Čtrnáctideník Kulturní noviny

47. číslo pondělí 19. 11. 2018

Téma Domov

Proč čeští bezdomovci v mrazu umírají? I kvůli legislativě a necitelné liknavosti státní správy

Foto Tomáš Koloc

Mrazivá kauzérie sociálního pracovníka.

Ve zprávách čteme, že za několik minulých ledových dní v České republice umrzlo zatím sedm lidí. Ti, kteří se nad tím ještě pozastaví, se asi zeptají, jak je to možné. Nemáme snad v naší zemi místa, kde by mohl mrazivé zimní dny přežít i ten, co jin ... více »

Komentář Politika,Média

Obživlost: Hlídací hyeny demokracie

Ivan Hoffman. Foto archiv

Úvahy o tom, co bylo dříve a stále ožívá v nových podobách.

Novináři mají stále horší pověst. Není to ale pouze jejich vinou. Jméno novinářům nejčastěji kazí lidé, kteří příslušnost k novinařině pouze předstírají, přičemž ve skutečnosti jsou placeni za obalování reklamních spotů. Soukromá média, jak známo, n ... více »

Kultura a umění Kultura

Letná není jen v Praze, ale i ve Zlíně

Foto Tomáš Koloc

Jaroslav Kovanda vydal pozoruhodnou knihu Třešňové týdny, která nastavuje zrcadlo „padni komu padni“ jednomu z nejtíživějších období českých dějin – nacistické okupaci a první dekádě totalitního socialismu.

Někdy má člověk pocit – při čtení běžného tisku či učebnic historie – jako kdyby se dějiny této země odehrávaly jen v jejím hlavním městě či v perspektivě viděné z Hradčan (popřípadě Letné). Jenomže v každém místě této republiky lze stopovat život č ... více »

Kultura a umění Kultura

Historie splněného slibu

Malta po bombardování v roce 1942. Foto archiv britského námořnictva

Maltský spisovatel Immanuel Mifsud se ve své autobiografické knize otevřeně zamýšlí nad tím, jak se v současném světě proměňuje tradiční otcovská a synovská role.

Asi málokdo u nás tuší něco o literatuře Malty, středomořského souostroví, které je počtem obyvatel srovnatelné zhruba s Brnem (snad jen Joe Sacco dokázal prorazit do světa svými politicky angažovanými komiksy). Nepřekvapí tedy, že když už vyšla kni ... více »

Literární ukázka Kultura

Křišťálová noc Hany Šěrcec

Hana Šěrcec. Foto z lužickosrbského kalendáře na rok 1965

Hana Šěrcec žila jako Lužická Srbka, zavražděna byla jako Židovka. 9. a 10. listopadu jsme si připomněli 80 let od Křišťálové noci, pogromu na Židy v Německé říši (včetně těch, kteří zůstali v pohraničních oblastech, které měsíc předtím po Mnichovu Československo „říši“ odstoupilo). 15. srpna také proběhlo sté výročí od narození Hany Šěrcec z hornolužických Hórek. Holčičku židovských rodičů si osvojila Lužická Srbka Marja Šěrcec, nechala ji pokřtít a vychovala v lužickosrbské katolické identitě. Po nástupu nacistů dostala Hana zákaz chodit v lužickosrbském kroji, pracovat v cizí domácnosti, navštěvovat kostel, veřejné zábavy, a dokonce i používat veřejné cesty. Její pronásledování vyvrcholilo v roce 1942, když byla odvezena k výslechu, uvězněna a odvlečena do koncentračního tábora v Lodži, kde o rok později zemřela. Psychologickou novelu Židowka Hana o jejím životě napsal v roce 1963 lužickosrbský spisovatel Jurij Koch. Přinášíme z ní ukázku, kterou exkluzivně přeložil Radek Čermák.

Chladné dny utíkaly do hor. Keřům a stromům odpáraly bílé svetry a rukavice. Na hladině vesnické strouhy plavaly poslední kousky ledu. Slunce rozpáralo pupeny a po krajině prostřelo ubrus z barevného hedvábí. Na lukách byl zase slyšet smích a tmavé ... více »

Poezie Kultura

Poesie: Marek Wawrzkiewicz

Marek Wawrzkiewicz

Ukázky básní polského básníka v překladu Libora Martinka, který připravil i básníkův životopisný medailon. Redakce Kulturních novin navíc připomíná, že Libor Martinek se stal laureátem 67. ročníku Ceny svazu polských spisovatelů v zahraničí za popularizaci česko-polských kulturních vztahů.

Zdali ta ještěrka na zdi svatyně z dvanáctého století poleze proti věčnosti? Slunce poledne zabíjí tenký stín, jako by ho tu bylo příliš. A přesto není dokonce ani na hlubokém dně Tyrkysového jezera. A přece ve slunečním úpalu vidíš příliš mnoho. A ... více »

Fejeton Kultura

V přízračném lese

Foto autor

Fejeton o bloudění k počátkům.

Vystoupali jsme na vrchol s oploceným stožárem a vydali se mezi vzrostlými buky po hřebeni. Jako už tolikrát. Bylo zima, sychravo, ze stromů padaly kapky studené vody. Mlha houstla, mračna klesala do lesů. Mokré listí krylo kamenitý terén, což ztěžo ... více »