Čtrnáctideník Kulturní noviny

13. číslo pondělí 26. 3. 2018

Téma Domov,Ekonomika

Karel Čapek družstevníkem aneb Historie bytového družstevnictví

Bratři Josef Čapek /1887–1945/ a Karel Čapek /1890–1938/ si nechali postavit svoji vilku na Vinohradech jako členové družstva Všeúřednická beseda. Josef Čapek byl po určitou dobu předsedou tohoto družstva.

Tradice bytového družstevnictví, podobně jako výrobního, má pozdější datum vzniku než u družstevních záložen. Jeho rozmach nastal až po vzniku Československa. Bratři Čapkové například svou vilu postavili jako družstevníci (kromě toho spisovatel Karel Čapek byl i členem představenstva Družstva Národní divadlo). Bytové družstvo je častou formou vlastnictví a správy dodnes.

U bytových družstev byly hlavní překážkou rozvoje zejména obtíže při opatřování úvěru, a tak se první pokusy o zakládání bytových družstev objevují teprve na přelomu 19. a 20. století. Jejich hlavním účelem mělo být zabezpečení levného bydlení pro s ... více »

Společnost a politika Domov

Byl Zdeněk Mahler příbuzný Gustava Mahlera? Možná, jistě ale ne tak, jak si myslel.

Obrázek nebo fotografie#22100

Polemika s jednou odpovědí v rozhovoru z minulého čísla „Zdeněk Mahler: My Češi bychom těm agresorům někdy strašně rádi dali přes hubu – ale ono je jich moc“

Tato otázka mě jako genealoga zajímala už dávno. Bezprostředně po nedávné smrti Zdeňka Mahlera vysílala Česká televize několikrát vzpomínková vyjádření Zdeňka Mahlera k různým kulturním a osobním událostem. V jednom z vyjádření pan Mahler velmi skro ... více »

Kultura a umění Kultura

Obživlost: Restaurované stopy

Ivan Hoffman. Foto archiv

Další díl seriálu známého autora – písničkáře, novináře a komentátora –, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je.

Výtvarníci se dělí (kromě jiného) na ty, kteří umělecká díla vytvářejí a ty, kteří je zachraňují. Zatímco u malířů obdivuji jejich odvahu postavit se před prázdné plátno, restaurátor potřebuje nemenší kuráž ujmout se historického artefaktu, poškozen ... více »

Kultura a umění Domov

Kulturní centrum Jaroměřice a jeho tvůrci

Jaroměřice. Kostel sv. Markéty - interiér. Archiv autora

Vzdáleno od velkých měst a hlavních dopravních tahů leží na západní Moravě malé městečko Jaroměřice nad Rokytnou se zhruba čtyřmi tisíci obyvateli. Kdo jej navštíví, užasne. Architektura, park, umělecká výzdoba, dosud oživovaná hudební tradice, to vše činí z Jaroměřic kulturní skvost, jemuž se plným právem říká moravské Versailles. Představujeme vám jeho hlavní tvůrce.

Před 340 lety se 23. února 1678 ve Vídni narodil Jan Adam z Questenbergu. Pocházel ze starobylého sasko-anhaltského rodu, který se později přestěhoval do Kolína nad Rýnem. Jaroměřice nad Rokytnou získal jeho děd Gerhard Questenberg (*1580, †1646) v ... více »

Poezie Kultura

Čtyřverší Omara Chajjáma

Ilustrace Edmunda Dulaca k Chajjámově poezii

Básně klasika perské poezie v českém překladu Josefa Štýbra (vydalo nakladatelství Symposion roku 1947).

Básně klasika perské poezie v českém překladu Josefa Štýbra (vydalo nakladatelství Symposion roku 1947).   *** Vnitř klášterů, škol, mešit, kolejí strach pekla najdeš, ráje naději; kdož pronikli však v boží tajemství, v své nitro taký plevel nese ... více »

Literární ukázka Domov

Počteníčko: U kata večer před popravou

Jan Piperger. Repro Wikimedia Commons

Úryvek z reportáže Karla Ladislava Kukly o setkání s pražským mistrem popravčím Janem Pipergerem.

Ostýchavě jsem vešel a rozhlédl se téměř bojácně po jizbě, leč hranatý hubený muž chorobného vzezření, který mi pokročil vstříc, otálení mi nepopřál. Bez okolků se mne zeptal, co tu chci, a když jsem stísněným hlasem přednesl prosbu, zda by pan Pipe ... více »

Fejeton Domov

Zrcadlo aneb Život jde dál

Foto Tomáš Koloc

Kamarádská upřímnost člověku za určitých okolností zrcadlí i rozdílnost životních cest.

Je dobré mít kamarády. Snad nejmilejší skupinou přátel mi vždy byli muzikanti, zvláště pak ti, s nimiž jsem byl spojen v mládí v jednu generaci. Hráli jsme amatérsky bluegrass, country, milovali jsme tu muziku nade vše, spolu jsme objevovali i další ... více »