Čtrnáctideník Kulturní noviny

9. číslo pondělí 26. 2. 2018

Téma Domov,Politika

Únor 1948: Jediná Benešova varianta byl Tito

Obrázek nebo fotografie#21880

První ze série článků týkajících se letošních dějinných výročí.

25. února 1948 prezident Edvard Beneš přijal demisi 12 antikomunistických ministrů z celkem 26členné vlády, kteří protestovali proti komunizaci československé policie a usilovali o větší demokratizaci poměrů a umenšení moci komunistů ve vládě. 2 dal ... více »

Společnost a politika Ekonomika

Spravodlivo rozdeľované bohatstvo spoločnosti je pre jej dlhodobé prežitie nevyhnutné

Dorothea Langeová: Kočující matka (1936)

Legitímny pojem „sociálna spravodlivosť“ v posledných rokoch zmizol z úst našich politikov.

Vždy som mal jasno v tom, že mojím ideálom je sociálne spravodlivá, environmentálne udržateľná a občiansky otvorená (alebo – ak chcete – tolerantná) spoločnosť. Keď Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 20. február za Svetový deň sociálnej spravodlivosti ... více »

Společnost a politika Vzdělávání

Školství v roce 2018: Vyhlašujeme anketu pro učitele

Foto YouTube

Náš vzdělávací systém se dlouhodobě potýká s řadou problémů, mezi nimiž nejzávažnější se týkají nekoncepčnosti jeho směřování a současně podceňování role učitelů (platově i morálně). V naší anketě bychom rádi reflektovali základní problémy, které tíží pedagogy.

V KN 3/2018 ( zde ) jsme nastínili hrubé obrysy současné situace: Potřebu změny a současně rostoucí potenciál pro její uskutečnění. Důležitý při tom bude pohled učitelů, kteří pracují v první linii vzdělávacího procesu, a myslíme si, že jejich zkuše ... více »

Společnost a politika Domov,Ekonomika

Výrobní družstevnictví a tradice lidové umělecké výroby

Logo Moravské ústředny. Repro archiv autorky

Historie českého výrobního družstevnictví nabízí mnoho zajímavých kapitol. Jednou z nich je například i ta, která nám představuje výrobní družstva jako pečovatele o rozvoj a zachování lidové umělecké výroby a tvorby.

Tradiční lidová tvorba byla vždy pokládána za projev výtvarné síly a duše národa a je významnou součástí našeho kulturního dědictví. Její krása a rázovitost také byla pokaždé připomínána, když bylo potřeba posílit sebevědomí českého národa a zdůrazn ... více »

Společnost a politika Dokumenty

Obživlosti: Seznamy

Ivan Hoffman. Archiv KN

Další díl seriálu známého autora – písničkáře, novináře a komentátora –, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je.

Každý režim má své oponenty. Zajímavější ale je, že když je nemá, vymýšlí si je. Nepřátelé jsou vždy dvojího druhu: ti, co jsou proti režimu a ti, co nejsou s ním. Dokud je nějaký režim u moci, opozice vůči němu nebývá početná a režim o ní mívá dobr ... více »

Poezie Kultura

Městské blues

Obrázek nebo fotografie#21861

Báseň italského autora Stefana Benniho (*1947).

Luis si sedl na náměstí, roztančil dokola žabky, přijde strážník a vyžene žabky z plechu i Luise. Luis je namol v jednom baru, rozdá žabky a je šťastný, vtom přijde šéf a vyhodí prázdný kufr i s Luisem. Luis umřel na nádraží s papežovou fotko ... více »

Literární ukázka Zahraničí

Počteníčko: Neapol

Velebnosti, to je hnus. Foto YouTube

Zápisky obrozenského spisovatele Matěje Miloty Zdirada Poláka z cesty do Itálie – co se za dvě stě let změnilo a co nikoli?

Ourodnost krajiny, přívětivost nebe a příhodné položení města mohou dostatečnými důkazy zdejší veliké lidnatosti býti, kterážto dle poznamenání statických roku 1814 mimo 77 000 buď ze země, neb cizích krajin do města příchozích a 30 000 k vojsku nál ... více »

Fejeton Kultura

Zlato

Foto Tomáš Koloc

Fejeton o zlatě a hadrech

Čas od času jezdím na akupunkturu. Do Jičína. Někdy přijíždím dle objednací doby načas, ale někdy přijedu brzo, a to se pak pomalu loudám do kopce dlouhou secesní Tyršovou ulicí a fotím. Pár plodů těchto mých cest už jste v Kulturních novinách viděl ... více »