Čtrnáctideník Kulturní noviny

48. číslo pondělí 26. 11. 2018

Téma Zahraničí

Za Basilejí leží země elfů i hobitů… (dokončení reportáže)

Foto Tomáš Koloc

Dokončení reportáže ze zaslíbené země alternativní pedagogiky, medicíny a farmacie na švýcarském severu.

Každý můj večer ve Švýcarsku vypadá stejně: Se spolubydlícím (a zároveň vedoucím výpravy) doktorem Lukášem dlouho do noci vedeme hovory s naším "domácím“ Cliffem a jeho ženou Silvií (která je – na rozdíl od svého manžela, Švýcara jako poleno – typic ... více »

Společnost a politika Domov,Ekonomika

Aviatická družstva

Úvodní stránka stanov Aviatického družstva v Pardubicích (Zdroj: SOkA Pardubice)

Družstevní forma se uplatňovala v minulosti i v různých netypických oblastech působnosti, jak bylo již dříve zmiňováno. V tomto příspěvku je zmíněna další taková atypická družstevní forma, a to v oblasti, ve které bychom to snad opravdu nehledali – a sice v letectví.

Na území současné České republiky se již na sklonku prvního desetiletí 20. století začaly formovat různé spolky na podporu letectví a první letecká družstva. Mimo dvě z nich, kterým se budeme věnovat více, a k jejichž činnosti se nachází i dokumenta ... více »

Společnost a politika Politika

Obživlost: Evropská prognóza

Ivan Hoffman. Foto archiv

Úvahy o tom, co bylo dříve a stále ožívá v nových podobách.

Jen prognostici a jasnovidci vědí, co s námi bude. My ostatní žijeme v iluzi, že bude to, co je. I kdybychom předpokládali, že se stane něco, co nepředpokládáme, neuměli bychom být konkrétní. Prognostici konkrétní jsou, ale na jejich prognózy se naš ... více »

Kultura a umění Kultura

Vzpomínky na budoucnost

Foto z instalace Moondust

Noční fotografie Kristýny Erbenové z australského kontinentu jako by odhalovaly předmytologický svět. Pozorný divák výstavy Moondust však v prehistorické krajině nalézá nenápadné stopy civilizace. Intervence z vesmíru?

Vystavovat v netradičních prostorech, jako jsou chodby, půdy, sklepy, je výzva i riziko pro každého kurátora. V brněnské Kafaře dokonce vystavují na schodišti. Tzv. Experimentální prostor GASKu využívá některé renovované prostory bývalé jezuitské ko ... více »

Kultura a umění Kultura

Targus

Targus se svými obrazy. Foto Miroslav Potyka

Letos na podzim by se dožil devadesáti let malíř, grafik, redaktor, spisovatel, plavčík, masér, bankovní úředník, vrchní i číšník, absolvent Umělecko-průmyslové školy – Zdeněk Červinka známý pod přezdívkou Targus.

Letos na podzim by se dožil devadesáti let malíř, grafik, redaktor, spisovatel, plavčík, masér, bankovní úředník, vrchní i číšník, absolvent Umělecko-průmyslové školy – Zdeněk Červinka známý pod přezdívkou Targus. Targus byl také nositel mnoha vyzna ... více »

Poezie Kultura

Juhan Viiding

Juhan Viiding v jedné ze svých rolí. Foto Estonica.org

Z poezie estonského autora.

Náčelník skautů zadul od plic na trumpetu a kluci už se cvalem cpali do řadu sluníčko nad mořem se doopravdy mělo k světu vytáhli vlajku na stožár což zvedlo náladu pár bubnů zadunělo temně jako hromy trumpety troubily a vzduch se začal chvět krev b ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Pes zápasník

Ilustrace Johna Lennona k povídce Pes zápasník

John Lennon vydal svoji literární prvotinu In His Own Write (do češtiny překládáno jako Písání) v roce 1964, kdy byla popularita skupiny Beatles na vrcholu, a jen první den se prodalo padesát tisíc výtisků. Interpret hitů pro zamilované školačky se v ní představil v dost nečekaném světle: krátké povídky, básničky a divadelní skeče šokují neologismy, slovními hříčkami, absurditami a černým humorem, který neztratil svěžest ani po letech.

Bylo debilo v jedné daleké a vzdálené zemi za devatero řekami v široširé dálce každopádně za devatero horami jen co vrána vzdušnou čárkou třikrát zaštěká žilo 39 lipidí v široké dálce odkudkoli na malém ostrůvku v daleké zemi. Když přikvačely žně, v ... více »

Fejeton Kultura

Politosny

Foto Tomáš Koloc

Výroční zpráva podvědomého oddělení pro styk s realitou.

Vzhledem k tomu, že na tekutou modernitu dnešní politiky vědomě nestačím (a ani nechci), zpracovává ji pro mě moje podvědomé oddělení pro styk s realitou. Kolem bouřlivého 17. listopadu se mi zdály tyto sny: -V nějaké pražské kavárně (!) ve druhém p ... více »