Čtrnáctideník Kulturní noviny

49. číslo pondělí 3. 12. 2018

Téma Domov

Lesy v ohrožení: Ziskuchtivost je smrtící pro nás všechny, potřebujeme změnit kulturu hospodaření

Foto Tomáš Koloc

Kůrovcová kalamita se potkala s dlouhodobě podezřelým způsobem hospodaření největšího lesního správce – společnosti Lesy ČR. Výsledkem není jen hospodářský propad, ale i závažné ohrožení našeho životního prostředí.

Nedávno byla v našem tisku publikována zpráva o nejmasívnějším kácení deštných pralesů v Amazonii za poslední dekádu. Tento obrovský lesní komplex je nazýván „plícemi planety“ a jeho likvidace může mít fatální celosvětové důsledky na kvalitu ovzduší ... více »

Dokument Dokumenty

Obživlosti: Resuscitace Vánoc

Foto archiv

Další ze série pravidelných úvah o tom, co bylo a stále ožívá i dnes.

S Vánocemi byl od začátku problém. Nejprve pamatuji z útlého dětství kompetenční spor mezi Dědou Mrázem a Ježíškem, o kterém někteří tvrdili, že rovněž nosí pod stromeček dárky. Nejspíš toho měl Děda Mráz moc a tak vzal zavděk pomocníkem. Že mu kdes ... více »

Dokument Média,Dokumenty

Projekt KNIHA: Kampaň pro Kulturní noviny pokračuje

Kresba: Aleš Čuma.

Blíží se konec jednoho významného období existence Kulturních novin – letos uzavíráme desátý rok své existence. Rádi bychom oslavili naše desetiletí knihou z vybraných textů a současně podpořili provoz Kulturních novin, který to nutně potřebuje. – Šéfredaktor Kulturních novin vás zve k účasti na vzniku bilanční knížky Člověk a jeho svět. Dosud je vybrána necelá polovina potřebných prostředků - viz informace v textu. Kampaň pokračuje.

Za dobu internetové existence Kulturních novin jsme zveřejnili texty zhruba 280 autorů a k tomu ještě dalších několik desítek v předchozím tištěném ročníku. V KN se tak objevily celkem tisíce textů. Některé články byly převzaté, některé archivní, od ... více »

Kultura a umění Kultura

Účastníci zájezdu

Krajina na ostrově Guadeloupe. Foto Wikimedia Commons

Román švédského spisovatele Hanse Gunnarssona spojuje postupy odlehčené prázdninové četby s ironickou úvahou o roli spisovatele v současné společnosti.

Hlavním hrdinou románu All Inclusive je stárnoucí spisovatel označovaný výhradně iniciálami C. G. Je poměrně úspěšný, co se počtu vydaných titulů týká, na slušné materiální zajištění to však zdaleka nestačí a motivace k tvorbě podle toho vypadá: „Od ... více »

Dokument Média

Výzva: KN potřebují podporu!

Foto Tomáš Koloc

Děkujeme mnohokrát těm z vás, kteří nás dosud podpořili, a zvláště pak těm, kteří zřídili trvalý příkaz na sebemenší částku měsíčně. Pracujeme s minimálními náklady, ale i tak nemáme jistotu.  Prosíme o podporu!  - Jsme vděčni za každý váš příspěvek.

 

Bankovní spojení: 2400830379/2010 (FIO Bank) Pokud máte zájem o zaslání našeho tištěného speciálu s výběrem textů z loňského roku, uveďte do poznámky k platbě vaši poštovní adresu nebo nám napište na adresu: druzstvo@kulturni-noviny.cz Děkuji mnohok ... více »

Poezie Kultura

Samota

Foto Acagastya (licence CC-BY-SA-4.0

Báseň iráckého spisovatele Abdalwahhába Al-Bajátího.

Jak kapka deště byl jsem sám drahá, jak kapička deště. To nic. Zítra ti koupím kotouč měsíce a jitřenku, zahradu s květinami, zítra, až rozpučí ten kámen mého nitra. Dnes jsem sám, drahá, kapička deště.   Z arabštiny přeložil Karel Petráček ... více »

Literární ukázka Kultura

Beseda o dračkách

Otto Piltz: Draní peří na Výmarsku, olej na plátně, 1877. Repro Otto-piltz.net

K času adventnímu dříve patřilo i draní peří, využívané rovněž jako příležitost pro lidové vypravěče. Příkladem je pojednání o nelehkém údělu vesnických kněží, jež zaznamenal Jakub Obrovský.

To mě spomíná – začínajó dědóšek Vrzalůj, dež se vetřeli velkém šátkem oči a nacpali fajfko – to mě spomíná na to, dež sem bél ministrantem co chlapec v Bystrco – šak sem tam verůstl ho tate na vlastním gruntě a belo to za děkana Kandusa, teho, co p ... více »

Fejeton Kultura

Otec motorista, synek altruista

Foto Tomáš Koloc

O sportovním otci na setkání handicapovaných.

Nechci, aby to vypadalo jako vytahování, ale po zralé úvaze jsem se rozhodl, že to musím přiznat. Naše rodina má dvě auta. Ono vlastně není zase moc co závidět. Jedno auto je relativně slušné a pak máme Fabii, dětským střevíčkům dávno odrostlou, a t ... více »