Čtrnáctideník Kulturní noviny

3. číslo pondělí 15. 1. 2018

Téma Domov,Vzdělávání

Školství v roce 2018 znovu před křižovatkou: Vyhlašujeme anketu pro učitele

Obrázek nebo fotografie#21559

Náš vzdělávací systém se dlouhodobě potýká s řadou problémů, mezi nimiž nejzávažnější se týkají nekoncepčnosti směřování a podceňování role učitelů (platově i morálně). Následující text je úvodní obecnou rozvahou k celkové situaci a ústí v anketu. Prosíme učitele, aby nám do ní přispěli.

Ekonom Daniel Munich v roce 2016 shrnul tři základní problémy našeho školství zjednodušeně takto : - Veřejné výdaje na školství jsou dlouhodobě velmi nízké. - Většinu času musí ředitelé škol věnovat technicko-hospodářsko-byrokratickým agendám. - Vz ... více »

Komentář Domov,Politika,Ekonomika

Volba z beznaděje aneb Proč vyhraje Zeman

Ze sociální sítě Facebook.

České prezidentské volby 2018 z pohledu nevoliče

České prezidentské volby 2018 z pohledu nevoliče    Atmosféra nynějších prezidentských voleb mi trochu připomíná atmosféru kolem parlamentních voleb v roce 1998, ve kterých ODS prosadila slogan MOBILIZACE PROTI LEVICI (už je to taky 20 let. To to le ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Obživlosti: Věčný úpadek

Ivan Hoffman. Foto archiv KN

Další díl seriálu známého autora – písničkáře, novináře a komentátora –, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je.

  Mám pocit, že o úpadku společnosti, mravů a světa vůbec slýchám celý život. Mělo by z toho plynout, že v minulosti bylo dobře anebo lépe, jenomže žádný moment z minula, kdy by byla řeč o tom, že se společnost umravňuje a svět že se lepší si nevyba ... více »

Kultura a umění Kultura

Hodný komunista na ČT? Proč ne - když je to Řek...

Foto Tomáš Koloc

Recenze nového historického televizního filmu Můj strýček Archimedes

Minulou neděli, ve špičce volební horečky, v hlavním vysílacím čase, premiérovala Česká televize na svém prvním programu televizní film Můj strýček Archimedes (jehož název svou hravostí částečně právem odkazuje na Tatiho Mého strýčka). Byl napsán po ... více »

Poezie Kultura

Hodiny

Ilustrace Salvadora Dalího k poezii Tristana Corbiéra

Báseň Tristana Corbièra (1845–1875), francouzského symbolistického básníka a autora jediné sbírky Žluté lásky.

Almužnu zbojníkovi cest! Zlé oko v oko zákeřníku! A dýku na vrahovu dýku! — Mimo stav milosti má duše jest! —   Já jsem ten blázen z Pampeluny, bojím se smíchu lstivé Luny pod černým flórem závoje… Vždyť, hrůzo! pod poklopem všechno je!   Slyš, řeht ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Takový hezký románek

Ondaatjeho rodiče.

Michael Ondaatje se ve své knize Máme to v rodině vrací na rodný Cejlon a pátrá po svých kořenech. Osudy spisovatelových rodičů vypovídají o tom, jak si v období mezi dvěma světovými válkami uměli lidé užívat život, obzvlášť pokud patřili ke koloniální zlaté mládeži na idylickém tropickém ostrově.

Když otec ukončil školní docházku, rozhodli se jeho rodiče, že ho pošlou na univerzitu do Anglie. A tak Mervyn Ondaatje opustil Cejlon a připlul do Southamptonu. Složil přijímací zkoušky na Cambridge a o měsíc později sdělil rodičům dopisem dobrou z ... více »

Fejeton Domov

Voleníčko

Foto autor

Z deníku zákazníka obchodního domu Herbert

Loni v létě jsem se dozvěděl, že k věcem, které musím dělat, aby se jakž takž stabilizoval můj zdravotní stav, patří změna jídelníčku. Ze všech jídel, která mi byla doporučena, mi nejvíc chutná čočka. Namočím si ji vždy do vody s octem a dělám si ji ... více »