Čtrnáctideník Kulturní noviny

2. číslo pondělí 8. 1. 2018

Téma Domov

Rozvodněná Dyje: Neprávem opomíjení hrdinové

Třiadevadesátiletý Zdeněk Hejmala.

V Kuřimi žije jeden z posledních, ne-li vůbec poslední, pamětník odbojové skupiny, která převedla záhy po únorovém puči v roce 1948 přes hranice více než sto lidí, již se ocitli v ohrožení. Byla to skupina vzešlá z kruhů Československé strany národně socialistické a zorganizovaná novinářem a pozdějším exilovým publicistou a redaktorem Svobodné Evropy Josefem Pejskarem.

Československá strana národně socialistická byla pro komunisty před rokem 1948 největším politickým nepřítelem, poněvadž měla velký počet členů (stotisíce) a důkladně propracovanou celorepublikovou strukturu. Dnes téměř čtyřiadevadesátiletý Zdeněk H ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Když byli Labuda a Bán bez tlumočení a nemohli se domluvit, používali pantomimu

Foto YouTube

Kulturní noviny položily svým čtenářkám, českým a slovenským umělkyním, lapidární otázku: Jak vzpomínáte na Mariána Labudu (1944–2018)?

V 80. letech režíroval Jiří Menzel ve slavném budapešťském divadle Katona József Színház, (což bylo partnerské divadlo jeho mateřské scény, pražského Činoherního klubu) hru Carla Gozziho Král Jelenem. Po delší době, kdy se představení nehrálo, jel d ... více »

Dokument Média

Skončil rok 2017: Rekapitulace naší publicistiky

Foto Tomáš Koloc

Týden co týden připravují redaktoři s autorským okruhem vydání Kulturních novin. Na to, za jak skromných podmínek pracujeme, je výsledný přehled publikovaných textů pestrý a obsažný. Můžete se o tom přesvědčit.

Za minulý rok jsme vydali 52 čísel Kulturních novin, 6 čísel jejich výtvarné přílohy Offformat a 6 čísel poetické přílohy Poiésis, v nichž bylo dohromady (věřte či ne!) 444 článků. Vedli jsme rozhovory se spisovateli jako jsou Eva Kantůrková, Jan Du ... více »

Komentář Domov,Politika

Proč chodím do našeho kostela

Foto Tomáš Koloc

Poznámka předvolební

Pouze šest lidí v Galaxii vědělo, že práce galaktického prezidenta nespočívá v držení moci, ale v odvracení pozornosti od těch, kteří ji drží." (Douglas Adams: Stopařův průvodce po Galaxii) Bydlím ve městě se staletými výstavnými chrámy, ale na mši ... více »

Společnost a politika Domov

Moji prezidenti

Koláž Ondřej Macl

Předvolební vzpomínková rekapitulace

Když jsem se roku 89 narodil, táta s mámou mě vyfotografovali s portrétem Václava Havla a fotku poslali s nápisem „Gratulujeme!“ na Pražský hrad. Když jsem poprvé házel už nevím komu první milostné psaníčko, pamatuji si, jak se nad tabulí usmíval za ... více »

Společnost a politika Domov

Obživlosti: Prezidenti

Obrázek nebo fotografie#21452

Další díl seriálu známého autora – písničkáře, novináře a komentátora –, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je. Tentokrát velmi aktuální.

Jako pionýrovi se mi podařilo protlačit se špalírem, kterým v Lidicích procházel Antonín Novotný a podat ruku prezidentovi. Pamatuji, jak mne tenkrát zaskočilo, že mé nadšení nesdílejí rodiče. Potřást si rukou s prezidentem se přece člověku nepodaří ... více »

Poezie Kultura

Zimní motiv

Brno v zimě 1963

Báseň Oldřicha Mikuláška ze sbírky Šokovaná růže (Československý spisovatel, 1969).

A potom k večeru, když stále, stále sněží, je slyšet hudbu; komu nezněla, nemohl, Petrove, na špičkách dvou tvých věží viděti tancovat bílého anděla. Trochu se zachvíval a se závanem křídla zdvihl se vítr, vločky na mě vál. Jednu z nich polkl jsem, ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Sovětské písemnictví

Vincenc Červinka na karikatuře Hugo Boettingera

Pozoruhodným dokumentem doby je ukázka z rozsáhlého pojednání Vincence Červinky, kriticky se vyjadřujícího o úrovni literární tvorby ve Stalinově impériu.

Je dávno známo, že až na několik málo výjimek nová sovětská beletrie nemá oddaných a ochotných čtenářů, i když je kritikou vynášena a reklamována, ano i kupována dobrovolně i nuceně. Naproti tomu vždycky se čtli hltavě klasici, v posledních letech p ... více »

Fejeton Kultura

Sametová kariéra

Foto Tomáš Koloc

O bývalém varhaníkovi, dvou pozváních a kariéře jedné nadějné dívky.

Když byl můj kamarád Brychťák ještě živý, vyšli jsme si spolu na pivko do jedné břevnovské hospůdky. Popíjeli jsme a řešili celosvětové problémy. Najednou k nám přišel silnější pán s pěknou pleší a halasně se k nám hlásil. „Kluci, ahoj, vy mě nepozn ... více »