Čtrnáctideník Kulturní noviny

5. číslo pondělí 29. 1. 2018

Téma Domov,Politika

Strana zelených byla a je běžnou středovou stranou s pravicovým vládním extempore – její levicovost je mediální iluze

Foto Tomáš Koloc

20. a 21. ledna se v České Třebové uskutečnil sjezd Strany zelených, kde byl zvolen nový předseda za Matěje Stropnického, odstoupivšího po volebním neúspěchu v říjnových volbách do sněmovny. Tento text rozvíjí příspěvek delegáta Jiřího Gutha, přednesený v první den sjezdu strany.

V diskusích po neúspěšných volbách do sněmovny v říjnu 2017 jsem víckrát zaznamenal distanci různých členů a činovníků strany a posléze i kandidátů na stranické funkce – pokaždé samozřejmě obojího pohlaví – od údajného obratu strany doleva. Jeden z ... více »

Komentář Domov,Politika

Po volbách aneb jedeme dál

Foto Tomáš Koloc

Volby skončily. Prezident Zeman sice obhájil svou funkci, ale jeho vítězství není tak omračující. V zásadě jsou volební výsledky zrcadlem skutečnosti, že občané jsou rozděleni na zhruba stejné poloviny, které si vzájemně nerozumí. Co s tím udělat do příštích voleb?

Zcela záměrně jsem se v Kulturních novinách nevyjadřoval příliš k situaci v době předvolební a nechtěl jsem ani, abychom se tomu více věnovali, protože je tu velké riziko sklouznutí k zjednodušujícímu aktivismu a zrovna v tomto případě jsem zcela up ... více »

Společnost a politika Média

Sledovat oba tábory kandidátů na českého prezidenta je pro etnologa fascinující (dokončení rozhovoru s Petrem Janečkem)

Foto Tomáš Koloc

Dokončení rozhovoru z minulého čísla, vedeného s Petrem Janečkem, nejznámějším českým etnologem, který se věnuje městským legendám. O mýtech a rétorických strategiích obou našich „bojechtivých domorodých skupin“, o úloze etnologa v době migrační krize, o mýtech doby migrace, o politické (ne)korektnosti a etnologické definici národa ve 21. století

 

  Když jsem byl na Vánoce 2000 (tedy deset let po sjednocení Německa) poprvé v Berlíně, dokázal jsem ještě podle oblečení, chování, reakcí na první pohled rozpoznat Němce z východu (Ossiho) od Němce ze západu (Wessiho). Dnes už je to těžší, ale jde ... více »

Dokument Média

Podpořte KN v roce 2018!

Obrázek nebo fotografie#21007

Kulturní noviny potřebují podporu pro činnost v roce 2018. Příspěvky čtenářů jsou základem naší existence. Podpoříte-li nás do 30. ledna částkou nejméně 300 Kč, zašleme vám náš nový tištěný  speciál - výběr z článků z roku 2017. Totéž platí, začnete-li nás podporovat trvalým měsíčním příkazem - třeba jen malým obnosem. Trvala podpora přispívá ke stabilitě Kulturních novin.

Kulturní noviny potřebují podporu pro činnost v roce 2018. Příspěvky čtenářů jsou základem naší existence. Podpoříte-li nás do 30. ledna částkou nejméně 300 Kč, zašleme vám náš nový tištěný  speciál - výběr z článků z roku 2017. Totéž platí, začnete ... více »

Společnost a politika Ekonomika

O roli společenství na poli práce aneb historie výrobních družstev

Dílna prvního družstva cvočkařů. Foto archiv autorky

Zákon „O společenstvech pro napomáhání živnosti a hospodářství“ z roku 1873 umožnil vznik a rozvoj družstevních forem podnikání, jež hrály i významnou sociální roli. Podporovaly malé výrobce a řemeslníky a osvobozovaly je od diktátu velkého kapitálu. Po rozmachu za první Československé republiky procházela výrobní družstva deformacemi ze strany totalitních systémů. Od roku 1990 znovu ožívají v demokratickém prostoru.

Počátky výrobních družstev jsou datovány počátkem 90. let 19. století. Jejich poněkud opožděný nástup za jiným družstevními odvětvími byl dán podstatně těžšími existenčními podmínkami. V konkurenci s kapitálově silnějšími soukromými podniky mohla ob ... více »

Komentář Domov,Politika

Silná zbraň v rukou prezidenta

Foto Tomáš Koloc

Prezidentské volby ukázaly na další velkou nesnáz přímé volby. A není to nic proti Zemanovi, platí to pro jakéhokoli pána na Hradě, který může využít i zneužít své do značné míry privilegované pozice v myslích občanů v regionech.

Ukazuje se, že pokud se přímo volený prezident zaměří na jednu jedinou věc, a to na udržení se v úřadu i ve druhém období, má k dispozici palebnou sílu, které je strašně těžké čelit. Zeman to ukázal v celé její kráse. Pět let vytrvale objížděl regio ... více »

Literární ukázka Domov

Počteníčko: Co bych přál presidentovi

Obrázek nebo fotografie#21652

Jak známo, Karel Kramář se s Tomášem Garrigue Masarykem shodl jen málokdy. Jeho text k sedmdesátým narozeninám TGM dokazuje nejen to, že mimořádné osobnosti si zpravidla mohu dovolit velkorysost, ale je také nadčasovou úvahou o roli prezidenta v našem politickém systému.

Rozumí se, aby nám byl dlouho zachován, zdravý, silný a svěží. A pak, aby se brzo dočkal, by nikdo nevolal po silném presidentovi. Ne že by to Masaryk nedovedl. Vždyť byl tím, který dal naší sibiřské armádě ducha pořádku, železné discipliny a bezohl ... více »

Poezie Kultura

Leden lásce nepřeje

Lawren Harris: Bylotův ostrov (1930)

Ukázka z díla českého básníka a překladatele Jiřího Červenky (* 1943).

Leden lásce nepřeje. Potoku hrdlo stáh. Stromům mízu v kmeni. Z komína továrny stoupá kouř. Běl se mísí s šedí. Po zamrzlém rybníce krouží dvojice. Kavky v podnebesí. Hodiny na věži právě odbily. Před poštou lampa svítí. A dopis od tebe ... více »

Fejeton Kultura,Osobnosti

Fronta

Foto Tomáš Koloc

Vzpomínka k nedožitým osmdesátým narozeninám Vladimira Vysockého.

Jsem člověk, který se odjakživa zajímal o milion věcí, počínaje sportem a konče muzikou. Sám jsem hrál stolní tenis za Pragofloru Braník. Každá olympiáda pro mě byla zásadní: Mexiko, Mnichov, Montréal. Když Mezinárodní olympijský výbor v roce 1980 p ... více »