Čtrnáctideník Kulturní noviny

34. číslo pondělí 20. 8. 2018

Téma Domov,Politika,Osobnosti

Dr. Polreich, v roce 1968 první tajemník naší mise při OSN: Na zasedání RB OSN o srpnové okupaci nás, obhájce Pražského jara, překřikovali i lidé z tamní ukrajinské a běloruské mise. Média nás překřikují dodnes.

Jeden z plakátů, které se objevily koncem srpna 1968 v českých ulicích

Rozhovor s bývalým diplomatem a zpravodajcem JUDr. Miroslavem Polreichem o liberalizaci 60. let a Pražském jaru 1968, jejichž jedním pramenem byla československá rozvědka, a o srpnové okupaci, kterou zažil jako vedoucí pracovník naší stálé mise při OSN v New Yorku.

Pane doktore, už nějakých dvacet let mám pocit, že se naše média snaží příběhem srpnové okupace přehlušit příběh celého roku 1968, tedy období, kdy u nás sice zůstala plná zaměstnanost a štědrá státní podpora kultury a sportu – ale zároveň byla zruš ... více »

Společnost a politika Domov

Pro mne je dědictvím Pražského jara myšlenka konvergence

Obrázek nebo fotografie#23084

Význam Pražského jara v kontextu Sametové revoluce. Přinášíme rozhovor Slávy Volného mladšího s Ivanem Hoffmanem.

Význam Pražského jara v kontextu Sametové revoluce. Přinášíme rozhovor Slávy Volného mladšího s Ivanem Hoffmanem.   S odstupem 50 let: Máme být hrdi, nebo se za rok 1968 v našich dějinách stydět? Nikdy mne nenapadlo se stydět za to, že jsem uvěřil P ... více »

Společnost a politika Politika

Když dva o tomtéž, ale…

Přepis rozhovoru

Výňatky z telefonátu mezi Brežněvem a Dubčekem z 13. srpna 1968 s krátkým komentářem.

První tajemník ÚV KSSS Brežněv schválil v prosinci 1967 odstranění Novotného slovy „Eto vaše dělo“. Českoslovenští reformní komunisté si však „povolení“ z Moskvy vyložili jinak: přikročili k odstranění cenzury a otevřeli možnost uvolnění diktatury ... více »

Poezie Kultura

Tanky se valí Prahou aneb „Byl ruský básník. Zdrcen ruskými tanky v Praze.“

Foto Tomáš Koloc

Slavná báseň J. A. Jevtušenka, reagující na srpnové události.

Tanky se valí Prahou a v krvi rozbřesk raší. Tanky se valí Pravdou, nikoli však tou naší. Tanky jdou taky po snech o světě bez diktátu. Tanky jdou po tankistech sedících uvnitř tanků. Ach, bože, jaká hrůza! Jdou i na Jana Husa, Puškina, Petöfiho. Kd ... více »

Literární ukázka Domov

Počteníčko: Jak šli Bohumil Hrabal s Heinrichem Böllem 21. srpna k rozhlasu

Obrázek nebo fotografie#23069

Vyprávění z první ruky – z knihy Proluky, kterou Bohumil Hrabal na paměť své zemřelé manželky napsal jejím jménem a která poprvé vyšla v exilu v nakladatelství s charakteristickým jménem ´68 Publishers v „obráceném roce“´86.

Ale tu noc nás vzbudili sousedé, celé ulice v Libni byly vzhůru a celé město a celá země, vzduchem duněly aeroplány a přistávali Rusové, a pak přijížděly tanky, a když jsem šla do práce, tak jsem viděla vojska Rusů a Poláků, a v Praze se střílelo, n ... více »

Fejeton Kultura

Imigrantská politika v praxi

Foto Tomáš Koloc

Fejeton na aktuální téma.

Je květen, počasí jak malované. Chlapi u nás na ulici opravují havárii odpadu u protějšího domu. Je to malá firma, práce dobře zorganizovaná, to musím říct. Vlastně tu vídám tři chlapy, z nichž jeden, silnější postavy, tak mezi 50–60, je Ukrajinec ... více »