Čtrnáctideník Kulturní noviny

27. číslo pondělí 2. 7. 2018

Téma Zahraničí

Menšina neznamená jen ta nově příchozí, čínský venkov neznamená jen Tibet

Obrázek nebo fotografie#22771

Na okraj problému autochtonních menšin ve věku masivního přílivu menšin imigračních.

Problematika národnostních menšin je dnes velmi aktuální. Před pár dny, kdy americký prezident Donald Trump po měsíci zastavil svévolné  odebírání dětí  ilegálním imigrantům z Mexika (a kdy se noviny začaly plnit články historiků o tom, že britsko-a ... více »

Společnost a politika Domov

Obživlosti: Rotariáni

Ivan Hoffman, foto archiv

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek, které ožívají v jiných podobách i v současnosti.

Náš pes na tom na stáří není dobře se srdcem. Když jsme se loučili s doktorem Chvátalem, který mu předepsal léky, napadlo mne se zeptat, jak se daří místnímu Rotary klubu, jehož je dlouholetým členem. Byl jsem tam totiž, coby novinář, dvakrát hostem ... více »

Komentář Kultura

Proč vícekrát pan Bartoška, a ani jedinkrát pan Buñuel?

Foto archiv Ondřeje Suchého

Drobná poznámka k doprovodné retrospektivní výstavě fotografií k 53. ročníku MFF Karlovy Vary.

V Karlových Varech začala před zahájením 53. Mezinárodního filmového festivalu výstava Festival, mapující posledních 30 let filmové přehlídky zaznamenané objektivy patnácti autorů. Kurátorka Štěpánka Stein uvedla, že: „Výstava mapuje asi 30 let film ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

O hledači studánek s malými radostmi

Jiří moravský Brabec - foto Tomáš Zeno Václavík.

V noci 25. června odešel v Kuřimi z tohoto světa publicista, textař, dramaturg, kulturní pracovník a organizátor Jiří moravský Brabec. Nepřehlédnutelný svou postavou, ale i bohatostí svých aktivit na poli kultury. Přinášíme malé osobní ohlédnutí za jeho životem.

Osobně jsem poznal Jirku Brabce – později zavedeného jako „moravského“ – v 80. letech. Byl jsem členem brněnské skupiny Poutníci a potkávali jsme se často na nejrůznějších akcích, kde působil jako konferenciér. Jeho rozložitá postava i rozvážný proj ... více »

Poezie Kultura

Gramofon

Obrázek nebo fotografie#22699

Z nevydané sbírky Vladimíra Raffela Rytmy a ionty (z pozůstalosti publikoval časopis Dekadent geniální).

Lká, lká, lká lká gramofon pro lidi. Necítí, neslyší, nevidí a lká. Lidé už nechtějí naříkati. Co svět světem bude stát, vždy příležitost bude lkát. Všecko jde na světě dokola, všeho je dopola, nač tedy lkáti. Gramofon necítí, neslyší, nevidí, tož m ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Gedali

Žitomir v Babelových časech. Repro Wikimedia Commons

Povídka o nadčasovém dilematu: jak se zachovat vůči okolnímu chaosu a násilí? Přidat se jako Babel na stranu, kterou pokládáme za nejmenší zlo, a pak trpět vlastní spoluvinou na jejích zločinech, nebo se jako Gedali stáhnout do sebe, snít o lepším světě a trpět vlastní bezmocí?

V sobotním předvečeru mě trápí dusivý smutek vzpomínek. Za takových večerů hladíval kdysi můj děd žlutými vousy svazky Ibn-Ezry. Má babička v krajkovém čepci věštila uzlovitými prsty nad sobotní svíčkou a sladce plakala. Dětské srdce se za takových ... více »

Fejeton Kultura

V druháku

Foto Tomáš Koloc

Fejeton o jednom setkání

Tinnitus není sprosté slovo, ani se nejedná o neznámou pohlavní chorobu, se kterou jsem se v pozdním věku nechtěně potkal. Tinnitus je protivné hvízdání v uchu a léčí se vším, co vůbec nezabírá. Po prášcích, kapačkách, zase prášcích, jsem se ocitl v ... více »