Čtrnáctideník Kulturní noviny

38. číslo pondělí 17. 9. 2018

Téma Domov,Osobnosti

Prezidenti, jak je neznáme I. – Za Tomáše Garrigua Masaryka a jeho rodinu

Foto Tomáš Koloc

Tímto vydáním náš redaktor zahajuje novou sérii textů ke 100. výročí republiky, v nichž provede čtenáře po méně známých a neznámých souvislostech životů našich prezidentů.

Thomas Johann (tedy Tomáš Jan) Masaryk (jak byl pokřtěn), který se narodil 7. března 1850 (a díky svátku svatého Tomáše získal tedy své křestní jméno) v Hodoníně a zemřel 14. 9. 1937 (v den 51. narozenin svého syna Jana) v Lánech u Nového Strašecí, ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Našu spoločnosť má utvárať verejný záujem, nie súkromný zisk

Foto Tomáš Koloc

Bertold Brecht napísal, že obdobie najväčšieho útlaku prichádza spravidla vtedy, keď sa hovorí o veľkých a vznešených veciach, no na to, aby ste upozornili na také „nízke“ témy ako je jedlo a bývanie pre pracujúcich, potrebujete odvahu.

Z výroku Richarda Sulíka – čo je zadarmo, to treba zrušiť – ma doslova mrazí. Nie preto, že by ma prekvapovalo toto dlhodobé presvedčenie predsedu SaS. Ale preto, že ma znepokojuje, koľko ľudí považuje túto životnú filozofiu za prirodzenú a nedokáže ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Obživlosti: Autocenzura

Ivan Hoffman. Foto archiv KN

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek, které ožívají v jiných podobách i v současnosti.

Nerad říkám lidem to, co nechtějí slyšet, ale říkám si, že říkat jim to, co slyšet chtějí, by bylo ještě horší. Podle mé zkušenosti je málo lidí, kterým se chce přemýšlet anebo dokonce přehodnocovat názory, které už mají. Naprostá většina chce být u ... více »

Poezie Kultura

Tovární láska

Chemička nedaleko Glasgowa na obraze D. O. Hilla z roku 1831. Repro Wikimedia Commons

Báseň Beneše Doubravského (vlastním jménem Karel Jonáš, 1865–1922) z antologie Poesie sociální, kterou vydalo v roce 1902 Tiskové družstvo českoslovanské strany sociálně demokratické.

  Jak tomu dnes jest přes patnáct let, co spolu tentýž vdechujem' jed, co spolu hynem v tovární síni. Od mládí, holka, známe se již, jak bych to řek' jen — no, tedy slyš, chceš si mne vzíti? Rci sama nyní! Jsme si tak rovni, nemáme nic. Neštov ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Odloučený svět

Constant Detré: Výjev z nevěstince. Pastel na papíře, okolo roku 1925.

Článek Růženy Jesenské z doby, kdy se první republika rozhodla zákazat prostituci.

Ustanoveno, že se nevěstince zavrou. Je jich v Praze jedenadvacet. Zlomí se tím pouze jedna větev prostituce, jistě ne nejškodlivější, ale nejsnáze odstranitelná, ona potměšilá, ponurá živnost. Třída mužů, navštěvujících místa, osvětlená večer rudým ... více »

Fejeton Kultura

O náhodě

Foto Tomáš Koloc

Každá náhoda je ve skutečnosti zcela nenáhodná.

Šel pán po ulici a spadla mu na hlavu střešní taška. No, aby to nebylo tak drastické, změníme tašku na kus sněhu, což se taky může stát, a nemusíme tomu říkat náhoda „tragická“, ale třeba jen „nešťastná“, nebo dokonce „legrační“. Pán se otřepal, tro ... více »