Společnost a politika Zahraničí

Co se píše v únorovém LMD: Komentář k nové americké bezpečnostní strategii

Obrázek nebo fotografie#21780

Ve Washingtonu se demokraté a republikáni shodují přinejmenším tehdy, když se jedná o to válčit s Ruskem. Podle nich Vladimír Putin pochybuje o odhodlání Spojených států bránit své spojence a chce chránit svůj autoritářský režim proti liberální a demokratické nákaze. Vybral si tedy za cíl napadat Západ. Na základě toho, aby se zajistil mír a demokracie, americká armáda a poslanci parlamentu obou stran se rozhodli vést protiútok…

Ze všeho nejdříve americká armáda. Jako odpověď na objednávku Bílého domu, Pentagon právě dokončil studii, která vřele doporučuje velkomyslnější použití jaderné zbraně (1). Tato je v současné době příliš destruktivní na to, aby bylo myslitelné její použití, nesehrává tak svou odstrašující roli, a proto by bylo vhodnější ji navíc miniaturizovat tak, aby ji bylo možné použít proti širší škále případných agresí. Včetně „nejaderných“: zničení komunikačních sítí, „chemických a biologických zbraní, kybernetických útoků“, atd.

V roce 2016, tehdy ještě málo poučený o základech dokonce i samotného zastrašení, se kandidát Donald Trump dotázal jednoho ze svých poradců: „K čemu je dobré mít jaderné zbraně, jestliže nám nemohou posloužit (2)?“ Dokument Pentagonu na to odpovídá svým způsobem. Obráceny ke „geopolitickým ambicím“ Ruska (ale také Číny), k přání Moskvy „změnit silou mapu Evropy“ a „učinit znovu předmětem úvah mezinárodní pořádek, jenž následoval po ukončení studené války“ se musí Spojené státy neprodleně zapojit do „modernizace (svých) jaderných zbraní“. Aby zůstaly „věrnými strážci svobody“. Toto demokratické odříkání se se nedá penězi zaplatit, či spíše tak: ztrojnásobení amerického vojenského rozpočtu věnovaného jaderné energii. Takové geopolitické šíření poplašných zpráv ve službách nového závodu ve zbrojení by navíc vyvolalo opozici ve Spojených státech, kdyby více jak rok, což platí pro americkou levici, nebyli posedlí prezentováním D. Trumpa jako loutky Moskvy (3). Do té míry, že ho zavázali dodávat zbraně Ukrajině (což jeho demokratický předchůdce odmítl) a přitvrdit sankce proti Rusku. Bývalý vicepresident Joseph Biden se z toho právě zaradoval v článku, který ve svém titulku hned na začátku bystře odhaluje: „Bránit demokracii před jejími nepřáteli. Jak vzdorovat Kremlu (4)“.

V témže okamžiku demokratičtí senátoři komise pro zahraniční záležitosti podpořili zprávu analyzující „asymetrický útok Putina proti demokracii v Rusku a Evropě“. Novinářská hvězda Rachel Maddow, hlásná trouba protitrumpovského „odporu“ na kanálu MSNBC, na to okamžitě odpověděla: „Nejen, že náš president neučinil nic, aby uhasil tento požár, ale ještě pozoroval nárůst plamenů!“ Může klidně spát: Pentagon bude vědět, jak nad ním bdít.


(1) Ashley Feinberg, „Exclusive: here is a draft of Trump´s nuclear review. He wants a lot more nukes“, 11 janvier 2018 , www.huffingtonpost.com

(2) MSNBC, 3 aout 2016

(3) Lire „Donald Trump débordé par le parti antirusse“, Le Monde diplomatique, septembre 2017

(4) Foreign Affairs, New York, Ranvier-février 2018

Zdroj: Le Monde Diplomatique, únor 2018. Přeložil Bohumil Smolek.