Šmíd by byl jistě dobrým kandidátem letošního Berlin Biennale for Contemporary Art, které se nese v duchu postkolonialismu.

Desátý ročník berlínské přehlídky současného umění empaticky akcentuje sociální rozměr rozličných projevů koloniálního dědictví v dnešní kultuře, počínaje kresebnou konfrontací atributů vojenství 19. století s ženskou sexualitou přes rozmanité video ... více »

Kultura a umění Kultura

Kruhy se uzavírají

Obrázek nebo fotografie#23119

Americký spisovatel David Eggers varuje, že když se nějaká korporace rozhodne napravovat svět, je třeba mít se na pozoru.

Úspěch sociálních sítí je založen na přirozené lidské potřebě sledovat a komentovat počínání bližních – až příliš snadno však zapomínáme, že zároveň jsme neustále sledováni a komentováni my sami. Globální vesnice, v níž každý zná klepy o každém, má ... více »

Poezie Kultura

Básně inspirované mořem (III)

George Bellows: Západní vítr. Desková malba, 1913. Repro Wikimedia Commons

Popřípadě poezie s metaforami a symbolikou moře nebo s filozofickým zamyšlením vyvolaným živly vnějšími i živly v nás v překladu Libora Martinka. (Předchozí díly jsme uveřejnili zde a zde.

DANUTA KOSTEWICZOVÁ Zapomeň nemáme tady co pohledávat naši otcové byli pod oblakem a všichni přešli přes moře tady dravá káně beztrestně trhá pravdy odvracejí se tváře nikdo si nepamatuje znak věci vyjmuté z dohledu andělů naše slova v prázdnotě se ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Nejkrásnější tango na světě

Obrázek nebo fotografie#23117

Vzpomínková kniha Ivana Margolia, syna ekonoma Rudolfa Margolia, popraveného při procesu se Slánským, je také vypovědí o různých pozoruhodných a často zapomenutých osobnostech z prostředí pražské inteligence.

Přesně rok před začátkem okupace, 15. března 1938, vezl doktor Rudolf Štursa, synovec sochaře Jana Štursy, svého přítele Františka Mautnera na výlet do Dobříše. Oba byli Rudolfovými přáteli, Štursa byl křesťan, ale Mautner Žid. Z rádia slyšeli, že r ... více »

Fejeton Domov

Návrat

Foto Tomáš Koloc

O nenadálém návratu do země, z níž jste nikdy neodešli.

„Je Bretonec a domů se vrací nakonec…“ (Jacques Prévert: Návrat do rodného kraje) Potkali jsme se v hospodě na rohu naší ulice. Byli tam dva cizí kluci, kamarádi, asi tak o polovinu mladší než já. To jsem ale pochopil až časem. Čtyřicítka je ošidná ... více »