Čtrnáctideník Kulturní noviny

21. číslo pondělí 21. 5. 2018

Téma Osobnosti

Svědek ožívajícího času

Tom Wolfe. Foto Jim Cooper

Před týdnem zemřel Tom Wolfe – muž, který výrazně ovlivnil moderní historii žurnalistiky.

Současná éra bývá často definována jako „mediokracie“ – zároveň se však hovoří o úpadku tradičních médií, jejichž roli převzal chaotický svět internetu. Ztělesněním zlatého věku novinařiny byl bezpochyby Tom Wolfe, celým jménem Thomas Kennerly Wolfe ... více »

Společnost a politika Věda

Člověk jako zahradník Země

Foto Tomáš Koloc

Významný český kněz (1917–2011), teolog, politický vězeň, redaktor samizdatových a po roce 1989 oficiálně vydávaných Teologických listů je autorem shrnujícího textu Člověk ekologický – zahradník Země z roku 2001, v němž se zabývá vývojem postoje člověka k přírodě, smyslem a etikou jeho konání. Přinášíme jeho část s přesvědčením, že takto vytříbené texty nestárnou a jsou stálou inspirací pro reflexi našeho vztahu ke světu. Celý text lze nalézt v knize Oto Mádr: V zápasech o Boží věc (Vyšehrad, Praha, 2007).

Od doby, kdy se průmyslová revoluce začala zmocňovat osudu člověka a jeho přirozeného světa, v lidech souběžně vzrůstala potřeba protiváhy. Romantika byla odpovědí na jednostrannou zátěž duše a životního prostředí tím, že objevovala majestát i vlídn ... více »

Společnost a politika Věda

Obživlosti: Víkend s mrtvolou

Obrázek nebo fotografie#22487

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek, které ožívají v jiných podobách i v současnosti. Tentokrát ožívá zdánlivě nepostradatelná technologie.

Minulý týden mi zemřel počítač. Než monitor potemněl a přestal se se mnou bavit, ještě se na něm objevila skrumáž barevných čtverečků, která nedávala smysl. Zatímco jsem pak minimalizoval škody, řešil, jak svým editorům doručit práci a současně obje ... více »

Společnost a politika Zahraničí,Politika

Náš sen: Aby se na střeše světa přestala dělat politika osmnáctého století

Petr Ďásek. Foto archiv autora

Další ze série rozhovorů našeho spolupracovníka, tentokrát s ing. Petrem Ďáskem, pořadatelem festivalu ProTibet a představitelem iniciativy MOST ProTibet, která se zabývá podporou tibetských exilových vesnic a škol.

Co pro tebe bylo prvotním impulsem, po němž ses začal zabývat Tibetem? V polovině září 2001 jsem měl naplánovanou cestu do Nepálu, takový měsíční osamělý trek okolo Annapurny. Vlivem teroristického útoku 11. 9. v New Yorku byl Nepál "poloprázdný", h ... více »

Kultura a umění Kultura

4 x J. aneb Úvahy nad jmény těchto dnů

Foto Tomáš Koloc

Příběhy, které vyprávějí naše jména

Doprovodný obrázek k tomuto článku jsem vyfotil před třemi lety na katedrále v Basileji, ale snad proto, že nejsem kmotřenec svatého Jiří, dlouho jsem ho ve svých digitálních registrech (česky lejstrech) nemohl najít. Být Jiřím, takovou dobu by mi t ... více »

Poezie Kultura

Na ramenou ti sedí malí ptáci

Kachličky v chrámu svatého Františka v brazilském městě Pampulha. Foto Eugenio Hansen, Wikimedia Commons

Báseň amerického uměleckého experimentátora, protiválečného aktivisty a inspirátora beat generation Kennetha Patchena (1911-1972).

Na ramenou ti sedí malí ptáci,   tak bílí jako padlý sníh. Na ramenou ti sedí malí ptáci,   ta bílá líbeznost je v nich.   Nic kromě lidí a zlých časů    nad ničím nemá žádnou moc. Na ramenou ti sedí malí ptáci   a zpívají mi celou noc.   (Little bi ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Kyselinovej test

Autobus, který vešel do historie. Foto Huck Magazine

Tom Wolfe popisuje zásady, jimiž se řídili Merry Pranksters na svém putování napříč Spojenými státy (viz Téma tohoto čísla).

Než se vydali na východ, napříč přes kontinent, zastavili se v Babbsově domě v San Juan Capistrano, na jih od Los Angeles. Babbs a jeho žena Anita tam měli domek. Zajeli s autobusem do Babbsovy garáže a posadili se, aby si ještě jednou všechno probr ... více »

Fejeton Kultura

Jarní ráno na naší ulici

Foto Jiří Plocek

Pokus o scénickou etudu.

Obsazení : 1. Mourovatá kočka Betty s velkýma očima, velký černohnědý německý ovčák Oryn – oba s trvalým pobytem na naší ulici 2. Tři holubi – příležitostný pobyt 3. Několik neidentifikovaných bytostí lidského rodu Úvodní rozehrávka : Před půl osmou ... více »