Čtrnáctideník Kulturní noviny

8. číslo pondělí 19. 2. 2018

Téma Domov,Kultura,Osobnosti

Svatopluk Beneš: „Některé hodnoty by neměly zaniknout. Tomáši, pište o tom domě!“

Foto Tomáš Koloc

Autorovo vzpomínání na jeho vyrůstání s mužem, který tuto sobotu oslaví sto let + vzpomínkový rozhovor s ním.

Autorovo vzpomínání na jeho vyrůstání s mužem, který tuto sobotu oslaví sto let + vzpomínkový rozhovor s ním. Svatopluk Beneš, český herec, který je od roku 2007 zvěčnělý, bude 24. února stoletý. Pro většinu pamětníků je to Ríša z Mrštíkovy a Vávro ... více »

Společnost a politika Domov

Obživlosti: Myslivci

Ivan Hoffman. Foto archiv KN

Další díl seriálu známého autora – písničkáře, novináře a komentátora –, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je.

Tento příběh z natáčení už vyprávím nějakých dvacet let. Je z doby, kdy jsem co chvíli moderoval debaty politiků z parlamentního studia Českého rozhlasu ve sněmovně. Při pozorování zblízka a naživo vypadají poslanci úplně jinak než v televizi, která ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Jaroslav Med. Amen.

Foto Tomáš Koloc

14. února 2018, symbolicky na Popeleční středu, kdy se v liturgii katolické církve počíná postní příprava na Velikonoce, odešla v Havlíčkově Brodě na věčnost velká postava českého literárního bádání posledních padesáti let, Jaroslav Med (1932 – 2018)

14. února 2018, symbolicky na Popeleční středu, kdy se v liturgii katolické církve počíná postní příprava na Velikonoce, odešla v Havlíčkově Brodě na věčnost velká postava českého literárního bádání posledních padesáti let, Jaroslav Med (1932 – 2018 ... více »

Kultura a umění Kultura

Oživený příběh

Obálka Jan Karpíšek

V Místogalerii na Skleněné louce v Brně proběhla v pátek 16. února zvláštní vernisáž. Byly to vlastně dvě vernisáže v jednom – první se týkala básně Jiřího Staňka Příběh a druhá autorských obálek k této básni, které vytvořilo několik výtvarných umělců. A zdá se, že ještě řada jich přibude. Proč? Protože ona báseň, onen příběh je natolik silný, že ožil a oslovil tyto výtvarníky i po 42 letech od svého vzniku. Stejně jako další čtenáře, kteří se mohou výstavou inspirovat do 15. března.

Psal se rok 1976 a devatenáctiletý chlapec se pod dojmem dědečkova vyprávění rozhodl sepsat formou třináctidílné básně příběh z období Protektorátu. Příběh starého a chudého Žida Edmunda, který nenastoupil do transportu, v němž by spolu s dalšími Ži ... více »

Poezie Kultura

Světaskon

Otto Dix: Pragerstrasse (1920)

Verše, které napsal Jakob von Hoddis v roce 1911 – a které od té doby nepřestaly být aktuální.

Z měšťácké ostré lbi se klobouk zdvih, vzduch jak by chvěl se v pokřiku a pláči, pádem se rozpolcují pokrývači a potopa prý stoupá na březích. Vichr je zde a divé moře líže už břeh a hodlá hráze provalit. Více či méně s rýmou chodí lid. Vlaky ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Truhlář Kušakov

Obrázek nebo fotografie#21808

Povídka Daniila Charmse

Byl jednou jeden truhlář. Jmenoval se Kušakov. Vyšel si takhle na ulici a zašel do krámku pro truhlářský klíh. Byla obleva a na ulici bylo velmi kluzko. Truhlář udělal pár kroků, uklouzl, upadl a rozbil si hlavu. „Ach jo,“ řekl truhlář, postavil se ... více »

Fejeton Kultura

Hromnice

Foto autor

Fejeton o dvou naprosto rozdílných částech.

Souhrn zpráv: Nákupní svátek svatého Valentýna letos vyšel na Popeleční středu, den, kdy věřící křesťané počínají půst. Ministři dopravy, životního prostředí a ředitel úřadu předsedy vlády Německa (země, kde poplatek za soukromého exekutora nesmí či ... více »