Čtrnáctideník Kulturní noviny

37. číslo pondělí 10. 9. 2018

Téma Domov,Politika,Vzdělávání

Tříbení prostředí nebo posouvání hranic – ale kam?

Foto Tomáš Koloc

Začátek školního roku vzbuzuje vždycky nejrůznější debaty na různá témata, mezi něž patří i zpochybňování smyslu školy jako instituce vůbec. Letos přibylo ještě další téma: Má v první školní den chodit prezident – jako jeden ze symbolických reprezentantů státu – do školy popřát dětem a povzbudit je do učení?

Prezident Miloš Zeman se vypravil do jedné z pražských škol, aby dětem popřál. Pronesl přiměřenou řeč a povzbuzoval děti, aby četly knihy. Protože jako prezident rozděluje poměrně ostře naši společnost víceméně na dvě poloviny – na ty, kteří ho nema ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Vražda v Saské Kamenici a bitva u Moháče

Nikola Šubić Zrinský a Sulejman I.

Historia, magistra vitae, aneb Dějeprava, učitelka života.

„Levharti vtrhnou do chrámu a vychlemtají obětní nádoby; to se stále opakuje; nakonec to lze předem odhadnout a stane se to součástí obřadu.“ (Franz Kafka) Kdekoli křesťanská Evropa rozšíří svou moc, své zvyky a svá zřízení, tam také dojde k válce, ... více »

Komentář Domov

Pochopení pro hulváty

Ivan Hoffman. Foto archiv

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek, které ožívají v jiných podobách i v současnosti.

Každý den přinese spoustu důležitých událostí, které médiím nestojí za zmínku. Naproti tomu otevře-li si někdo ústa na prezidenta anebo hodí vejce na premiéra, je z toho automaticky hlavní zpráva dne. Po té, co jsme detailně zpravodajsky obeznámeni ... více »

Poezie Kultura

Michail Alexejevič Kuzmin

Portrét Michaila Kuzmina od Nikolaje Radlova

Báseň ruského spisovatele a hudebníka (1872–1936).

Jak je to podivné, že tvoje nohy chodí po jakémsi dláždění v komických střevících, a zatím by je člověk líbal donekonečna… že tvoje ruce píšou, navlékají si rukavice, drží banální vidličku a nůž, jako by byly stvořeny jen k tomu… že tvoje oči, ty zb ... více »

Literární ukázka Věda,Kultura

Počteníčko: Přispěje-li uvážlivý rozum…

Rytina astrologa z knihy Roberta Fludda Utriusque Cosmi Historia. Repro Bridgeman Images

Ukázky z astrologické předpovědi na rok 1455, kterou sestavil profesor Karlovy univerzity Martin z Lenčice pro Oldřicha z Rožmberka.

Ukázky z astrologické předpovědi na rok 1455, kterou sestavil profesor Karlovy univerzity Martin z Lenčice pro Oldřicha z Rožmberka.   Hvězdy působí na tyto pozemské věci na pokyn boží a způsobují v sublunárním světě změny a události všeobecné i díl ... více »

Fejeton Kultura

To je vošajslich

Foto autorka

Pět žen v Brně.

Žena první. V situaci, kdy nemá na vybranou, ve vlaku, za jízdy, v uličce mezi sedadly, dává průvodčímu přednost se slovy, jděte první, abych nezabloudila. Na výběr nemá, snad jedině z rozjetého vlaku vystoupit. V půl desáté dopoledne přijíždí s kuf ... více »