Čtrnáctideník Kulturní noviny

23. číslo pondělí 4. 6. 2018

Téma Osobnosti

Velký odkaz skromného kněze

Koncert k poctě Františku Sušilovi. Foto Jiří Plocek

Aktualizovaný text, který vznikl v roce 2004 u příležitosti 200. výročí narození Františka Sušila (14. 6. 1804 – 31. 5. 1868) pro časopis Harmonie (kratší verze) a portál Folklorweb.cz (delší verze, základ nynějšího článku), publikujeme u příležitosti 150. výročí Sušilova úmrtí. Kněz, teolog, básník a neúnavný národní buditel se zapsal do historie nejvýrazněji svou prací „prázdninovou“ – sbíráním moravských lidových písní. Sušilova monumentální sbírka (přes 2 tisíce písní) usadila moravskou tradiční kulturu pevně do evropského kontextu a stala se inspirací pro mnoho folkloristů, literátů, hudebních skladatelů i interpretů až do dnešních dnů.

Když se na pódiu do posledního místa zaplněného brněnského Besedního domu 1. června 2018 vystřídalo nejméně 200 zpěváků a muzikantů z celé Moravy ve více než dvouhodinovém písňovém maratónu, který pořádal Slovácký krúžek v Brně, jistě na ně shlížel ... více »

Společnost a politika Ekonomika,Osobnosti

Johanisová: Ekonomie by se měla zabývat i problémem ekonomické moci a její decentralizací

Naďa Johanisová. Foto autor

Další z rozhovorů našeho spolupracovníka s lidmi, kteří se angažují ve veřejném prostoru a nabízejí alternativy k současným stereotypům a jednostrannostem. Tentokrát oslovil ekologickou ekonomku Naďu Johanisovou, která působí na Katedře environmentálních studií FSS MU v Brně a zabývá se ve svých výzkumech a publikacích ekonomickými alternativami.

Jsi ekologická ekonomka. Můžeš představit tento obor? Ekologická ekonomie se rozvíjí od 90. let a jejím motorem je přesvědčení, že příroda není součástí ekonomiky, ale naopak ekonomika je závislá na ekosystému Země. Z toho se pak odvíjejí otázky, kt ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Charismatický vychovatel TGM

František Satora. Foto archiv

Každý kraj má své zapadlé vlastence a na Slovácku můžeme k této kategorii lidí zařadit i kněze Františka Satoru (1826–1885). Páter Satora svými kázáními i nevšední odvahou působil nejen na národní uvědomění a sebevědomí, ale pro znalce života a díla T. G. Masaryka je také jednou z klíčových postav vztahujících se k osobnosti prvního československého prezidenta.

František Satora se narodil roku 28. 9. 1826 v Traplicích u Uh. Hradiště a na kněze byl vysvěcen roku 1853. Malý Tomáš Masaryk jej poznal za svého pobytu v Čejkovicích, kde kaplan Satora působil v letech 1856–1867. Okamžitě si jej zamiloval. Byla to ... více »

Společnost a politika Domov

Obživlosti: Na pivu

Ivan Hoffman

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek a úvah, které ožívají v jiných podobách i v současnosti.

Doba, kdy jsem podstatnou část života trávil s půllitrem piva v ruce, je dávno pryč. Na pivo ale ani dnes nedám dopustit a Ranč v Kostelanech je jediné místo, kde je možné mne potkat jinak než virtuálně, totiž u piva. Teď v pátek projížděli kolem mí ... více »

Kultura a umění Kultura

Koroptví oko: výstava s tajemstvím.

Z výstavy Koroptví oko. Foto autor

 Výstavní projekt Etcetera Gallery v Brně Oeil de Perdrix je dobře promyšlená minimalistická hra s tajemstvím. Projekt pro fajnšmekry.

Jana Bernartová se již delší čas zajímá o to, jak se proměňuje jedna jediná barva při zobrazování různými technickými prostředky. Jinými slovy: zkoumá doslova mediální proměny digitálního zobrazení technicky přesně definovaných odstínů. Nyní si na v ... více »

Poezie Kultura

Chtěla bych k řece Nilu

Párek krokodýlů. Foto Wikmedia Commons

Báseň Sanji Zemljarové (* 21. listopadu 1946 v Záhřebu), označované koncem padesátých let za zázračné dítě jugoslavské literatury.

Všichni mi říkají, že v řece Nilu je mnoho krokodýlů. Ó, jak bych si přála změnit se v krásnou vílu a přiletět k řece Nilu. Ach, jak bych si přála, mít párek krokodýlů, malých krokodýlů z řeky Nilu! Však nezměním se v krásnou vílu a nepoletím k řece ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Spousta chytrostí a k ničemu

Obrázek nebo fotografie#22570

Humorné vyprávění pocházející z Kuby – ale platné celosvětově.

Rozhodl se jednou jeden učenec, že se projede po moři. Protože však sám neměl člun, zaplatil jednomu rybáři, aby ho vzal na projížďku. Usadil se, rybář začal veslovat a vesloval tak dlouho, až vypluli ze zátoky na otevřené moře. A tu učenec, otráven ... více »

Fejeton Kultura

Nejsoupřecehloupí

Foto autor

Fejeton o poučném dni autorova života

„Lidi dobře vědí, že když si to rozkradli, tak to nemůžou vyhrát. Lidi nejsou hloupí.“ (M. Forman, I. Passer, J. Papoušek: Hoří, má panenko) Za celý svůj od Boha daný život jsem neměl možnost promluvit s lidmi, kteří ve svých rukou drží hmotný osud ... více »