Čtrnáctideník Kulturní noviny

40. číslo pondělí 1. 10. 2018

Téma Domov,Politika

Prezidenti, jak je neznáme II. – Edvard Beneš: Ten, který vyhrál Versailles i Mnichov

Obrázek nebo fotografie#23365

Pokračování seriálu, jehož první část pojednávala o TGM. Co nevíme o Edvardu Benešovi - od narození až po odsun sudetských Němců. Text nejen k 80. výročí Mnichovské dohody. 

Anna Benešová (1840–1909) žila v českých Kožlanech na Rakovnicku. Od tohoto městečka na západ se nacházela jazyková hranice; za polem už ležela německá Žihle (Scheles). Ačkoli mezi oběma obcemi už ve druhé polovině 19. století existovala národnostní ... více »

Společnost a politika Ekonomika

Kulturní družstva

Podílnický list S. K. Neumanna

Finanční prostředky nutné k vybudování objektů sloužících kultuře, veřejnému zájmu a vzdělání byly v minulosti získávány také družstevní formou. Tato kulturní družstva nevytvořila sice samostatné odvětví ani svazovou strukturu, ale řídila se stanovami podle platné družstevní legislativy a měla svoje demokraticky volené orgány.

Ze statistik druhé poloviny 30. let 20. století plyne, že na území bývalého Československa rozvíjely svoji činnost desítky různých výchovných, uměleckých a zábavních družstev, družstev pro turistiku, družstevních divadel, biografů, vydavatelství apo ... více »

Společnost a politika Domov

Obživlost: Lobbisté

Foto archiv

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek, které ožívají v jiných podobách i v současnosti.

Kdybych měl odpovědět na otázku, zda se o osudu světa rozhoduje na nasvícené scéně, anebo v šerém zákulisí, upřímně bych musel říct, že nevím. Jednou si říkám, že věřit divadlu, které se nám nabízí, vyžaduje mimořádnou naivitu, jindy mám pocit, že v ... více »

Kultura a umění Domov,Kultura

Čtyřicet případů dramatika Historie

Foto Tomáš Koloc

Cyklus studií Jaroslava Vostrého a Zuzany Sílové České drama a český hrdina mapuje české dějiny skrze jejich klíčové scény, jak byly ztvárněny v české a světové dramatice. Z něj nyní vzešel cyklus inscenovaných čtení, z nichž je většina v režii Štěpána Pácla a dramaturgii autorů publikace a ukazuje českou historii jako drama.

Cyklus studií Jaroslava Vostrého a Zuzany Sílové České drama a český hrdina mapuje české dějiny skrze jejich klíčové scény, jak byly ztvárněny v české a světové dramatice. Z něj nyní vzešel cyklus inscenovaných čtení, z nichž je většina v režii Štěp ... více »

Poezie Kultura

Konec světa

Ludwig Meidner: Apokalyptická krajina (1912), olej na plátně, 94x109 cm. Repro Artnet.com

Báseň Else Laskerové-Schülerové v překladu Hany Žantovské.

 

Takový pláč svět ovládá, jako by Pánbůh byl života zbaven. Stín olověně dopadá a tíží jak náhrobní kámen. Pojď, buďme sobě záštitou a věží… Život ve všech srdcích jak v rakvi leží. Ty! Polibme se z hloubky odevzdání. – Na svět se dobývá touha, my mu ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Co je mlékem politiky

Vedení Strany mírného pokroku v mezích zákona. Foto archiv

Předvolební kampaně byly vždy přehlídkou lidské stupidity, ale za starého Rakouska při nich alespoň bývala legrace…

Každá strana politická má množství organizačních místností, nikoliv snad v soukromých bytech, nýbrž po hospodách. Čím víc alkoholu v hlavě, tím lépe se daří politice. Pohleďte na tábory lidu, velké veřejné schůze v prostranných sálech, tu nesmíte př ... více »

Fejeton Kultura

Vůně

Foto Tomáš Koloc

Fejeton o jednom voňavém pomnožném slově a o jednom strašidelném představení.

Tak jako Franz Kafka v dětství bydlel v bytě, v němž bylo jedno okýnko, které vedlo do Chrámu Svatého Mikuláše na Starém Městě, já pracuji v knihovně, z níž vede průchod do Chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Dnes jsem šel do místnosti, kde máme umístěn ... více »