Čtrnáctideník Kulturní noviny

51. číslo pondělí 17. 12. 2018

Téma Média

Výhled Kulturních novin do roku 2019

Foto Tomáš Koloc

Kulturní noviny mají za sebou v roce 2019 první dekádu života. V jejich provozu dochází k jistým změnám – v redakci i způsobu organizace práce. Podstatné však je, že se nemění zaměření a snaha o naplňování vnitřního poselství, to jest být nezávislým kulturně-politickým médiem, jemuž je blízký svět řadového občana a názorové alternativy spíše než mediální či ekonomický mainstream.

Po letech existence Kulturních novin, v nichž v roli šéfredaktora působil Jiří Plocek, který ve své zakladatelské misi vykonával několik činností dohromady, došlo po jeho oznámení odchodu z vedoucího postu ke strategickým úvahám – jak dále. Na stole ... více »

Komentář Média

KN: Experiment občanského srdce

Foto Tomáš Koloc

Malé ohlédnutí dosavadního šéfredaktora Kulturních novin s přáním všeho dobrého do jejich dalšího života.

S blížícími desátými narozeninami Kulturních novin jsem se rozhodl opustit své dosavadní výkonné funkce ve vydavatelském družstvu i v redakci, protože mi došly síly i inspirace. Neopouštím však Kulturní noviny jako autor a příležitostný spolupracovn ... více »

Společnost a politika Politika,Média

Dárek z adventního trhu

Foto Tomáš Koloc

Útok ve Štrasburku ve vizi, televizi – a na vlastní oči…

Útok ve Štrasburku ve vizi, televizi – a na vlastní oči…   Na tom, že vize dokáže tu a tam předpovědět budoucnost, se všichni více méně shodneme. Je to ostatně popsáno i v literatuře (počínaje Homérem a konče Jungem) a mnoho z nás má s vizí svou vla ... více »

Společnost a politika Domov

Krajina mého srdce

Obrázek nebo fotografie#24001

V souvislosti s nedávným úmrtím významného etnografa a muzejníka Karla Pavlištíka (1931–2018) přinášíme jeho osobně laděný text, který v roce 2008 publikoval v časopise Veronica. K osobnosti autora se váže ještě vzpomínkový text Jiřího Plocka v Kulturních novinách 50/2018.

Mému srdci blízkých je mnoho koutů v této zemi, nejbližší však krajina kolem Zlína, Vizovic, Lukova, Fryštáku, Kašavy a Jasenné. Krajina zvlněná Hostýnskými vrchy, Vizovickou a Zlínskou vrchovinou, zbrázděná údolími, jimiž protéká množství potoků, j ... více »

Dokument Média

KN v roce 2018: TOP 11

Obrázek nebo fotografie#24021

Přinášíme přehled nejčtenějších článků publikovaných v roce 2018.

Přinášíme přehled nejčtenějších článků publikovaných v roce 2018.   1. Nechceš se dostat do exekuce? Nepohřbívej zadluženého otce! Tomáš Koloc Osobní zkušenost s asociálně nastaveným systémem. https://www.kulturni-noviny.cz/permalink/21384   2. Volb ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Obživlosti: Nenahraditelnost

Ivan Hoffman. Foto archiv KN

Poslední ze série úvah o tom, co bylo a ožívá znovu v současnosti – v nových podobách.

Když v materiálním světě něco doslouží, něčím jiným to nahradíme. Nahrazujeme stále častěji i to, co ještě nedosloužilo, ale musí to uvolnit místo čemusi pokročilejšímu anebo modernějšímu. Od zkušenosti, že všechno je nahraditelné, odvozujeme zřejmě ... více »

Kultura a umění Kultura

I v televizní Marii Terezii lze najít perličky na dně

Foto YouTube

Recenze televizního velkofilmu z uplynulého roku.

Když měla na knižním veletrhu u nás v Hradci Králové autogramiádu autorka dvojdílného historického velkofilmu Marie Terezie Mirka Zlatníková, nešel jsem tam. Dnes vidím, že jsem udělal chybu. Až na  výjimky  nemám dobrou zkušenost s autory porevoluč ... více »

Kultura a umění Kultura

Ukrajinský básník v Brně: Jediné, co má cenu, je láska

Obrázek nebo fotografie#24000

Ohlédnutí za komponovaným hudebně-poetickým večerem v Brně s osobní účastí ukrajinského básníka Serhije Dzjuby. Poznámka redakce KN: Večer měl nečekaný a dojemný závěr. Básník předal Ondřeji Fucimanovi, vedoucímu divadla Agadir, a dramaturgyni tohoto divadla Mileně Fucimanové Mezinárodní literární cenu Nikolaje Gogola, kterou udílí Ukrajinská literární akademie – poctu udílenou za propagaci ukrajinské kultury v České republice.

9. prosince 2018 prožívala brněnská literární kavárna PONAVA další ze svých svátečných dnů. Z Ukrajiny, z města Černihiv, přiletěl básník Serhij Dzjuba. Přiletěl už večer před tím a byl okouzlen rozsvíceným Brnem, ochutnal specialitu na Zelném trhu ... více »

Poezie Kultura

Benny Andersen

Benny Andersen na autorském čtení v roce 2009. Foto Hreinn Gudlaugsson, Wikimedia Commons

Mezi lidi, kteří nás v tomto roce opustili, patří i dánský básník Benny Andersen. Z jeho díla uvádíme text o tom, že přátelit se s lidmi není žádná procházka růžovým sadem.

Mám dva přátele a ti se nepřátelí a dva nepřátele a ti se přátelí. Jeden můj přítel se přátelí s jedním mým nepřítelem. Můj druhý přítel se nepřátelí s přítelem mého druhého nepřítele. Je málem nad mé síly dávat si pořád pozor komu co neříct. Smířen ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Představení

Římská mozaika tragédie a komedie. Repro Musei Capitolini

Nadčasový text Václava Laciny o nenápadných půvabech amatérského divadla.

Sladké ovoce ochotnické se češe obyčejně v neděli večer. Přesně v osm hodin, ale spíše později, pokouší se opona zdvihnout; stoupá těžce a trhavě, nabitý sál tají dech, oponář křičí sakra a jiná cizí slova – na jeviště vběhne režisér, staví na stůl ... více »

Fejeton Kultura

Vánoční pomlázka

Obrázek nebo fotografie#23998

Další ze série autorčiných dopisů zvěčnělému otci, tentokrát na vánoční téma.

Ahoj Kájo, slyším Tě, jak se chechtáš na celý kolo, jako by se to stalo právě teď. A ne před víc než pětadvaceti lety. Nejdřív jsem netušila, co se děje, byla skoro půlnoc a já si četla a začaly mě rušit dost rozrušený hlasy, myslela jsem si, že tel ... více »

Fejeton Kultura

Předvánoční

Foto Tomáš Koloc

Fejeton o tom, že člověk může o Vánocích něco udělat. Třeba i něco úplně maličkého.

Cestou z města jsem ho zahlédl ve vitríně jedné vinotéky. Krajana. Sedává tam občas navečer a pije pivo. Jedno, někdy dvě. „Kdybych to neměl v domě, tak už ani do té hospody nedolezu. Všechno mě bolí, mám opotřebované klouby. Do čtyřiceti jsem sport ... více »