Čtrnáctideník Kulturní noviny

28. číslo pondělí 9. 7. 2018

Téma Domov

Na Velehradě: O pouti a dalších věcech

Repro archiv KN

Osobně laděná reportáž o autorově cestě na Národní pouť Velehrad 2018 / Slavnost svatých Cyrila a Metoděje a o diskusi, která se odehrála po jejím zveřejnění na Facebooku. Významná a obsahově i významově mnohovrstevnatá akce poskytuje příležitost k zamyšlení. Například: Proč jezdit, či nejezdit na velehradskou pouť?

Byl jsem poprvé v životě na cyrilometodějském poutním setkání na Velehradě. Dorazil jsem akorát včas, aby mne přivítal úvodní hymnus Ejhle, oltář. Na prostranství před vchodem do baziliky bylo plno a lidé (byly jich tisíce) stáli rozprostřeni i směr ... více »

Společnost a politika Domov

Patří definice manželství do ústavy?

Foto Tomáš Koloc

Polemika-filipika s úvodním textem Jiřího Plocka.

Polemika-filipika s úvodním textem Jiřího Plocka. Odpusťte novinářský stereotyp – odpovědět v textu samém na otázku z titulku záporně je totiž až trapně obvyklé. A nedosti na tom: nechci ani to, aby bylo v ústavě výslovně upraveno, že manželství můž ... více »

Společnost a politika Domov

Obživlost: Názorná agitace

Ivan Hoffman

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek, které ožívají v jiných podobách i v současnosti.

Na výstavě V čase, kterou koncem roku 1986 uvedl Antonín Dufek v prestižní fotografické galerii Fotochema v Praze, jsem měl devět dokumentárních fotografií. Nazval jsem je s odkazem na Orwella Československo 1984 a byla na nich dobová velkoplošná ná ... více »

Společnost a politika Politika,Vzdělávání

O diplomkách důkladněji

Foto Tomáš Koloc

K „diplomkové aféře“ ministryně Taťány Malé. (Psáno 4. července 2018.) 

Rád bych zkusil vysvětlit svůj – a jistě nejen svůj – pohled na věc těm, kteří mají aféru kolem diplomových prací paní Malé za projev akademického elitářství, za malichernost, případně za lpění na přežitcích minulosti. Smyslem diplomové práce není p ... více »

Kultura a umění Kultura

Tichý hrdina ještě žije aneb Proč je důležité točit dokumentární filmy

Foto z filmu

Mírně osobní recenze dokumentárního filmu o Borisi Šlechtovi Obrazy, pohádky a sny

Borise Šlechtu, jednoho z posledních renesančních mužů této země, znám osobně 15 let – a 5 let s ním žiju v témže bloku. Jeho výraznou postavu s plnovousem – a dnes už i s francouzskou holí, které říká Jeanette – zná snad každý Královéhradečák. Jen ... více »

Poezie Kultura

Básně inspirované mořem (II)

Eduard Nieny: Plachetnice na Baltském moři

Ukázky poezie s metaforami a symbolikou moře nebo s filozofickým zamyšlením vyvolaným živly vnějšími i živly v nás. Přeložil Libor Martinek.

  MICHAŁ BUKOWSKI Rodiče a když už oba ptáci odletí – za moře největší, na zimu nejdelší – zůstane osamocený strom a jen listí milých vzpomínek šumí tichounce citlivé na opakující se závany smutku …aby na podzim stejně pomalu opadly… a jen jednotliv ... více »

Literární ukázka Zahraničí

Počteníčko: Plavba z Gazy do Egypta

Obrázek nebo fotografie#22848

Ze zápisků Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic o všem, co musel vytrpět při svém putování po Blízkém Východě, jež podnikl roku 1598.

Téhož měsíce 23. dne, okolo dvou hodin na den, přijeli pro nás turečtí marináři k břehu na bárce, a nás k lodí Caramusaly opodál na moři kotvemi se zdržující přivezli. Když jsme se do ní dostali, uhlédali jsme ji plnou lidu tureckého a arabského, to ... více »

Fejeton Kultura

Bez protestů na jevišti

Foto Tomáš Koloc

Fejeton inspirovaný slavnou událostí v brněnské Huse na provázku.

Co s těmi protesty v Brně a s těmi lidmi na jevišti, co tam vlezli (jak těmi účinkujícími, tak těmi protestujícími) nevím. Asi nic, nikdy jsem totiž nikde nečetl vyhlášku, která by určovala, že divák má zakázáno během představení chodit po jevišti – ... více »