Čtrnáctideník Kulturní noviny

16. číslo pondělí 16. 4. 2018

Téma Kultura,Osobnosti

Počátky moderního českého jazzu: Poslední mohykán ze Studia 5 vzpomíná

Jan Konopásek a Karel Velebný. Foto Miloň Novotný

Obdivoval Karla Vlacha, Karel Krautgartner si jej vybral do svého prvního orchestru, s kamarádem Karlem Velebným založili průkopnické jazzové formace Studio 5 a S+H kvartet. V roce 1965 emigroval, vyzkoušel různé profese a především hrál v nejlepších světových jazzových orchestrech (Woody Herman, Buddy Rich, Lionel Hampton, Guy Lombardo). Pestré vzpomínky Jana barytonsaxofonisty Konopáska (1931), kterého obdivoval i Josef Škvorecký, budou mít pod názvem Jazzová odyssea (Galén, 2018) vernisáž 12. května na veletrhu Svět knihy v Praze. Na úvod Jiřího Plocka navazuje Konopáskova vzpomínka na Karla Velebného.

Bylo to v roce 2016, kdy Jan Konopásek získal Cenu Gustava Broma, udělovanou Českým rozhlasem Brno. Při slavnostním předávání v brněnském Sono Centru jsme se spřátelili a začali si povídat. Nejdříve jsem užasl nad pamětí tehdy téměř pětaosmdesátilet ... více »

Společnost a politika Domov

Obživlosti: Vyhlížení války

Ivan Hoffman. Foto archiv

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek, které ožívají v jiných podobách i v současnosti.

V mých žákovských knížkách byla řada poznámek, ve kterých soudružka učitelka informovala rodiče, že během vyučování vyrušuji mluvením. Tento nešvar mne provázel životem, takže jsem vyrušoval i na střední škole a posléze i na vojně. Tam se jednou při ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Miloš Forman, válka, domov a sen

Z rodinného archivu rodiny Kolocovy

K odchodu dávného rodinného přítele, který se stal nesmrtelným filmovým režisérem.

Zemřel Miloš Forman a jeho posledním přáním bylo, aby jeho ostatky byly uloženy na hřibitůvku ve městě Warren, stát Connecticut, na východním pobřeží USA. Český, dnes povětšinou bulvární tisk, se s plytkostí sobě vlastní ptá proč. Na tuto otázku mu ... více »

Kultura a umění Domov,Kultura

Za panem rídícím aneb o jednom zásahu folklorem

František Okénka a Martin Hrbáč, Kuželov 2011

V uplynulých dnech se uzavřela dlouhá životní pouť horňáckého zpěváka, muzikanta a učitele Františka Okénky z Malé Vrbky (5. 5. 1921 – 12. 4. 2018). Milovníci Horňácka, návštěvníci větrného mlýna v Kuželově a všichni, kdo se s panem „rídícím“ někdy setkali, si jistě s úctou připomenou neobyčejné kouzlo jeho osobnosti a práci, kterou pro svůj rodný kraj vykonal.

Bylo to v roce 1996. Vystupoval jsem s kapelou na festivalu Zahrada ve Strážnici a měl jsem půl dne volno. Zrovna jsem ten rok vydal Františku Okénkovi, horňáckému učiteli a zpěvákovi, CD k jeho pětasedmdesátinám, tak jsem za ním chtěl zajet a něco ... více »

Kultura a umění Kultura

Zápisky zpoza stolu II.: Vivat Verdis!

Principál divadla Mojmír Vlašín. Foto Wikimedia Commons

Divadlo Verdis, hrané lidmi z profesí zabývajících se ochranou přírody pod vedením principála Mojmíra Vlašína, má svou jedinečnost i kvality.

Motto: „Hlavně když je koryto. Svině už se najdou.“ (Inspektor Colleno, 2018) Nelze snad ani spočítat, kolikrát už planě prolétlo naší mediální krajinou okřídlené spojení „občanská společnost“. A přitom zeptáte-li se na konkrétní příklady, naplňujíc ... více »

Poezie Kultura

Dožínky v létě 1945

Národní dožínky v Rožďalovicích, rok 1945. Foto www.rozdalovice.eu

Sonet Jana Zábrany jako připomínka konce druhé světové války – a také toho, že i slavné chvíle u nás často mívají jakousi pachuť.

Byl velký výběr čerstvých vdov. Drhly… Měl přijet Chlestakov. A v hadrech v lese našel hajný cár dopisu, cár: Lieber Heini! Bratranec volal: „Přijď pak domů! Do sklepa!“ Líh čpěl po všech vsích. Šel pro klíč. V kapse cinkalo mu pár zlatých zubů ... více »

Literární ukázka Osobnosti

Počteníčko: Blechy a svaté obrázky

Obrázek nebo fotografie#22207

Úryvek ze vzpomínek Bedřicha Placáka, lékaře partyzánského oddílu operujícícho za Slovenského národního povstání v prostoru Bílých Karpat.

Před několika dny jsme podstoupili celodenní vyčerpávající boj na bošáckých kopanicích. Byl to boj, který byl svým rozsahem i nasazením jednotek a zbraní snad největší z bojových akcí naší brigády. Na naší straně bojovalo pět set šedesát málo zkušen ... více »

Fejeton Zahraničí

List

Foto autor

O jednom moři, poloostrově a uvařeném věnci

Když jsem poprvé uviděl Jadran, bylo k půlnoci a spustil se hustý déšť. Byli jsme na jihu ostrova Lošinj, který vznikl tak, že ho jeho původní obyvatelé, staří Řekové, oddělili kanálem od ostrova Cres. Jako v biblickém příběhu o proměnění na hoře Ta ... více »