Čtrnáctideník Kulturní noviny

26. číslo pondělí 25. 6. 2018

Téma Kultura

Kam v létě za kulturou: Tipy Kulturních novin

Návštěvníci Letní filmové školy

Jako každý rok přinášíme výběr ze zajímavých festivalů, výstav a přehlídek, které probíhají v době prázdnin na různých místech republiky.

Brno, 1. 7. – 31. 7. (dále pak Košice, Ostrava, Lvov a Vratislav) http://www.autorskecteni.cz/   Unikátní literární akce s tradicí a evropskou prestiží. Letošním hostem jsou spisovatelé a spisovatelky z Turecka, což činí celou akci dvojnásob aktuáln ... více »

Komentář Ekonomika

Obživlosti: Skladové karty

Ivan Hoffman. Zdroj archiv

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek, které ožívají v jiných podobách i v současnosti.

Držel jsem v ruce roztržený klínový řemen a řekl jsem si, že než obtěžovat pana Omelku, kterému vozím na opravu porouchané stroje, pokusím se tentokrát opravit sekačku sám. V prodejně ložisek, gufer a řemenů jsme s prodavačem filosofovali nad opotře ... více »

Společnost a politika Zahraničí,Politika

Selhání rozvědek: Pár poznámek k začátku německo-sovětské války

Foto Bundesarchiv

Ukazuje se, že když 22. června 1941 začal největší a nejkrvavější konflikt v dějinách lidstva, nestál u jeho zrodu ze strany německého agresora promyšlený a podložený plán, ale směs dezinformací, a že stejně tomu tak bylo i na straně napadeného.

Proč Stalin v předvečer 22. června 1941 věřil, že Němci nezaútočí? Sovětská rozvědka totiž výrazně nadhodnotila (!) počet německých tanků, takže vzhledem ke svým odhadům momentálně napočítala přímo u sovětských hranic jen asi polovinu jejich údajnéh ... více »

Společnost a politika Domov,Ekonomika

Z historie družstevní banky a družstevní pojišťovny

Leták družstevní banky

Do rozvětveného družstevního systému českého, respektive československého meziválečného družstevnictví, patřily i takové podniky jakými byly družstevní banka a družstevní pojišťovna.

Družstevní banky byly na počátku 20. let 20. století založeny dokonce tři (viz poznámka za článkem), tento příspěvek se však bude zabývat jen jednou z nich a to tou, která měla nejdelší historii – a sice Všeobecnou družstevní bankou. Další významnou ... více »

Společnost a politika Domov

Svatojánská postýlka

Svatý Jan pomáhá své postýlce růst

"V babiččině světnici jako v zahradě, kam se člověk obrátí, všude plno růží, rezedy, střemchy i jiného rozmanitého kvítí a mezitím celé náruče dubových listů. Barunka, Mančinka vážou kytice a Cilka vije velký věnec.“ (Božena Němcová: Babička)

Českým fenoménem a dosud v několika zdejších lokalitách je i přežívající zvyk stlaní svatojánské postýlky. Jde o velmi o lokálně omezený zvykoslovný jev, který se držel ještě ve druhé polovině 20. století v oblastech Podkrkonoší a v podhůří Jizerský ... více »

Poezie Kultura

Řešení

Foto Tomáš Koloc

Právě před 65. lety, 17. června 1953, poté co vláda NDR vyhlásila zdvojnásobení pracovních norem pro stavební dělníky, aniž by jim zároveň zvýšila platy a příděly potravin, povstalo obyvatelstvo východního Berlína a NDR. Povstání bylo krutě potlačeno, přes okamžitou masovou emigraci do tehdy ještě volně přístupného Západního Berlína bylo celkem zabito několik set demonstrujících, 1500 z nich odsouzeno, dva z toho k smrti. Okamžitě po povstání nejslavnější občan tehdejší NDR, dramatik Bertolt Brecht, navrhl předsedovi státostrany SED Walteru Ulbrichtovi, aby se vzbouřenci vyjednával a po neúspěchu svého návrhu napsal báseň, která od té doby už oslovila (a zřejmě i bude oslovovat) desítky vlád a vládnoucích skupin, nespokojených se „svým obyvatelstvem“…

  Po povstání 17. června nechal tajemník Svazu spisovatelů na Stalinově třídě rozhazovat letáky na nichž stálo, že lid projel důvěru vlády, kterou může znovuzískat jen dvojnásobným pracovním úsilím. Nebylo by tedy jednodušší, aby vláda rozpustila li ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Pyroman

Foto Tomáš Koloc

Spisovatel Jaroslav Putík, jedna z čelných literárních tváří Pražského jara 1968, ve své drobné próze vysvětlil, v čem jsem nebezpečné modly.

Dne 12. července roku 1950 lehl popelem Zlatý pavilón v Kjótu. K činu se přiznal mladý novic buddhistické sekty, jež po dlouhou řadu generací pečovala o tento skvost japonského stavitelství. Na otázku, proč tak učinil, novic odpověděl: „Neustále mě ... více »

Fejeton Kultura

Ľudia chcú mať svojho kráľa

Foto Tomáš Koloc

O ruském vajíčku (s rohlíkom) a anglickej slanine...

Pozrela som si Priamuju liniu s Vladimirom Putinom (teda, len večerné zhrnutie) a krásne príbehy k tomu. Dva a pol milióna ľudí sa obrátilo k svojmu prezidentovi. Furt je to menej, ako tých fanúšikov kráľovskej britskej svadby. Ľudia chcú mať svojho ... více »