Čtrnáctideník Kulturní noviny

29. číslo pondělí 16. 7. 2018

Téma Kultura,Osobnosti

Petr Brukner: V DJC jsme byli svého času tři z Brandýsa – Smoljak, já, a náš obvoďák: bratr Eduarda Petišky

Foto Tomáš Koloc

Rozhovor s čerstvým pětasedmdesátníkem – známým vzduchotechnikem, fotografem a hercem Divadla Járy Cimrmana.

Přestavte si, že jsem před lety šel pochod prachovskými skalami a v jedné vesnici u Jičína si nějaký člověk, který se pohyboval v zahradě, na plotě sušil kůži kance. Řekl jsem mu z legrace, že vypadá jako kůže kance z filmu Slavnosti sněženek a on n ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Naša slovanská otázka

Vytváraním podmienok pre zmierenie a spoluprácu Poliakov a Ukrajincov, Chorvátov a Srbov, ale aj Ukrajincov a Rusov posilňujeme bezpečnosť celej Európy.

Vytváraním podmienok pre zmierenie a spoluprácu Poliakov a Ukrajincov, Chorvátov a Srbov, ale aj Ukrajincov a Rusov posilňujeme bezpečnosť celej Európy.

Hysterický pokrik, ktorý spustili niektoré médiá a politici pre cestu šéfa parlamentu Andreja Danka do Ruska a Srbska, znemožňuje (nie po prvýkrát) racionálnu diskusiu o výsledkoch jeho návštevy. Pretože obviňovať ho len z toho, že tam chodí, je nao ... více »

Společnost a politika Vzdělávání

Obživlost: Přeceňované vzdělání

Ivan Hoffman. Foto archiv

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek, které ožívají v jiných podobách i v současnosti.

Jsem-li žádán vyplnit rubriku „vzdělání“, píšu „zanedbatelné“. Vypadá to skromně a současně je to pravda. Z osobní zkušenosti vím, že se vzdělání přeceňuje. Ať jsem dělal cokoli, nikdy nehrálo valnou roli, že k tomu nemám papíry, licenci či kvalifik ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Za básníkem Augustinem Skýpalou

Augustin Skýpala. Repro archiv KN

V sobotu 30. června 2018 zemřel ve věku devadesát sedm let básník Augustin Skýpala. Zemřel tak, jak si přál: tiše a pokojně doma ve své posteli, uprostřed svých drahých. Ze zdí nepadaly obrazy a nezastavily se hodiny, protože on si na žádná vnější dramata nepotrpěl.

Narodil se 22. listopadu 1920 v Jarcové u Valašského Meziříčí, ale místem jeho dětství byla Oznice. Později se odstěhoval do Prahy (pozn. red: Po osvobození navštěvoval přednášky a semináře Václava Černého a Jana Patočky na Filozofické fakultě Unive ... více »

Kultura a umění Kultura

Malé, ale naše hoře z rozumu

Obálka českého vydání

Povídky Stanislava Rakúse přinášejí ironický pohled na středoevropskou realitu, jejíž podstatné rysy se navzdory střídání režimů příliš nemění.

Kniha s lakonickým názvem Telegram obsahuje čtyři povídky, dvě dlouhé a dvě krátké, jejichž autorem je slovenský spisovatel a literární vědec Stanislav Rakús (narozen roku 1940 v obci Šúrovce). Prózy neoplývají bohatým dějem, zaznamenávají spíše u ... více »

Poezie Kultura

Green

Henri-Jean Guillaume Martin: Milenci (olej na plátně). Repro Wikiart.org

Báseň Paula Verlaina v překladu Jaroslava Seiferta (ona byla do češtiny přeložena mnohokrát, ale tuto verzi obdivoval i F. X. Šalda).

Zde květy jsou a plody, listí ve větvích a tu je srdce mé a jenom pro tebe bije. Jen nezdrásej je nehtem rukou bělostných A oči tvé nechť milým shledají je. Přicházím promočený rosou studenou, již ranní vítr zmrazil na mém čele, jen nech mě odpočino ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: O nejudatnějších mužích

Indiánský bojovník na ilustraci Karla Bodmera

Legendu severoamerického kmene Hidatsů vypráví spisovatel Ka-Be-Mub-Be.

Lidé z jednoho kmene, žijícího v prériích, věřili, že jsou spřízněni s Velkým duchem . Proto si dali jméno Hidatsové, což znamená „Opravdoví lidé“. Byli přesvědčeni, že jejich příbuzný je učinil nejchytřejšími, nejsilnějšími a nejodvážnějšími lidmi ... více »

Fejeton Domov

Etnografické okénko: Senoseč

Foto Tomáš Koloc

Fejeton s jedním ponaučením z hrabání sena.

Občas jdu posíct kousek louky za tatínkovou chalupou. Taky je potřeba trošku prohrábnout potůček, který tam protéká. Když se korýtko nezprůchodní, voda proniká do okolí, podmáčí je a roste tam krom trávy kdeco. Nemaje moc času, dostávám se k této pr ... více »