Čtrnáctideník Kulturní noviny

22. číslo pondělí 28. 5. 2018

Společnost a politika Osobnosti

Život člověka má smysl, je víc než jen čekárna na smrt

Marek Orko Vácha. Foto archiv autora

V dalším ze série rozhovorů rozmlouvá náš spolupracovník s knězem, etikem a biologem Markem Orko Váchou. O vztahu k přírodě jako k Božímu dílu, o eutanázii a důležitých tématech lékařské etiky.

Jaký je základní křesťanský přístup k přírodě? Křesťané mají takříkajíc ve své DNA ochranu slabších a obecně všech, co jsou na okraji. Odtud nejrůznější špitály, pomoc bezdomovcům, alkoholikům, mentálně postiženým a podobně, všem, kteří z nějakých d ... více »

Společnost a politika Vzdělávání

Tady se nacházíme: Odpověď nejen Jiřímu Plockovi

Foto Tomáš Koloc

Reakce na text z KN 20/2018

V  reakci  na můj článek  o inkluzi Jiří Plocek kritizoval moji dikci. Zdála se mu povýšená a zjednodušená. Ptá se mě, proč by měl někdo takovému neetickému a ideologickému textu naslouchat. Zjevně jsem selhal ve snaze předat to podstatné. Pokusím ... více »

Společnost a politika Média

Obživlosti: Mainstream

Ivan Hoffman. Foto archiv

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek, které ožívají v jiných podobách i v současnosti.

Nikdy mne nebavilo nechat se unášet proudem. Natož hlavním proudem. Ale myslel jsem si, že je to proto, že hlavní proud teče špatným korytem. Co když je ale problémem samotný hlavní proud takže je úplně jedno, jakým korytem teče? Podstatou mainstrea ... více »

Společnost a politika Ekonomika

Historie peněžních družstev na území České republiky

Obrázek nebo fotografie#22526

Záložny, kampeličky – to jsou známé pojmy, které v historii reprezentovaly velmi důležitý sektor družstevního podnikání. Bohužel se jej po roce 1989 nepodařilo kvůli nedomyšlené legislativě plně obnovit, ale inspirace svépomocí na poli peněžním trvá.

Peněžní, nebo také úvěrní a spořitelní družstva u nás patří k nejstarší formě družstevního podnikání. Na území českých zemí a později v Československu měla úvěrní družstva bohatou činnost, která však byla tříštěna sférami vlivu politických stran, dě ... více »

Společnost a politika Zahraničí,Politika

O spojeneckých záväzkoch a štátnych záujmoch

Foto Tomáš Koloc

Ako nám chýba obyčajný zdravý rozum a odvaha vzoprieť sa nezmyselnému kolotoču zbrojenia. 

Už niekoľkokrát som upozorňoval na to, že zo slovníka najvyšších ústavných činiteľov sa v posledných rokoch úplne vytratil jeden kľúčový pojem – štátne záujmy – a bol nahradený veľmi neurčitým termínom „záväzky voči spojencom“. Silný, zdravý a život ... více »

Poezie Kultura

Sociálně demokratický první máj

Repro Wikimedia Commons

Báseň, kterou napsal Fráňa Šrámek ve svém anarchistickém mládí – jako malá pozornost sociálním demokratům k jejich aktuálnímu rozhodování o vstupu do vládní koalice.

Na prvního máje, a to časně ráno, půjdem spolu na procházku, sličná Mariáno. Dali povolení naši rodičové, slavné místodržitelství, ba i žandarmové. Museli jsme slíbit, rukojmím dát hlavu, že budeme mravní, nezválíme trávu. Abysme nahnali měšťákům vš ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Zvířecí procesy

Soud s prasaty v roce 1547 v Lavegny. Ilustrace z knihy Robert Chambers: The Book of Days

Malá kapitola z dějin lidské pošetilosti (podle Ludvíka Součka).

Středověk se zapsal do dějin nesmyslů i nadmíru fantastickou specialitou. Soudy se zvířaty. V jednom století se jich konaly celé stovky. Tak třeba v normanském městě Falaise byl roku 1386 obžalován vepř, že svévolně usmrtil dítě. Po slavnostním přel ... více »

Fejeton Kultura

Růže

Foto autor

Fejeton o nenávisti a růži

Národ který vyhrál má vždycky klapky na očích. Všechny názory vítězů byly povýšeny na náboženství. I jejich hloupost. Anglie, která se léta třásla o život, je najednou největší a nepřemožitelná, její vojevůdci jsou neomylní a snad právě proto její ... více »