Čtrnáctideník Kulturní noviny

1. číslo úterý 2. 1. 2018

Téma Domov,Ekonomika

Nechceš se dostat do exekuce? Nepohřbívej zadluženého otce!

Foto autor

Proč se za posledních deset let zdesateronásobil počet sociálních pohřbů bez účasti pozůstalých na útraty státu.

„Ale dřív než odejdu, dám ti ještě poslední radu. Dvou věcí se chraň: nekupuj maso ze šibenice a nesedej si na kraj studně!“ (Jacob a Wilhem Grimmovi: Zlatý pták) Určitou dobu jsem zvažoval, zda toto téma má být použito jako první Téma tohoto roku ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Obživlosti: Miroslav Zikmund

Ivan Hoffman. Foto archiv

Další díl seriálu známého autora – písničkáře, novináře a komentátora –, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je.

Když sedím ve zlínském studiu Českého rozhlasu, často si uvědomím, že nějaké dva kilometry vzdušnou čarou ode mne má puštěné rádio Miroslav Zikmund, cestovatel a spisovatel, a poslouchá, co říkám. Vím to, protože mi to kdysi řekl, ale v pořádku to n ... více »

Společnost a politika Domov,Ekonomika

Velkonákupní společnost družstev v Praze

Dobová reklama na VDP. Repro archiv autorky

Příspěvek navazuje na předcházející články o historii českého spotřebního družstevnictví zde a zde. Připomeneme si v něm bývalý významný družstevní podnik z období mezi I. a II. světovou válkou, a sice Velkonákupní společnost družstev (VDP) v Praze.

Historie Velkonákupní společnosti družstev začala v roce 1908, kdy byla ustavena veřejná obchodní společnost pod názvem: „Dělnická nákupní a výrobní společnost Jaroš a spol“. Již o rok později byla provedena reorganizace na společnost s ručením omez ... více »

Kultura a umění Kultura

Anděl Páně z nebe spad. Podruhé, bez Pažouta, ale s Horáčkem

Foto archiv filmového štábu

Recenze hlavní štědrovečerní pohádky Anděl Páně 2

Když jsem na Štědrý den u známých (doma televizi nemám) v hlavním štědrovečerním čase viděl název pohádky Anděl Páně 2, zpozorněl jsem, protože jsem před lety, v době největší slávy prvního dílu, dělal rozhovor  s jeho scenáristkou Lucií Konášovou ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Všechno o ptácích a lidech

Obálka knihy

Před časem jsme v Kulturních novinách uveřejnili ohlédnutí za významným ornitologem a mužem mnoha zájmů, Karlem Hudcem (1927–2017). V této souvislosti je pozoruhodné, že v roce, v němž se zesnulý blížil devadesátce, mu vyšla záslužná monografie o zeširoka pojatém tématu – o ptácích jako fenoménu v české kultuře.

Kniha Ptáci v českém životě a kultuře na 452 hustě potištěných stranách zprostředkovává pohled na ptáky z několika stran. Snad jedinému účelu nemá sloužit, a to jako ornitologická příručka či kompendium. Věnuje se však historii ornitologie, vzdělá ... více »

Poezie Kultura

Do nového roku

Obrázek nebo fotografie#21400

Začíná další „osmičkový“ rok, což může být příležitost pro satirické verše Josefa Svatopluka Machara (1864–1942).

Republiko co ti přát? Co bys sama chtěla? Duši rač ti Osud dát do chorého těla – potom cestu upravit s milníky a směrem abys znala, kam dojít vždycky před večerem – po pravé i levé straně stromů řad, kam na větve věšela bys odhodlaně žravé ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Sbírání vlny

Foto Linda Smith Bianucci

Poetické vzpomínky drsné rockerky Patti Smithové na dětství strávené v městečku Deptford (New Jersey) v padesátých letech.

Z okna bylo vidět pole. Živý plot z velkých keřů rámoval můj výhled. Plot byl posvátný – jako pevnost duše. I pole jsem uctívala, pro jeho lákavě hebkou trávu a výraznou křivku jeho povrchu. Za polem, napravo, byl ovocný sad, nalevo bílá stodola se ... více »

Fejeton Domov

Etnografické okénko: Vaříme povidla

Foto Jiří Plocek

Fejeton o tom, proč Jiří znamená rolník – a to nejen řecky…

Koncem léta se v naší rodině probouzejí prastaré hluboké instinkty. Blíží se zima a s ní i potřeba se zajistit. Usušit houby, vykopat brambory (třeba i jen dva řádky), nadělat marmelády. Existence sítě supermarketů tuto potřebu nevykořenila. Dokonce ... více »

Fejeton Domov

Přání

Foto Tomáš Koloc

O loňské čtvrté adventní neděli, Ometákovi a Ometačce, pohádkách Boženy Němcové, vánočním nasycení, a o tom, že dokud žijeme, všechno se dá napravit.

Jednou z mála věcí, kterou jsem kdysi zachránil z rozprášeného majetku svých předků, je vzácné sto let staré vydání Babičky Boženy Němcové s ilustracemi Adolfa Kašpara, které mi léta bylo tak trochu záhadou. Ačkoli kniha je vydána v roce 1918, můj p ... více »