Čtrnáctideník Kulturní noviny

6. číslo pondělí 5. 2. 2018

Téma Domov,Média

Kauza Janek Kroupa: V rozhlase jde o hodně

Budova rozhlasu v květnu 1945

Spor o reportáž o hospodaření Agrofertu na pozemcích bez vlastníků je sporem symbolickým o další směřování: Jestli veřejnoprávní médium ulpí na plytkém formalismu a uhýbání mocným, nebo jestli se vydá cestou nezávislého média nastavujícího kriticky zrcadlo ekonomické a politické moci. Přinášíme souhrnný pohled na dosavadní vývoj kauzy a zamyšlení nad principiálními otázkami. - Aktualizováno 8.2. o společné prohlášení vedení rozhlasu.

Ve veřejnoprávním rozhlase se rozhořel spor. Jeho roznětkou byla stížnost radního Tomáše Kňourka v rozpravě na schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 11. 2017 (viz audio záznam   –  3. část zhruba od 1:50). Stížnost radního, který napadl načasování report ... více »

Společnost a politika Domov,Politika,Média

Ať vás ani nenapadne z rozhlasu odcházet

Obrázek nebo fotografie#21740

Investigativní novinařina prochází v rozhlase současnosti zátěžovou zkouškou. Pro novináře by nebylo dobré bez boje ustupovat tlaku na jejich práci. Nabízíme pohled bývalého novináře z jeho osobní perspektivy a zkušenosti. 

Spor v Českém rozhlase vykrystalizoval do docela přehledné podoby. Na jedné straně jsou nejlepší novináři v podniku, nositelé českých i mezinárodních cen. Na straně druhé je generální ředitel René Zavoral, jehož životopis lze shrnout třemi slovy: ce ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Co se píše v lednovém LMD: Komentář k nové americké bezpečnostní strategii

Obrázek nebo fotografie#21735

Přinášíme překlad komentáře Oliviera Zajece, který uveřejnil pod názvem Dvojhlasná cestovní mapa významný francouzský časopis Le Monde Diplomatique (LMD) specializující se na otázky světové politiky.

Americká národní bezpečnostní strategie (NSS) hrdě předložená 18. prosince 2017 samotným prezidentem D. Trumpem, spočívá na čtyřech pilířích: „chránit národní území“, „šířit a rozvíjet prosperitu Ameriky“, „chránit mír silou“ a „posilovat americký v ... více »

Komentář Domov,Politika

Hra na schovávanou

Foto Wikmedia Commons

Povolební úvaha člena jedné z brněnských volebních komisí.

Čtenáři Kulturních novin si už jistě přečetli anebo poslechli mnoho aktuálních povolebních analýz a komentářů. Některé z nich přitom stojí za povšimnutí, neboť mnozí novináři a veřejně činné osobnosti se k dané situaci vyjadřovali velmi emotivně. Na ... více »

Společnost a politika Dokumenty

Obživlosti: Pravda a její vítězství

Ivan Hoffman. Foto archiv KN

Další díl seriálu známého autora – písničkáře, novináře a komentátora –, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je.

Že pravda vítězí, je ověřený fakt. Věčný spor se ovšem vede o to, zda pravda trpělivě čeká, až nakonec vyhraje, anebo zda vítěz dostává za pravdu, tedy zda je pravda bonus, který náleží držitelům moci. Věříme sice, že lež má krátké nohy, pro pravdu ... více »

Kultura a umění Kultura

V cizí zemi a v cizím světě

Z dramatizace románu v berlínském Divadle Maxima Gorkého

K českému vydání knihy Olgy Grjasnovy nazvané Rus je ten, kdo miluje břízy.

Název knihy poněkud mate: není to další příspěvek k bohaté kolekci literatury mapující ruskou národní povahu, její výšiny i propasti. Ostatně její vypravěčka Máša Kaganová vlastně ani není Ruska – ruština je sice její mateřština, jako u mnoha obyvat ... více »

Poezie Kultura

Stále tak

Foto Tomáš Koloc

Báseň slovenského básníka a překladatele Milana Rúfuse (1928–2009) ukazuje, že atmosféra těchto lednových dnů se rok co rok opakuje…

  Čas hromníc a tak trochu o nedeli. Kráľovstvo za pokoj! Kto všetko zas sa o mňa vo mne delí, že som tak málo svoj… Že vlastný počin vešiam ako pečať pod bulu, ktorú píše ktosi iný. Kto sa ma dotklo plochou svojho meča a hnal ma blúdiť z viny do ne ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Měj nás rád špinavé

Generál Betriščev podle ilustrace Petra Boklevského

Fragment z nedokončeného druhého dílu Gogolových Mrtvých duší.

„Ulinko!“ řekl generál dceři. „Pavel Ivanovič mi právě sdělil převelice zajímavou novinu. Náš soused Těntětnikov není vůbec takový hlupák, jak jsme mysleli. Zabývá se dost důležitou věcí, dějinami generálů z dvanáctého roku.“ „A kdo si myslel, že je ... více »

Fejeton Kultura

Kavárna U Toníka

Foto Tomáš Koloc

O malých, velkých i starých

Když člověk dochází za nemocnými dětmi do nemocnice, setká se s velmi smutnými příběhy. Z jedné návštěvy mám ale hezký příběh. Nejdřív jsem si tedy našla dítě. Dvanáctiletý Toník ležel na svém pokoji na posteli a pikal si do mobilu. Představila jsem ... více »