Čtrnáctideník Kulturní noviny

39. číslo pondělí 24. 9. 2018

Téma Kultura

Píseň bojující a protestující

Odznak Deutsche Arbeiter-Sänger Bundu

Letos v létě se na významném hudebním festivalu v německém Rudolstadtu uskutečnil projekt nazvaný Dělnické písně: Od bojového popěvku k protestsongu. Fenomén dělnických písní je důležitou součástí německých (a nejen jejich) kulturně-politických dějin a zaslouží si připomenutí.

Hudební projekt Dělnické písně: Od bojového popěvku k protestsongu nevznikl náhodou. Právě Německo se svými dramatickými dějinami – a to v oblasti nejen nacionální, ale stejně tak i sociální – se stalo jevištěm, na němž se odehrávaly prudké boje z ... více »

Komentář Kultura

Bílý Othello, černý Bond

Foto Tomáš Koloc

(Ne)černobílý komentář o představě rasové spravedlnosti včera – a dnes.

V roce 1984 traktovali tvůrci filmu Jak básníci přicházejí o iluze možnosti účinkování černého aktéra v ryze bílé roli  takto . Dnes už by doktoru Pecháčkovi a režiséru Kleinovi takový humor těžko prošel. Nevím, co se mezitím stalo; v ideovém ukotve ... více »

Společnost a politika Dokumenty

Kolektivizace

Ivan Hoffman. Foto archiv

Další ze série úvah o věcech, které už byly a znovu ožívají v nových souvislostech.

Globalizace je název pro drsnou kolektivizaci. Nikoli ve smyslu, že se velkým bere ve jménu kolektivu, nýbrž že velcí kolektivizují svět ke svému užitku. Pestrý globální kolektiv vzniká na troskách tradičních lokálních společenstev a je tvořen vykoř ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Po šéfovi německé rozvědky musel z funkce i šéf domácí tajné služby. První nesouhlasil s nekontrolovanou migrací, druhý vyvracel lež o honech demonstrantů na cizince.

Tisk, prodávaný na vlakovém nádraží ve švýcarském Arlesheimu (detail). Foto Tomáš Koloc

Jak se v Německu krize migrační mění v krizi vládní.

Během září se opakovaně sešli tři němečtí straničtí vůdci, Angela Merkelová (CDU), Horst Seehofer (CSU) a Andrea Nahlesová (SPD) a znovu diskutovali případ prezidenta Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (německé tajné policie) Hanse-Georga Maassena, ... více »

Poezie Kultura

Báseň, o níž jsem dlouho snil

Obrázek nebo fotografie#23308

Text Oldřicha Wenzla – nejen pro čtyřicátníky.

 

  Již brzy přestanu psát básně Je to příliš drahé zaměstnání A ztrácí se při něm potence Budu stár 40 let A budu musit zanechat krasavic a začít myslet na ženění Ale stejně jsem mnoho neužil A ještě abych se bál že místo poct zůstanu na ocet To by b ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Mobilizace a Mesiáš

Mukačevské náměstí v roce 1938. Foto Ladislav Luppa, Wikimedia Commons

Vzpomínky na období okolo mnichovské dohody a záboru pohraničí v podání Nikolaje Terleckého (1903–1994): ruského vojáka, německého tanečníka, českého spisovatele a švýcarského rentiéra.

Léto bylo neklidné a všude se mluvilo o válce. V Mukačevě jsem měl dobré přátele: Rusy, Rusíny, Čechy i Maďary. Rusové a Češi byli liberálové, Rusíni a Maďaři komunisté. Rusové, Rusíni a Češi se věčně hádali, ale jakmile byla vyhlášena první mobiliz ... více »

Fejeton Kultura

Slova a kameny

Foto Tomáš Koloc.

Fejeton.

Tak jako ryby vodou, ptáci vzduchem, člověk je obklopen slovy. Sotva se ráno vzbudíš, narazíš na první z nich – přiletí s ranním pozdravem, zapnutím rozhlasového přijímače, televize, počítače, pohledem na úvodní stránku novin, spuštěním vlastního to ... více »