Čtrnáctideník Kulturní noviny

50. číslo pondělí 10. 12. 2018

Téma Zahraničí,Politika

Žluté vesty píší Kulturním novinám

Obrázek nebo fotografie#23936

Přímé svědectví dvou francouzských a jednoho španělského občana o "revoluci“, která doposud stála tři mrtvé a na tisíc raněných, a která se v těchto dnech rozšiřuje i do okolních zemí + podmínky demonstrujících.

Přímé svědectví dvou francouzských a jednoho španělského občana o "revoluci“, která doposud stála tři mrtvé a na tisíc raněných, a která se v těchto dnech rozšiřuje i do okolních zemí + podmínky demonstrujících. Robert Šefl (56), pracovník v průmysl ... více »

Společnost a politika Domov,Zahraničí,Ekonomika

Zatímco Česko HD konstantně zdražuje, Lucembursko placení za hromadnou dopravu celostátně zrušilo

Foto Tomáš Koloc

Jeden dílčí příklad reformy skutečně koncepční.

Na světě existuje řada měst, v nichž je hromadná doprava pro obyvatele zdarma. Lucembursko ale příští rok jako první země světa zavede tento model v  celostátním měřítku , a to nejen pro vlastní občany, ale pro všechny běžné uživatele veškerých drah ... více »

Kultura a umění Domov,Kultura,Osobnosti

Vzpomínka na dobrého chlapa (za Karlem Pavlištíkem)

Karel Pavlištík při pořadu v zámecké expozici - Strážnice 2015. Foto Jiří Plocek

V sobotu 7. prosince zemřela jedna z nejvýraznějších osobností kultury východní Moravy, etnograf a muzejník Karel Pavlištík. Narodil se 12. března 1931 v Uherském Brodě, etnografii vystudoval v Praze a většinu života působil ve Zlíně. Jeho život určila láska k moravským folklorním tradicím a bytostná občanská odpovědnost. Poslední rozloučení s K. Pavlištíkem se koná 14. prosince v 13:45 v obřadní síni zlínského krematoria.

Seznámil jsem se s Karlem Pavlištíkem na programové radě folklorního festivalu ve Strážnici. Hned na začátku mne docela rázně „utřel“, když jsem mladicky rebeloval proti nějakému konzervatismu v programech. Říkal jsem si tehdy, to nemůže být etnogra ... více »

Kultura a umění Kultura

Tři vánoční tipy: obraz, hudba a slovo

Obrázek nebo fotografie#23929

V okruhu našich spolupracovníků a příznivců vznikly tři počiny, které se mohou stát milým dárkem. Ojedinělý kalendář s krásnými fotografiemi, CD s půvabnými a nepříliš známými vánočními písněmi a kniha o (sebe)terapeutické práci s emocemi.

Náš kolega Tomáš Koloc se dlouhodobě věnuje fotografování. Pro rok 2019 sestavil z vybraných 13 svých autorských snímků, vytvořených v roce 2018 (jeden viz fotografie k tomuto textu) kalendář ve velikosti A3. Využil práce profesionálních grafiků a m ... více »

Komentář Politika

Obživlosti: Lidské právo

Ivan Hoffman. Foto archiv

Další díl úvah o tom, co bylo a znovu se vynořuje – v nových souvislostech.

Mám velmi osobní vztah ke Všeobecné deklaraci lidských práv. Narodil jsem se do světa, ve kterém už čtyři roky platila, nicméně v zemi, která ji neratifikovala. Dostala se mi do rukou jako studentovi a pamatuji, že jsem si o ní připravil referát na ... více »

Dokument Média

Podpořte Kulturní noviny v roce 2019

Foto Tomáš Koloc

Začátek nového roku je před námi a Kulturní noviny mohou pokračovat dále jen díky přízni svých čtenářů. Prosíme proto o podporu do nového roku. Můžete nás podpořit jednorázově na účet 2400830379/2010 (FIO Bank).

Ideální je založit trvalý příkaz, třeba jen na malou částku, to nám umožňuje pracovat s předvídatelným rozpočtem. Když nám k jakémukoli trvalému příkazu či jednorázové platbě nad 400 Kč připíšete poštovní adresu, zašleme vám naši bilanční knížku, kterou právě dokončujeme.

Mnohokrát děkujeme těm, kteří již takto učinili!

Začátek nového roku je před námi a Kulturní noviny mohou pokračovat dále jen díky přízni svých čtenářů. Prosíme proto o podporu do nového roku. Můžete nás podpořit jednorázově na účet 2400830379/2010 (FIO Bank). Ideální je založit trvalý příkaz, tře ... více »

Poezie Kultura

Vezměte si mne

Foto Paolo Monti

Z díla básnířky Simonetty Buonaccini aneb I v české poezii se dá najít moře.

Vezměte si mne vody strakaté bylo to dneska včera bylo to tenkráte Vezměte si mne vody jako ten strakatý věneček jako ten zlatý prsten jako včerejšek na dnešek Světélkuje úhoř mluvný jako já jako vy bylo to jednou tak krásné když hořely ostrovy Vezm ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Lev

Jean-Léon Gérôme: Poslední modlitba křesťanských mučedníků (olej na plátně, 1863). Repro Walters Art Museum

Povídka Sławomira Mrożka o tom, že v nejistých časech musí i divoká šelma umět myslet politicky.

Právě dal Caesar znamení. Zvedla se mříž a z černé díry jako by začal vycházet mnohem silnější hřmot. Křesťané se stlačili do hloučku uprostřed arény. Davy povstaly ze sedadel, aby lépe viděly. Chrčivé mručení, valící se jako lavina suti po horském ... více »

Fejeton Kultura

Advent

Foto Tomáš Koloc

O dvou svatých a celé hromadě dalších.

„Svatý Sáva hřeby na mosty ostří, svatý Mikuláš je přibíjí.“ (přísloví) Na svatého Sávu dopoledne jsem se  dočetl , že ruský federální ministr kultury Volodymyr Medinskyj, který je mimochodem Ukrajinec, chce omezit promítání amerických filmů v ruský ... více »