Čtrnáctideník Kulturní noviny

43. číslo pondělí 22. 10. 2018

Téma Zahraničí,Politika

EU se bude muset přestat dívat na Rusko skrze narcistické zrcadlo „našich“ hodnot

Foto archiv KN

Rusko, ale ani svět nemá zájem o další západoevropské misionáře, oděné jen v nových šatech.

Postavení Ruska v Evropě a jeho vztah k Evropě (a naopak) představovaly vždy téma, které bylo pro myšlení a politiku velkou výzvou. Dnešní interpretace mezinárodních záležitostí je do značné míry založena na ideologických předpokladech a diskurzu, j ... více »

Dokument Dokumenty

Obživlost: Neohlížet se

Ivan Hoffman. Foto archiv KN

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek, které ožívají v jiných podobách i v současnosti.

I po padesáti letech si pamatuji slova trenéra, že pokud se rozhodnu vyběhnout z branky, abych útočníkovi zúžil střelecký úhel, není už cesty zpět. Zastavit se a vracet na brankovou čáru je jistý gól, fatální chyba. Vlastně si na to vzpomenu pokaždé ... více »

Kultura a umění Domov,Politika,Kultura

Rašín ve filmu: trochu Cimrman, trochu Klaus, zbytek prosťáček Bajnyš

Záběr z filmu Rašín

Recenze historického televizního filmu Jiřího Svobody Rašín.

Jedna z filmových hvězd 70. a 80. let, režisér Jiří Svoboda, připravil ke stému výročí republiky dvojdílný film, zabývající se posledními lety života českého vlastence a prvního ministra financí Československé republiky. Poté, co Kosatíkovo a Sedláč ... více »

Společnost a politika Domov

Děkujeme ti, První republiko!

Užhorod - bývalý zemský parlament - autor arch. Frant. Krupka.

Výroční zdravice prvnímu samostatnému československému státu ze strany Rusínů, národa, který byl díky Československu povznesen kulturně i politicky.

Je až neuvěřitelné, že my, prvorepublikové děti, kterým je už 80 i více, oslavujeme 100leté výročí vzniku Československa. Ve většině případů se zdůrazňuje, že ČSR byla státem dvou národů, Čechů a Slováků. Zapomínají při tom na třetí národní státotvo ... více »

Poezie Kultura

Podzim

Béla Farkas: Podzim. 1913, olej na papíře. Repro Wikimedia Commons

Z tvorby prokleté básnířky Šárky Smazalové.

Podzim, raněný den, tlející podvečer s vůní slunce a s vůní chryzantém. A tohle všechno je teď pro mě? I tohle listí je teď pro mě? Vědět to dřív tak přišla jsem už před sto lety. Kam se teď poděla pohřební touha koupit si věnec když tohle vš ... více »

Literární ukázka Domov,Dokumenty

Počteníčko: Převrat z 28. října 1918

28. říjen před Národním divadlem. Foto archiv

Vzpomínky Aloise Rašína na to, jak probíhalo vyhlášení československé nezávislosti.

Vzpomínky Aloise Rašína na to, jak probíhalo vyhlášení československé nezávislosti. Dne 27. října (v neděli) večer o 8. hodině telefonoval mi z Vídně Tusar toto sdělení: ostavil se ke mně plukovník generálního štábu Ronge s plnou mocí a prohlásil, ž ... více »

Fejeton Kultura

Dvojbajka

Foto Tomáš Koloc

O kočkách, vlku, medvědu a nevědomých lvíčatech.

Nikdy jsem nechápal, co mají lidi s těmi kočkami. Sám mám mnohem radši psy, protože na rozdíl od koček mají pro mě velmi důležitou vlastnost: věrnost. Dnešní režim ale přímo nadržuje arogantním kolotočkokočkám, co jsou celé nafrněné (asi od frkaček ... více »