Čtrnáctideník Kulturní noviny

36. číslo pondělí 3. 9. 2018

Téma Zahraničí

Americkí hrdinovia, ktorí padli v SNP, si zaslúžia našu úctu, nie spochybňovanie

Na snímke je veliteľ americkej vojenskej skupiny poručík James Holt Green v Korytnickej doline v Nízkych Tatrách. Na Vianoce 1944 ho zajala nacistická protipartizánska jednotka Edelweiss. Po vypočúvaní v Banskej Bystrici ho deportovali do koncentračného tábora Mauthausen, kde ho v januári 1945 popravili

Hnev našich občanov na správanie Spojených štátov vo svete je oprávnený. Napriek tomu a práve preto ho nebudem zneužívať a šovinisticky útočiť na Američanov hlava-nehlava.

Po internete koluje zostrihané video, v ktorom sa Štefan Harabin pýta akýchsi aktivistov z amerického karavanu, ktorý sa vybral po stopách hrdinov SNP a navštívil 26 slovenských miest spojených s touto epochálnou udalosťou, kam môže položiť veniec a ... více »

Společnost a politika Ekonomika

Globální oteplování jako tvůrce nové dopravní trasy: Severní námořní cesty

Ikonografika o severní a jižní evropsko-asijské cestě

V roce 2011 otevřel přírodní proces novou cestu pro lodní dopravu.

Tři procesy nejvíce zkrátily námořní dopravu: dokončení Suezského průplavu mezi Afrikou a Asií v roce 1869, dokončení Panamského průplavu mezi Severní a Jižní Amerikou v roce 1914 a roztátí Arktidy umožňující severní obeplutí Asie v roce 2011. Rozho ... více »

Společnost a politika Zahraničí,Ekonomika

Komunikativní dělníci a novodobé služebnictvo

Karibská pobřežní osada Surfside Beach. Foto Tomáš Koloc

Jedno malé a poučné ohlédnutí za atraktivní dovolenou v Karibiku.

Dost lelkování v Miami Beach, vzhůru na okružní plavbu Karibikem! – Před naloděním v miamském přístavu odevzdáváme (já, manželka a dva synové) zavazadla. Zřízenec každé označí (s poučením, že při cestování v rodině je jedno, která z cedulek se připn ... více »

Komentář Domov

Obživlost: Svíčková

Foto archiv

Další ze série pravidelných fejetonů o tom, co bylo a současně stále ožívá.

Četl jsem teď někdy rozhovor s prominentním televizním kuchařem, který se svěřil médiím s poznatkem, že u nás kuchařské řemeslo upadá, neboť „pracovat není cool“. Úspěšní lidé mají sklon vyčítat těm neúspěšným, že nejsou trpěliví a místo aby se snaž ... více »

Poezie Kultura

Pot světí

Foto Tomáš Koloc

Malý výběr z poezie Zdeňka Hornera.

tak jsem se marně namáhal úchyty nahoře na lezecký stěně asi mi někdo namydlil zapili jsme můj sešup večer Na kovárně na špínu oken v přízemích při cestě k tobě páchli graffiti a pak jsem koval kovadliny usedlá stehna bloody mary sliny se slily jako ... více »

Literární ukázka Zahraničí

Počteníčko: Liliputánský kantonek

Okenice do švýcarské duše. Foto Tomáš Koloc

Vyprávění E. M. Rutteho o cestování po Švýcarsku – kanton Zug přejdete s jedinou houskou v kapse, avšak demokratickou tradici mu mohou závidět mnohé velmoci.

Panství Vaduz a Schellenberg r. 1719 povýšena byla na říšské knížetství Liechtensteinské. Tento nejmenší stát někdejšího buntu německého pochází z požehnané rodiny. Teutonia v prvním manželství s jedním pohanským pámbičkem porodila syna, jenž nazván ... více »

Fejeton Kultura

První školní den mého syna

Foto Tomáš Koloc

O něčem jiném

Asi sto dětí a sto rodičů sedělo v jídelně. Vepředu stál pan ředitel oblečený v takovém tom obleku, co nosí politici v televizi anebo prodejci různých pojištění. Mluvil do mikrofonu, přál dětem cosi pěkného, ale bylo špatně rozumět (není divu v tom ... více »