Čtrnáctideník Kulturní noviny

18. číslo pondělí 30. 4. 2018

Téma Domov,Politika,Osobnosti

Sověti nemohli Husákovi přijít na jméno (1. část)

Husákova karikatura v nizozemském časopise Elseviers Magazine, 1972, in: kniha Gustáv Husák

První část rozhovoru našeho redaktora s historikem Michalem Macháčkem, autorem první ucelené biografie předposledního československého prezidenta, která nese věcný název Gustáv Husák.

První část rozhovoru našeho redaktora s historikem Michalem Macháčkem, autorem první ucelené biografie předposledního československého prezidenta, která nese věcný název Gustáv Husák. Když jsem si přečetl vaši knihu a váš životopis, napadlo mě, jest ... více »

Kultura a umění Ekonomika,Kultura

Milan Tesař: V oblasti kultury není neviditelná ruka trhu dobrým řešením

Milan Tesař. Foto archiv Radia Proglas

Rozhovor s Milanem Tesařem, hudebním publicistou a redaktorem Radia Proglas. O tom, jak funguje rádio, jehož základem existence je komunita posluchačů, nikoli dotace. O práci hudebního redaktora a člověka angažovaného na poli kultury ve více směrech – například jako festivalový dramaturg či jako člen ministerské grantové komise.

Rozhovor s Milanem Tesařem, hudebním publicistou a redaktorem Radia Proglas. O tom, jak funguje rádio, jehož základem existence je komunita posluchačů, nikoli dotace. O práci hudebního redaktora a člověka angažovaného na poli kultury ve více směrech ... více »

Společnost a politika Domov

Obživlost: Po sezóně

Obrázek nebo fotografie#22294

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek, které ožívají v jiných podobách i v současnosti.

Akreditoval jsem se minulý týden v Brně na Stavebních veletrzích. Jen tak z pilnosti, komentář k tomu ode mne v novinách ani v rádiu nepoptávali. Navštěvuji brněnské výstaviště odjakživa, poprvé jsem se tam na strojírenském veletrhu prodíral davem p ... více »

Společnost a politika Domov,Ekonomika

Historie českých zemědělských družstev

Mlékárenské a hospodářské družstvo v Hradci Králové - archiv autorky

Zemědělské družstevnictví ve své původní podobě i filosofii fungování bylo zásadně deformováno násilnými socialistickými reformami po roce 1948. V následujícím textu je popsána celá historie zemědělského družstevnictví a jeho struktury.

V historii zemědělských družstev se prolínají dva základní typy družstev – družstva úvěrní a neúvěrní. Úvěrním zemědělským družstvům, tedy kampeličkám  a raiffeisenkám bude věnována pozornost v příštím  příspěvku o historii peněžních družstev.   Neú ... více »

Poezie Kultura

V přírodě

Simon Bening (1483-1561): Květen (z cyklu Vlámských hodinek)

Jarní báseň Vítězslava Hálka (1835–1874).

Ty ubohý, kdo v oku knížat na přízně číháš výlevy! Mně jeden jarní den má lesku za všechněch králův úsměvy. Král? kníže? Zda-li může dát mi, co sám bych neměl s dostatek: do duše tepla víc a jasna a myšlenkových poupátek? Zda může dát mi, co v ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Dopis ministerstvu financí

Obrázek nebo fotografie#22310

Humoresky Grigorije Gorina jsou realistickým obrazem každodenního moskevského života v brežněvovské éře, ale na některé vyobrazené typy můžeme narazit v každé zemi a každé době – například na občana Kravcova, bombardujícího všemožné instituce svými stížnostmi, udáními a geniálními plány.

Vážený soudruhu ministře! V době, kdy vy ve své důležité funkci šetříte každou kopejku státního majetku a sténáte nad státním rozpočtem jako raněný pták, existují lidé, kteří sahají hluboko do státní pokladny a vytahují odtud neuvěřitelné peníze. Ex ... více »

Fejeton Ekonomika

Dobrý poslanec Klaus

Foto Tomáš Koloc

Z vyšších sfér.

Neměl by zapadnout  návrh  Václava Klause ml. z posledního komentáře na Novinkách, že by „poslanec, než bude kandidovat, musel mít na daních zaplaceno tolik, aby to pokrylo náklady celého jeho volebního období“. Matematik Klaus mě – absolventa neoma ... více »