Čtrnáctideník Kulturní noviny

4. číslo pondělí 22. 1. 2018

Téma Věda

Bytosti jako Pérák cítí, že pokud je lidská společnost k slabým krutá, musejí to vyrovnat svou nadpřirozenou (po)mocí (1. část)

Pérák nad okupační Prahou. Z knihy Černá sanitka.

Rozhovor s etnologem Petrem Janečkem, autorem sbírek moderních městských legend Černá sanitka, jemuž v těchto dnech vyšla nová monografie o legendárním Pérákovi, bytosti, která pomáhala utlačeným Čechům za druhé světové války.

Rozhovor s etnologem Petrem Janečkem, autorem sbírek moderních městských legend Černá sanitka, jemuž v těchto dnech vyšla nová monografie o legendárním Pérákovi, bytosti, která pomáhala utlačeným Čechům za druhé světové války. Nebudu zastírat, že se ... více »

Komentář Domov

Nádraží v centru?

Foto Tomáš Koloc

Rozhodnutí o brněnském nádraží visí ve vzduchu. Z různých stran a z různých pohledů se argumentuje pro tu, či onu variantu. Zastupitelstvo Jihomoravského kraje sice nedávno podpořilo svým doporučením odsun, avšak situace není vůbec jednoznačná. Městské zastupitelstvo musí nyní vyřešit situaci, v níž zaznívají silně protichůdné názory, a velkou relevanci má i to, do jaké míry bude důsledný přístup politiků, kteří svým voličům v minulosti něco slibovali. Jednoznačný odsun to rozhodně nebyl.

Experti už své řekli: Varianta nádraží v centru je realizovatelná, ta druhá taky. Byla zpracována dlouho očekávaná studie proveditelnosti na obě varianty a na jejich subvarianty. Za této situace by si měli občané vybrat, co chtějí. Buď přímo (refere ... více »

Společnost a politika Domov,Politika

Není to úplně zbytečné

Foto Tomáš Koloc

Malá ryze osobní poznámka k prezidentským volbám.

K tématu letošní volby českého prezidenta už bylo napsáno snad všechno, co se dalo, a samozřejmě i ledacos navíc. Nehodlám tedy nabídnout žádnou originální analýzu, protože mě nenapadá nic výrazného k tomu, co už za mě řekli lépe jiní (například zd ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Obživlosti: Podcenění golfu

Ivan Hoffman, zdroj archiv KN

Další díl seriálu známého autora – písničkáře, novináře a komentátora –, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je.

„Neprávem jsme podcenili golf,“ posteskl si můj starý kamarád, se kterým jsme kdysi jako studenti chodili na kurty Slovanu a tvářili se, že hrajeme tenis. O golf v té poznámce samozřejmě nešlo, byla to typická výtka, kterou zbohatlíci činí osudu. Ab ... více »

Kultura a umění Kultura

Lisztovské transkripce

Foto autor

Oč útlejší je výstava obrazů Pavla Hayeka v Janáčkově památníku v Brně, o to intenzivnější a hlubší je divácký zážitek z ní. A s ní.

Skromný galerijní prostor, chtělo by se říci „galerijní pokoj“ Památníku Leoše Janáčka v Brně je výzvou jak pro kurátora, tak pro každého pozvaného umělce. Je to výzva dvojí, či dokonce výzva na druhou. Dramaturgie Jiřího Zahrádky je založena na oso ... více »

Kultura a umění Kultura

Katastrofa, koncert, karneval

Foto autor

O dějinách česko-hispánské pomoci, jedné katastrofě, a po ní následujících koncertech...

O dějinách česko-hispánské pomoci, jedné katastrofě, a po ní následujících koncertech... Člověk je určený svým dětstvím. Já jsem ho strávil na nosiči kola svého otce, na jehož blatníku byl nalepen rozesmátý Pomerančík – symbol mistrovství světa ve f ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Příběh o dvou mužích, kteří se hádali

Foto Tomáš Koloc

Stará, ale stále poučná grónská pověst.

Byli jednou dva muži, kteří se potkali na lovu. Jeden chytil vlka do pasti, druhý skolil lukem soba. První řekl: „Jak krásnou sobí kožešinu máš.“ Druhý odpověděl: „Jak krásnou kožešinu vlka máš.“ A pak mluvili o dvou kožešinách, o jejich hustotě a b ... více »

Poezie Kultura

Německo. Zimní pohádka

Foto Tomáš Koloc

Dvanáctý a třináctý zpěv proslulé satirické skladby Heinricha Heineho. Neměl to v životě lehké, tenhle Heinrich Heine (a jeho okolí s ním nejspíš také ne), ale poezie po něm zůstala výborná.

Dvanáctý a třináctý zpěv proslulé satirické skladby Heinricha Heineho. Neměl to v životě lehké, tenhle Heinrich Heine (a jeho okolí s ním nejspíš také ne), ale poezie po něm zůstala výborná. XII Za noci belhá se lesem vůz, náhle to zapraská v tichu ... více »

Fejeton Politika

Mezivolbotýden

Foto Tomáš Koloc

Z autorova aktuálního deníku podruhé, s věnováním Petru Jelínkovi.

Co se týká těch prezidentských kandidátů, dnes jsem se dozvěděl, že ve středu měl jeden z nich, který to v minulosti vyhrál, významné výročí. Tak jsem vzpomněl, jak jsem jednou přespával u známých ve vesnici, kde se před 105 lety narodil. Z vesničky ... více »