Čtrnáctideník Kulturní noviny

10. číslo pondělí 5. 3. 2018

Téma Kultura

Píseň jako zrcadlo duše

Sousoší nizozemské umělkyně Pieke Bergmansové Totálně zamilovaní. Repro Wikimedia Commons

Následující text vznikl mírným přepracováním průvodního slova k jednomu dílu z rozhlasové série Písňobraní Jiřího Plocka, která se zabývá různými pohledy na fenomén písně: píseň jako zrcadlo duše a jejích vztahů, píseň jako politické gesto, píseň jako dokument doby a podobně.

Když člověk prochází sbírkami lidových písní, zjistí, že zdaleka největší množství písní se týká lásky – vztahování se muže k ženě a naopak. To, co dnes u nás označujeme za tradiční lidové písně, je výsledkem tvořivosti převážně venkovského původu z ... více »

Komentář Zahraničí,Politika

Mám o Slovensko veľké obavy

Foto Tomáš Koloc

Toto nie je rozprávkový boj dobra so zlom.

Ešte nestihli zaschnúť čerstvé hroby obetí nezmyselného vraždenia a na Slovensku sa v plnom rozsahu rozpútal mocenský boj, ktorý môže našu vlasť nielen vyhodiť z trajektórie vysnívaného európskeho jadra, ale odstreliť ju až za súčasnú Visegrádsku št ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Ostrá paprika Oty Filipa

Foto autor

Za prostořekým česko-německým spisovatelem

2. března zemřel spisovatel Ota Filip (1930–2018), jeden z emigrantů české literatury, kteří jsou dnes více méně slavnější v zemi, kam doputovali, než ve své původní vlasti (vedle „Francouze“ Patrika Ouředníka, „Portugalce“ Františka Listopada, „Rak ... více »

Kultura a umění Domov,Osobnosti

K nedožitým pětadevadesátinám neortodoxního filosofa

Vítězslav Gardavský. Foto archiv

V době, kdy marxismus ubíral na dogmatičnosti a začal se pokoušet o dialog s jinými filosofickými směry a přehodnocoval i svůj vztah ke křesťanství, se v Brně objevil marxistický filosof, který na sebe upozornil řadou pronikavých postřehů a osobním charismatem. Vítězslav Gardavský si postupně v 60. letech 20. století vydobyl mezinárodní renomé a současně se projevil tvořivě i v oblasti divadelní. Politicky nepříznivé období po roce 1968 pro něj znamenalo cestu do izolace a zapomenutí.

„Bůh není,“ pravil mi zničehonic kolega z Katedry filosofie na Vojenské akademii v Brně Víťa Gardavský cestou na nějakou schůzi. A dodal: „Co bys tomu řekl, kdybych napsal Bůh není?“ Já na to: „Jak to myslíš?“ On: „To Bůh není bych napsal velkými pí ... více »

Společnost a politika Média

Obživlosti: Napsali o nás

Obrázek nebo fotografie#21918

Další díl seriálu známého autora – písničkáře, novináře a komentátora –, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je.

Kdykoli čtu anebo slyším, co se o nás píše v cizině, vzpomenu si na Natalie Nougayrède. Jde o francouzskou novinářku, kterou jsem potkal v roce 1990. Přijela do Československa napsat o nás článek a od někoho dostala telefon i na mne. Seděli jsme v k ... více »

Poezie Kultura

Jolanta Gąsiorowska

Obrázek nebo fotografie#21931

Ukázky z tvorby současné polské básnířky.

na čáře obzoru začátek i konec a my jsme vesmírem tajemstvím překvapením existujeme…   okamžik chtivý chvílí hladový věčností otevřel jsi mne světlu   proměna ukryla jsem se za motýlí křídla a hebký dech větru za strom na rozcestí a vysokou tr ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Šlechtic a bláto

Polský obchod ve Francii ve třicátých letech

Než se František Filipovský uchytil u divadla, musel se živit všelijak. Ještě že nad ním držel ochrannou ruku rodinný přítel a všestranný podnikatel Ludvík Martínek, který mu našel místo u francouzské Société générale d’immigration.

Société générale d’immigration měla své agenty v Polsku a odtud pracovní síly přepravovala zvláštními vlaky přes Československo a Německo do Francie. Polsko tehdy bylo ve velice zbídačeném stavu a mnoho Poláků se hlásilo na práci v zahraničí. Od Fra ... více »

Fejeton Kultura

Přesnost a dabing

Foto Tomáš Koloc

Další autorův únik informací z divadelnického prostředí.

Přiznávám bez pobídky, že my lidi od divadla jsme strašná pakáž. Nedávno jsem v tisku četl odsudek, že někteří lidé nazývají Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby RYBOVKA. Jako herec-pěvec nevím, ale kdyby se mě někdo zeptal: „Máš čas zazpívat si Česk ... více »