Čtrnáctideník Kulturní noviny

12. číslo pondělí 19. 3. 2018

Téma Osobnosti

Zdeněk Mahler: My Češi bychom těm agresorům někdy strašně rádi dali přes hubu – ale ono je jich moc!

Zdeněk Mahler v roli kardinála ve filmu Amadeus. Foto je chráněno copyrightem knihy BARRANDOV - NEZAPOMENUTELNÍ: MILOŠ FORMAN, kterou vydalo Ottovo nakladatelství a do níž autor článku přispěl svým snímkem.)

Jako rozloučení s minulý týden zemřelým spisovatelem a scenáristou Zdeňkem Mahlerem (1928–2018) uveřejňujeme jeho velký rozhovor s redaktorem Kulturních novin. 14 let, které uplynuly od jeho vzniku, odpovědím Zdeňka Mahlera nikterak neubralo na aktuálnosti – nyní naopak můžeme ostřeji posoudit, nakolik fenomény, které vnímal už tehdy, nabyly na závažnosti…

Za Zdeňkem Mahlerem jsem se vypravil právě v tuto roční dobu, na přelomu zimy a jara roku 2004. Do jeho hradčanského domu se šlo nikoli ulicí, ale po schodech, a byl nápadný tím, že z něj vyčnívalo patro navíc, které mezi okolní zástavbou vypadalo j ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Ostrůvek zelený: Miluška Kubíčková

Foto Tomáš Koloc

Jeden nenekrolog

Znovu a znovu se mi vnucuje na mysl první věta jedné povídky malostranské Jana Nerudy: „Chci psát událost smutnou, ale hledí mně do ní co veselá iniciálka obličej páně Vojtíškův. Obličej tak zdravě svítivý a do červena lesklý jako nedělní pečínka po ... více »

Dokument Média

Výzva k nominaci: Ekopublika podruhé!

Obrázek nebo fotografie#21810

Četli jste v uplynulém roce skvěle napsaný článek na ekologické téma? Až do 31. března 2018 jej můžete nominovat na Ekopubliku – Cenu za environmentální publicistiku za rok 2017. Druhý ročník ceny zaměřené na odborně i žurnalisticky kvalitní články opět zviditelní péči o životní prostředí a ochranu přírody a ocení novináře a novinářky, kteří o těchto tématech píší. Nominovat je možné články zveřejněné v denním a týdenním tisku a na online zpravodajských portálech v České republice v roce 2017. Vítěze či vítězku vybere odborná porota, cena spojená s finanční odměnou jim bude předána v rámci festivalu Ekofilm. Podrobná pravidla Ekopubliky i formulář přihlášky jsou k dispozici na www.ekopublika.cz.

 

  Druhý ročník Ekopubliky společně pořádají Lipka – školské zařízení pro environmentální vzdělávání Brno, příspěvková organizace, Kulturní noviny – vydavatelské a mediální družstvo, Nadace Veronica a Katedra environmentálních studií FSS MU v ... více »

Společnost a politika Politika

Obživlosti: Překvapivý telefonát

Ivan Hoffman. Zdroj archiv

Další díl seriálu známého autora – písničkáře, novináře a komentátora –, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je. Tentokrát v mírně modernizovaném stylu.

Nemám takový ten telefon, který hlásí, kdo volá. Když se představuji, postaru nevím, koho uslyším. V pondělí 12. března zazvonil telefon a na druhém konci drátu byl Pavel Pafko! Slyšel mne v autě mluvit z rádia a pojal nápad že bych si mohl přečíst ... více »

Společnost a politika Ekonomika

Vznik družstev na dnešní Kubě

Foto Tomáš Koloc

Přinášíme úryvek překladu textu Cliffa DuRanda z prestižního amerického socialistického měsíčníku Monthly Review. Autor v něm pojednává o rysu združstevňování shora i zdola v kontextu kubánské „přestavby“, která ve své politické podobě znamená omlazení garnitur, včetně prezidenta Raúla Castra (který by měl odstoupit letos v dubnu).

V těchto dnech, s tím, jak se kubánská revoluce vzdaluje od centrálně řízeného státního socialismu minulého století, se její předáci snaží zespolečenštit své instituce novým způsobem. Ačkoli v 60. letech (minulého století) nová kubánská vláda získal ... více »

Poezie Kultura

Ukolébavka pro smolaře

Roger Schall: Jednonohý žebrák (1935)

Pařížský pouliční výjev z pera prokletého básníka Jehana Rictuse.

Pařížský pouliční výjev z pera prokletého básníka Jehana Rictuse. Hajej, drobečku, hajej, dadej… Pěkně si na chodník sebou sek, jak na jatkách boží dobytek, či jako bys byl přivožralej. Bum! Lidi se sbíhaj z vokolí: „Mrtvička asi, to je marný ... více »

Literární ukázka Zahraničí

Počteníčko: Freud v Americe

Sigmund Freud (první zleva) se svými spolupracovníky a studenty na Clarkově univerzitě veWorcesteru roku 1909. Foto Mental Floss

Ukázka z knihy Edgara Lawrence Doctorowa Ragtime, odehrávající se v New Yorku a okolí na počátku dvacátého století a zobrazující život různých vrstev tehdejší americké společnosti.

Freud dorazil do New Yorku Lloydovým transoceánským parníkem George Washington . Provázeli ho dva jeho mladší žáci Jung a Ferenczi. V přístavišti na ně čekala jiná dvojice mladších freudovců, doktoři Ernest Jones a A. A. Brill. Společnost poobědval ... více »

Fejeton Zahraničí

Koko(s), koko(s)

Foto Tomáš Koloc

Od nás – telefonicky aj telegraficky

Mala som narodeniny, tak mi volala celá rodina. A po prvej vete blahoželania hneď všetci politizovali. Nikdy nikto z nich nebol v žiadnej strane (to len ja som sa poplanila), žijú v podstate z ruky do úst. Švagriná, vdova po najstaršom bratovi, išla ... více »