Čtrnáctideník Kulturní noviny

41. číslo pondělí 8. 10. 2018

Téma Zahraničí,Kultura

Art Berlin nebo Brno?

Sběratel Thomas Olbricht při privátní diskusi s brněnskými hosty v galerii Me Collectors Room před fotografií Gerharda Richtera (foto Jana Ovčáčková)

Malé srovnání zdánlivě nesrovnatelného.

Ptáme-li se na vztah uměleckého života v Berlíně a v Brně, pak studentky a studenti z brněnské katedry výtvarné výchovy, kteří se letos v září zúčastnili festivalu Berlin Art Week, jistě znají odpověď. Ovšem pyšnit se tím, že brněnský Týden výtvarné ... více »

Společnost a politika Domov

Obživlosti: (Un)fair play

Ivan Hoffman. Foto archiv

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek, které ožívají v jiných podobách i v současnosti.

Protože letos komunální volby kolidovaly s volbami nejhezčích psů na Mezinárodní výstavě psů všech plemen v Českých Budějovicích, okomentoval jsem výsledky voleb předem, abych mohl ve volbě nejhezčího představitele plemene osobně v Budějovicích podp ... více »

Kultura a umění Domov,Kultura

Nové logo MUNI – záleží na tom, kdo o něm mluví?

Obrázek nebo fotografie#23431

Veřejná akademická instituce s velkou prestiží mění svou vizuální prezentaci. To je přirozeným důvodem ke kritické debatě o mechanismech změny, stejně jako o povaze nových grafických prvků.

Na prahu stého výročí svého vzniku mění Masarykova univerzita své logo a připravuje nový vizuální program, což ovšem okamžitě vyvolává poměrně dramatickou diskusi. Když si dovolíme parafrázovat úvahu Michala Foucaulta, podle textu Samuela Beckett ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Když zemře Harlekýn a nad rakví mu mluví Tartuffe

Foto Tomáš Koloc

Za Charlesem Aznavourem (1924 - 2018) a dobou, která zemřela s ním.

Když minulé pondělí (ve stejném věku jako půl roku před ním jeho velká fanynka  Miluška Kubíčková ) zemřel Charles Aznavour, v jedné obrovské vlně se přese mě převalila minulost. Vzpomněl jsem si na… ... seriál Černá ovce z 80. let, kde jsem Aznavou ... více »

Kultura a umění Kultura

V mlze a mimo ni

Starověká mohyla v anglickém hrabství Wiltshire. Foto Wikimedia Commons

Nový román nobelisty Kazua Ishigura přináší prvky fantasy i filosofické eseje, především ale potvrzuje autorovu vypravěčskou suverenitu.

Když se japonský rodák Kazuo Ishiguro stal hvězdou anglické literatury (mj. nositelem Bookerovy i Nobelovy ceny), pravděpodobně na tom měl svůj podíl i způsob, jak zvenčí a nově dokázal pohlédnout na typicky britská témata. V knize Soumrak dne, znám ... více »

Poezie Kultura

Krajina

Jan Bauch: Ukřižování, 1946, tempera na papíře, 42x63 cm. Repro Moravská galerie Brno

Báseň Josefa Chaloupky (1898–1930), člena brněnské Literární skupiny, ze sbírky Vzplanutí.

Spí země pod krutou něhou nebe a měsíc jak houba plná octa ke Kristům na rozcestích se níží. S tichem vlaje v dálku píseň cest a smilování boží. Tu srdce zvolna zarůstá skalami a očí touhu svírá horizont a sny jsou rozpáleny na ohništích hvě ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Hodiny pravdy

Příjezd německé armády na Znojemsko. Foto Pro Božice

Vzpomínka na dobu po Mnichovské dohodě, kdy začalo etnické čištění území obsazeného Německem.

Pocházíme ze Znojma, kde jsme bydleli na Haukově ulici čp. 10, v bytě se vstupní halou, kanceláří, třemi obytnými místnostmi a kuchyní s příslušenstvím. Byli jsme čtyři sourozenci. Nejstarší Zdeněk vystudoval Husovu bohosloveckou kolej v Praze a sta ... více »

Fejeton Kultura

Rozbité violoncello

Foto Tomáš Koloc

O lásce a snech.

V noci byla bouřka a vítr skučel kolem okna. Tma byla černější než jindy. Usínal jsem dost mizerně a snad ještě v polospánku se mi zdálo, že nad naší zahradou krouží malé letadlo, které přistálo na suchém trávníku. Moc mu to nešlo, převrátilo se dop ... více »