Čtrnáctideník Kulturní noviny

25. číslo pondělí 18. 6. 2018

Téma Kultura,Osobnosti

Režisér Jiří Krejčík: Komunismus a kapitalismus jsou dva zadky přitisknuté k sobě

Jiří Krejčík v roli řezníka Karla ve filmu Slavnosti sněženek

Rozhovor a pokus o vzpomínkový portrét legendárního filmového režiséra (1918–2013), od jehož narození v těchto dnech uplyne sto let 

Rozhovor a pokus o vzpomínkový portrét legendárního filmového režiséra (1918–2013), od jehož narození v těchto dnech uplyne sto let  26. června se dočkáme nedožitých stých narozenin režiséra Jiřího Krejčíka. Své padesátiny oslavila tato významná tvá ... více »

Společnost a politika Politika

Obživlosti: Antikomunismus

Ivan Hoffman. Foto archiv

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek, které ožívají v jiných podobách i v současnosti.

Antikomunismus u nás přišel do módy poté, co komunisté ztratili moc. Je to logické. Boj s poraženým nepřítelem je bezpečný a vítězství zaručené. Tomuto pokušení je natolik těžké odolat, že se s „bolševikem“ bojuje dodnes. Několik autentických antiko ... více »

Kultura a umění Kultura

Hovoriace hlavy, ale aké!

Plakát filmu Válek

Rozjímání nad dokumentárním filmem Válek.

Básnik Ján Buzássy takto zaspomínal na prvé stretnutie s Miroslavom Válkom: „On ma dostal na starosť, bol vtedy redaktorom v Mladých letách. Ešte kým som mu dal prečítať nejaké básničky, hovorím, že mám také priezvisko, no, či si nemám dať pseudonym ... více »

Poezie Kultura

Teresa Kaczorowska

Teresa Kaczorowska. Foto archiv

Ukázky z tvorby současné polské básnířky, novinářky a historičky.

ocelový oř nese tě nad Dněprem nad Kyjevem unáší do rodiny andělů zanechává bolest smutek žal hádky a starosti ať už jen zúrodňují šedivou půdu jezdec podporovaný sluncem nese radost a sny důkladně jimi ucpává kouty opuštěné po smutcích vrchovatě je ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Politý ká

Starý Prostějov

Úryvek ze vzpomínek teatrologa Sergeje Machonina (1918–1995) na dětství prožité v prostějovské Dolní ulici – také jako příspěvek k aktuálním debatám o vzdělávacím systému.

Byli jsme kluci z Dolní ulice. Neměli jsme nejmenší ponětí, že žijeme ve městě, které někdo a nějak spravuje, nebo dokonce ve státě nějak řízeném. Žádné znaky, příznaky nebo znamení městské nebo státní autority nebylo nikde vidět. Strážníka jsem za ... více »

Fejeton Kultura

Reportáž psaná na zastávce

Foto Tomáš Koloc

Cestovní zpráva básníka a majitele nakladatelství JÁSÁM.

Milý Jiří, nezlobte se, že píšu až dnes, ale až dnes jsem se zastavil doma a sedl k počítači, jelikož coby tržní básník jsem byl na cestách, za tři týdny jsem absolvoval devět čtení; dva dny se už dávám do kopy…) 15. 5. 2018, út, restaurace Zámek v ... více »