Čtrnáctideník Kulturní noviny

33. číslo pondělí 13. 8. 2018

Téma Domov

Milenci hvězd aneb Století trampingu

Obálka knihy

V roce 1918, kdy vznikl první novodobý samostatný český a slovenský stát, dostala jméno i první trampská osada a začala se datovat historie specificky českého kulturního fenoménu – trampského hnutí. Následující text je ohlédnutím za stoletím existence trampingu s přihlédnutím k výstavě a nové publikaci Národního muzea.

Jsme milenci hvězd, tajuplných nocí i slunečních dnů i deštivých snů… Nedbáme bláta ani sněhu a jdeme vyšlapat cesty do Přírody, do stanů, do chat i osad… Táborový oheň nás přenese do jiných světů a zpívající kytara rozjasní naše tváře – ustarané do ... více »

Komentář Ekonomika

Ekonomie beletrie a reality

Foto Tomáš Koloc

O názorech „jiného ekonoma“ Tomáše Sedláčka.

Tomáš Sedláček je inteligentní, vzdělaný a vtipný člověk. Dokáže zodpovědět každou otázku, často díky metodě, kdy mluví na jiné téma, než je tázán. V zábavním pořadu Všechnopárty například nedávno řekl, že i ten nejchudší důchodce má dnes bohatší ná ... více »

Společnost a politika Domov

Obživlosti: Petenti

Ivan Hoffman. Foto archiv

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek a úvah, které ožívají v jiných podobách i v současnosti.

Slovo „petenti“ jsem poprvé zaregistroval, když si jeden kritik současného režimu dal práci s vytvořením seznamu notorických podepisovačů petic všeho druhu a nazval ten seznam „Havlovi petenti“. Když se mluví o signatářích, zní to důstojně. Ale „pet ... více »

Kultura a umění Kultura

Znovuzrození dona Quijota, mýtu o posledních dvou, kteří jdou proti systému

Záběr z filmu

Meditace nad filmem Muž, který zabil dona Quijota.

Američtí umělci, kteří se vydali přímo proti proudu pop-(ne)kultury vlastní země, mají tradici starou jako samotné USA a dvě základní vlastnosti: jsou v celosvětovém měřítku nadprůměrní a nakonec tvoří v Evropě, protože americký zábavní průmysl na n ... více »

Poezie Kultura

Na jednorožci cválá anděl do ordinace na bělení análu

Foto Tomáš Koloc

Výbor z poezie Martina Trdly

Ještě udržuji oheň, v řeřavých uhlících skartuji pohled prodavačky, které jsem sdělil, že ta máslová Rama je týden prošlá. Mýtím mizerné včerejší odpoledne, chabé básně narvané růžemi z Jericha, cárami mlh a anděli, všechny ty fronty na nádechy a vý ... více »

Literární ukázka Domov

Počteníčko: Vychutnej svého Klému

Kozel Olda, maskot Velkopopovického pivovaru. Foto archiv

Malá kapitolka z dějin české servility aneb Jak jsme si ušetřili dvoje přejmenování.

Závodní organizace KSČ pivovaru Velké Popovice K. Gottwaldovi, 19. 4. 1948 Naše závodní organizace ve Velkopopovickém pivovaru, národní podnik, usnesla se ve své schůzi konané dne 14. dubna t. r. požádati Tě o svolení k tomu, aby náš závod mohl nést ... více »

Fejeton Kultura

Eliška

Foto autorka

Ako sme svoji

Náš Filip (bol to psík, ale pre nás vždy člen rodiny) strašne nemal rád, keď sa svorka trhala. Dnes sme vyšli z domu spolu s druhou babičkou, išla si vybavovať svoje záležitosti, a keď sa odpojila, Eliška protestovala. Žiadne pápá – chce, aby tu bol ... více »