Čtrnáctideník Kulturní noviny

7. číslo pondělí 12. 2. 2018

Téma Domov,Politika,Kultura,Média

Prezidentům dávno odzvonilo. Věčným knížetem Čechů je Antonín Blaník

Foto YouTube

Zamyšlení nad situací dnešní české společnosti na pozadí filmu Prezident Blaník.

Rád bych v tuto recenzi pojal jako vyvrácení depresivní teze, která se jako plevel šíří dnešními "seriózními" českými médii, že tato země se po nedávných prezidentských volbách zčistajasna ocitla po bitvě na Moravském poli, u Lipan a na Bílé hoře do ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Co se píše v únorovém LMD: Komentář k nové americké bezpečnostní strategii

Obrázek nebo fotografie#21780

Přinášíme překlad komentáře autora Serge Halimiho, který uveřejnil pod názvem „Užiteční idioti Pentagonu" francouzský časopis Le Monde Diplomatique (LMD) specializující se na otázky světové politiky.

Ve Washingtonu se demokraté a republikáni shodují přinejmenším tehdy, když se jedná o to válčit s Ruskem. Podle nich Vladimír Putin pochybuje o odhodlání Spojených států bránit své spojence a chce chránit svůj autoritářský režim proti liberální a de ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Profesor, ochránce básníka

Antonín Přidal. Foto archiv

Před rokem, přesněji 7. února, nás opustil spisovatel a překladatel Antonín Přidal (1935–2017). Následující text připomíná první výročí tohoto úmrtí a současně také avizuje knihu vzpomínek, pro niž byl sepsán.

„Neumím dobře zpívat z not, proto Moravské národní písně sebrané a vydané Františkem Sušilem nejsou pro mě ani tak kancionál jako na tři prsty tlusté evangelium, kniha nabitá dobrými zprávami o lidské duši.“ – To jsou úvodní slova textu, který o Suš ... více »

Kultura a umění Věda,Kultura

Rodjímání aneb Drby z rozdělené společnosti

Foto Tomáš Koloc

Rozjímání o rodu

Majlant Staroindická filosofie dělila lidi do čtyř kast; na bráhmany (duchovní šlechtu), vaišje (obchodníky), kšatrije (vojáky) a šúdry (řemeslníky). Kasty byly navzájem neprostupné a úděl se dědil. Ve většině světa je tomu tak dodnes. Vlastně i u n ... více »

Společnost a politika Domov

Zbytečná přísnost

Obrázek nebo fotografie#21764

Další díl seriálu známého autora – písničkáře, novináře a komentátora –, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je.

Stává se mi častěji než zřídka, že při čtení autorů, které mám za dobré známé či dokonce za přátele, nesouhlasně zvedám obočí. Tím to ovšem končí. Kategoricky si už zakazuji polemiku, natož veřejnou, s lidmi, jejichž názory nesdílím. Mám s tím špatn ... více »

Poezie Kultura

Zimě

William Blake: Zima. Tempera na dřevě, okolo roku 1803

Báseň Wiliama Blakea v překladu Jaroslava Vrchlického.

 

Svou démantovou bránu zavři, Zimo! Tvůj sever jest, tam pochmurný svůj palác jsi postavila v mlze. Naše střechy ty neotřásej třeskem svého vozu. Mne neslyší. Kovová kola její hřmí nad hlubinou, odpoutala bouře s ocele žebry, nelze zrak mi zvedn ... více »

Literární ukázka Zahraničí

Počteníčko: Mezi velkými dětmi

Domorodci z Chaca

Valentýnské vyprávění o mužích a ženách: jak cestovatel Alberto Vojtěch Frič vzpomíná na pobyt u domorodců v jihoamerické oblasti Chaco.

Ležel jsem na jelení kůži pod slaměnou střechou rancha (ranča, indiánský domek z palmových listů), pokuřoval v kukuřičné slámě zatočenou cigarettu a smutně díval jsem se za kouřem, jenž vzhůru se vlnil. Byl to poslední můj kousek tabáku, z něhož jse ... více »

Fejeton Domov

Kájo, je to rok!

Foto autorka

Pokračování románu v krátkých dopisech, jehož první části jsme publikovali zde a zde

11. července Kájo, musíme něco udělat s mámou. Nečekaně jsem přijela domů, a ten novej gauč, co o něm vlastně nevíš, má takovej ten povrch, co když se uhladí na jednu stranu, je to světle hnědý a proti srsti tmavě hnědý. A já koukám, že to nejsou šm ... více »