Čtrnáctideník Kulturní noviny

20. číslo pondělí 14. 5. 2018

Téma Zahraničí

Arménský novinář: Náš lid nechce změnu mezinárodního směřování, ale vnitropolitickou proměnu země, která 20 let musela držet pusu

Kříž arménsko-českého přátelství, stojící u Jindřišské věže, věnoval Praze katholikos (papež) Arménské apoštolské církve. Foto Tomáš Koloc

Rozhovor s arménským nezávislým novinářem a politologem Davidem Petrosjanem nejen o současné arménské „revoluci“, ale i o minulosti a budoucnosti „země v konfliktu“.

Rozhovor s arménským nezávislým novinářem a politologem Davidem Petrosjanem nejen o současné arménské „revoluci“, ale i o minulosti a budoucnosti „země v konfliktu“. Po rozsáhlých demonstracích odstoupil premiér Serž Sarkisjan. Co bylo důvodem prote ... více »

Společnost a politika Domov,Osobnosti

Šárka Jelínková: Pokud se v naší společnosti budou dobře cítit ženy, bude se lépe žít nám všem

Šárka Jelínková. Foto Martin Vlček, kancelář Senátu

Další ze série rozhovorů našeho spolupracovníka s lidmi, kteří se angažují ve veřejném prostoru a v politice. Politička Šárka Jelínková ze Sdružení žen KDU-ČSL osvětluje mimo jiné principy svého pohledu na problematiku emancipace žen v současné společnosti. 

Jak dlouho už organizace Sdružení žen KDU-ČSL existuje? Podařilo se vám dosáhnout nějakých pozitivních změn? Sdružení žen vzniklo na ustavujícím Sněmu SŽ KDU-ČSL, který se konal 2. října 2004 v paláci Charitas. Předcházelo tomu jarní setkání v Doma ... více »

Společnost a politika Vzdělávání

Nejen o sprostých slovech ve školství

Foto Tomáš Koloc.

Malá polemika s textem Radima Šípa Inkluze a mizerně placení soumaři z KN 19/2018.

Malá polemika s textem Radima Šípa Inkluze a mizerně placení soumaři z KN 19/2018. Radim Šíp bilancuje ve svém článku vývoj školské reformy, kterou známe pod zjednodušením označením inkluze. Konstatuje, že z inkluze se stalo sprosté slovo a uvádí dů ... více »

Poezie Kultura

Kozma Prutkov

Ilustrace Jiřího Šalamouna k českému vydání díla Kozmy Prutkova

Ukázky z tvorby básníka, který nikdy neexistoval a jehož dílo bylo poezii na hony vzdálené.

Jakoby Heine) Bylas mi ty ale děcko!… Už to bude čtyřicet; mělas zástěrku jak ze skla, posteskla sis na korzet. Škrtil určitě až hrůza! Pošeptlas mi: „Máš-li cit, povol mi tu šněrovačku, chci se kapku proskočit!“ Strašně se mi chvěly ruce… Ten korz ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Muž z lidu

Foto Future Atlas

Nigerijský spisovatel Chinua Achebe (1930–2013) ve svém satirickém románu Muž z lidu líčí deziluzi své generace z toho, jak po dosažení vytoužené samostatnosti ve většině afrických zemí rychle nastal bezohledný boj o moc a prebendy.

Odborář Joe mi pak vylíčil, jak se to sběhlo. Průzkum naší strany Maxovi sdělil, že vynalézavá manželka náčelníka Koka, která vede ženskou sekci Strany lidové organizace, provádí akci, kterou lze označit jako kojení uren. Dělají to tak, že si do pod ... více »

Fejeton Kultura

Studánka

Foto Jiří Plocek

Fejeton o ponoření se do vlastní minulosti

Včera jsem šel na výběrové řízení do knihovny, a protože jsem chtěl jejímu vedení dokázat, že jsem se znal s člověkem, který ji tím, že jí po smrti odkázal svou osobní knihovnu, vlastně založil (jmenoval se profesor Vrána a býval rektorem českého kn ... více »