Čtrnáctideník Kulturní noviny

17. číslo pondělí 23. 4. 2018

Téma Domov,Osobnosti

Táňa Fischerová: Program a ideály zůstávají pro budoucnost

Foto Wikimedia Commons

První ze série rozhovorů našeho spolupracovníka s lidmi, kteří se angažují pro společnost v politice a v dalších oblastech života. Herečka a politička Táňa Fischerová bilancuje a rozebírá perspektivy svého občanského a politického angažmá.

Založila jste se svými kolegyněmi politické hnutí Klíčové hnutí. Momentálně moc aktivně nepůsobí, jaké s ním máte plány do budoucna? Klíčové hnutí je v tuto chvíli v likvidaci. Rozhodli jsme se jeho činnost ukončit z několika důvodů. Hlavním je nov ... více »

Společnost a politika Domov,Osobnosti

Prokurátor, který se postavil generálu Svobodovi

Naturalizační dokument Jaroslava Němce. Repro archiv autora

Osudy i dílo Jaroslava Němce (1910–1992), rodáka z Ořechova u Uherského Hradiště, zasluhují obdiv a přitom nejsou české veřejnosti dosud známé. Zapálený muzikant, právník, bojovník proti nacismu, vojenský prokurátor i významný exilový kulturní činitel si zasluhuje připomenutí.

1. října 1950 utíká JUDr. Jaroslav Němec (nar. 1910) i s manželkou do Německa. Není jiného východiska, přestože je velký vlastenec. Zajisté by skončil v komunistickém vězení. Byl jedním z prvních, kdo byl akčním výborem ministerstva vnitra (to byly ... více »

Dokument Média

Výzva: KN potřebují podporu!

Foto: Tomáš Koloc.

Děkujeme mnohokrát těm z vás, kteří nás dosud podpořili a zvláště pak těm, kteří zřídili trvalý příkaz na sebemenší částku měsíčně. Pracujeme s minimálními náklady, ale i tak nemáme jistotu. Dosud je pokryta necelá třetina letošního rozpočtu. Potřebujeme získat ještě nejméně 100 tisíc korun. Prosíme o podporu! Jsme vděčni za každý váš příspěvek.

Bankovní spojení: 2400830379/2010 (FIO Bank) Pokud máte zájem o zaslání našeho tištěného speciálu s výběrem textů z loňského roku, uveďte do poznámky k platbě vaši poštovní adresu nebo nám napište na adresu: druzstvo@kulturni-noviny.cz Děkuji mnoho ... více »

Společnost a politika Politika

Off record

Ivan Hoffman. Foto archiv

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek, které ožívají v jiných podobách i v současnosti. Tentokrát o politicích před a za mikrofonem.

Jednu dobu jsem se znal s většinou politiků a se všemi, kteří byli důležití. Je zvláštní, že si nevzpomínám na nic důležitého, co mi řekli. Buď jsem nedával pozor, anebo o ničem důležitém nebyla řeč. Myslím si, že se význam politiků přeceňuje. Proto ... více »

Kultura a umění Kultura

Hastrman není van Damme

Z filmu Hastrman

Recenze filmu Ondřeje Havelky dle románu Miloše Urbana.

Film Hastrman reaguje na to, co česká kultura právě bytostně potřebuje. V době, kdy literaturou i filmem pulzuje fantasy v podobě nejrůznějších severských, galských, ba i japonských archetypů, prohánějících se po naší technicistní době – co může být ... více »

Kultura a umění Kultura

David Možný triumfoval v Pitevně

David Možný: Open Space

Dvě zprávy: zpráva špatná: v pátek 13. (dubna) skončila v Pitevně výstava Davida Možného. Zpráva dobrá: byla to výstava evropského formátu.

Výstava Open space v brněnské univerzitní galerii Pitevna byl opět úspěch jak pro autora Davida Možného, tak pro galerii a její kurátory. Je až s podivem, co všechno dokáží ve skromných podmínkách s minimálním zázemím divákovi nabídnout. Tentokrát ... více »

Poezie Kultura

Bohuslav Hasištejnský z Lobkovic

Portrét Bohuslava Hasištejnského z Lobkovic od Jana Vilímka (asi 1890). Repro České album, sbírka podobizen předních českých velikánů, mužů i žen práce, kteří život svůj zasvětili povznesení národa svého

Ukázky z díla významného básníka českého humanismu Bohuslava Hasištejnského z Lobkovic (1461–1510), jak je přeložil z latiny a vydal Karel Alois Vinařický.

Obloha zamračená, čelo královo též zamračíno,    Páni na lid a v opak lid se na Pány mračí: Zůstane-li vše to zamračeno, je se, Šlechto, co báti,    By z toho pošmúrné obci nepošly časy.   Nevděčný, ano odrodilý zdám tobě se býti,    Přísně že ká ... více »

Literární ukázka Kultura

Srandičky, srandičky a šest už je jich tam

Obrázek nebo fotografie#22265

Julio Cortázar, autor experimentálního románu Nebe, peklo, ráj nebo předlohy k Antonionimu kultovnímu filmu Zvětšenina, přináší v knize Jistý Lukáš fejetonisticky odlehčenou mozaiku vzpomínek, úvah a intelektuálních hříček, z níž občas vyplyne závažná výpověď o povaze argentinské společnosti nebo o postavení umělce v moderním světě.

Po padesátce začínáme pomalu umírat ve smrti jiných. Velcí mágové, šamani našeho mládí, odcházejí jeden za druhým. Někdy jsme už na ně ani tak moc nemysleli, zůstali v dějinách vzadu, žádaly si nás other voices, other rooms . Byli tam tak nějak vžd ... více »

Fejeton Kultura

Vyznání víry

Foto Tomáš Koloc

U příležitosti zase dalších narozenin…

Stáli jsme v kruhu u zdi kostela a pozorovali, jak se kněz snaží zapálit paškál od uhýbavého plamene. Vál mrazivý vítr, byla noc. Za loket se mne držel starý slepý muž. Přítel mého strýce a kmotra. Už několikátým rokem jej beru s sebou na noční veli ... více »