Čtrnáctideník Kulturní noviny

15. číslo pondělí 9. 4. 2018

Téma Kultura,Osobnosti

Herz znamená Srdce i Vyhnanec

Foto archiv

Za jedním z deseti největších československých filmových režisérů, Jurajem Herzem (1934–2018)

V dějinách československé kultury (kterou ani po čtvrtstoletí nelze rozdělit na českou a slovenskou, už pro množství etnických Čechů ve slovenské kultuře, jako byli Peter Jilemnický, Ladislav Mňačko, Magda Lokvencová či Ivan Hoffman, a naopak Slovák ... více »

Společnost a politika Věda

Zamyšlení ke Dni Země

Foto Tomáš Koloc

Mezinárodní Den země je každoročně příležitostí k zamyšlení, jak obnovit a zlepšit náš vztah k prostředí či lépe k přírodě, jež je pro naši existenci zásadní a jež by nám neměla být pouhým sluhou, nýbrž úctyhodným partnerem. Jedině tento etický přístup může zabránit cestě k fatálním a nevratným škodám, které způsobuje bezohledné lidské chování a drancování.

Na 22. duben připadá největší sekulární svátek v roce, kterým je mezinárodní Den Země. Jeho ustanovení bylo motivováno snahou prosadit palčivá ekologická témata do veřejné a politické diskuze. Smyslem Dne Země je otevřeně zdůraznit skutečnost, že zd ... více »

Komentář Zahraničí,Politika,Média

Slovensko nemôže byť slušné, ak sa nevieme slušne správať medzi sebou

Foto Tomáš Koloc

O mŕtvom Pavolovi Paškovi a o tom, že slušnosť sa neprejavuje deklarovaním, ale tým, ako sa k sebe správame navzájom.

V dávnych rytierskych dobách bolo zvykom, že počas vojny, v prestávke medzi bojmi, uzavreli obe znepriatelené strany dohodu a odložili zbrane na jeden deň, aby mohli pochovať svojich mŕtvych. Bojovníci z oboch táborov sa v tom čase dokonca medzi seb ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Obživlosti: Jan Petránek

Obrázek nebo fotografie#22168

Další díl seriálu známého autora – písničkáře, novináře a komentátora –, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je.

Už nějakou dobu se chystám napsat do Kulturních novin o Janu Petránkovi. Hlavně proto, že to je jeden z mála novinářů, kterých si vážím. (Většinu pouze čtu.) Bez úvahy o Petránkovi je tato má série obživlých vzpomínek nekompletní a cítím, že je nejv ... více »

Poezie Kultura

Dubnová vzpomínka

Obrázek nebo fotografie#22163

V dubnu mám vždycky touhu chovat se nevhodně…

 

V dubnu je všecko nové a průzračné jak sklo. Tak se mi po vás, dnové mých toulek, zastesklo. To vítr jara zavál a větve ševelí. Na nebi pluje sláva svátků a nedělí, těch s fialkovou chutí, s pažitkou na oknech… To není zastesknutí. To je je ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Spolek pro ochranu zvířat

Ubikace v ghettu. Foto Památník Terezín

Napsat humoristickou knihu o terezínském ghettu si může dovolit jen někdo, kdo to zažil na vlastní kůži, jako Jiří Robert Pick. Podivným městem, které židům daroval vůdce, ať už chtěli nebo ne, čtenáře provádí čtrnáctiletý Toni, který uniká transportům díky simulování tuberkulózy a na poválečnou kariéru ochránce zvířat se připravuje péčí o ochočenou myš Helgu.

Když ses chtěl dostat do Ernovy mansardy, musel jsi projít dvěma velkými sály se samými dědky. V prvním měl Toni známého, nějakého pana Kohna. Ležel dřív na tom místě, co teď leží pan Glaser a synové. Byl z L 315 propuštěn, protože jeho tubera, jak ... více »

Fejeton Kultura

Angažované umění

Foto Tomáš Koloc

Lenin, Stalin, Gottwald, Majerová, Fučíková a Havel z mramoru

My kluci jsme v Poděbradech byli poznamenáni sorelou méně než kluci v Praze. Tady v Praze nad nimi trčel z Letné Stalin, na nábřeží bílý Gottwald, řečený Hopkirk, a na konečné patnáctky zvlášť pěkná socha, která by se mohla vozit na vozíku při přehl ... více »