Čtrnáctideník Kulturní noviny

19. číslo pondělí 7. 5. 2018

Téma Domov,Vzdělávání

Inkluze a mizerně placení soumaři

Foto Tomáš Koloc

Po necelých dvou letech od své analýzy stavu před spuštěním procesu nazývaného zjednodušeně inkluze se autor ohlíží a bilancuje, kam celá akce dospěla a představuje do jisté míry provokativní teze o tom, jaké postoje ve školství převládají.

Rok před tím, než měla vejít v platnost vyhláška  č. 27/2016 Sb. – jsem v Kulturních novinách vyjádřil obavu z toho, jakým způsobem má být do škol plošně implementována inkluze . Nastalo přesně to, čeho jsem se obával. Slovo inkluze se stává spros ... více »

Komentář Domov

Zatímco my oslavujeme konec války…

Foto autor

Na okraj oslav konce druhé světové války.

Jsou to tři roky, co jsem v Kulturních novinách uveřejnil svůj fejeton  Osvoboditelé , v němž jsem těm, kteří se přou, zda naši zemi osvobodili Američané nebo „Rusové“ připomněl, že kromě 3. americké armády generála Pattona, mnohonárodnostních vojsk ... více »

Komentář Domov,Ekonomika

Dotace nebo investice?

Foto Tomáš Koloc

Pokusme se na určitou část obecních a státních výdajů pohlédnout jinýma očima.

Na FB se tuhle rozběhla debata o tom, jak jsou dotována parkovací místa v parkovacích domech v centru měst (ta debata vycházela ze situace v Brně). Místo „komerční“ ceny (což je vlastně údaj značně arbitrární a z jistého hlediska i podezřelý, protož ... více »

Společnost a politika Politika

Sověti nemohli Husákovi přijít na jméno (dokončení rozhovoru)

Vůdci SNP Karol Šmidke, Gustáv Husák a Ladislav Novomeský, tak jak se od 60. let objevovali na nástěnkách ČSSR.

Dokončení rozhovoru z minulého čísla, který náš redaktor vedl s historikem Michalem Macháčkem, autorem první ucelené biografie předposledního československého prezidenta, která nese věcný název Gustáv Husák. Tentokrát o především o první části Husákova života, letech 1941 – 1968, ale i o tragikomickém rozměru životů našich vládců - a také včerejší i dnešní české historiografie.  

Dokončení rozhovoru z minulého čísla, který náš redaktor vedl s historikem Michalem Macháčkem, autorem první ucelené biografie předposledního československého prezidenta, která nese věcný název Gustáv Husák. Tentokrát o především o první části Husák ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Obživlosti: Petr Příhoda

Obrázek nebo fotografie#22369

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek, které ožívají v jiných podobách i v současnosti.

Letos v létě tomu bude dvacet let, co nás Petr Příhoda, který léta trávil v nedalekých Koryčanech, navštívil potlučené po automobilové havárii. Ujistil se, že nejsme pochroumáni na duchu. Z renomovaného profesora etiky a kolegy publicisty se mi stal ... více »

Poezie Kultura

Jan Zahradníček

Jakub Schikaneder: Stmívání. Repro ArtMap

Sonety ze sbírky Jeřáby z roku 1933.

Ó co mne uhranulo v mladém lese, tam kde jsem včera pod modříny stál? Nad spletí větví, jimiž vítr třese, neklidný měsíc kamsi pospíchal. Skloň se až ke mně, teplý, měkký větře, až k trávě sesterské, kde mrtví spí, vanoucí dálka ať mi s čela se ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Zajíc

Obrázek nebo fotografie#22414

Irská legenda v převyprávění Michaela Scotta.

Cathal se v chladném ranním vzduchu zachvěl. Od úst mu stoupala pára. Zadupal na tvrdé zemi a pokusil se promnout si necitlivé prsty. Nepomohlo to. Skoro celou noc stál za kupkou slámy a teď mu byla zima, strašná zima. Byl rozzlobený a trochu se bál ... více »

Fejeton Domov,Kultura

Etnografické okénko: Hudecké perpetuum mobile

Foto Tomáš Koloc

O jednom nekonečném maratónu

Když jsem hrával s Poutníky, objevil se jednou mezi námi Američan. Jeho jméno jsem už bohužel zapomněl. Nevím, zdali to bylo těsně před rokem 1989 nebo po něm, ale vím jedno: spřátelili jsme se. Byl výborný fiddler (lidový houslista) a ovládal blueg ... více »