Čtrnáctideník Kulturní noviny

32. číslo pondělí 6. 8. 2018

Téma Věda

Genealog Horner: Lidé touží odhalit příběhy, které jim napoví něco o jejich talentech i životních problémech

Foto archiv Zdeňka Hornera

Rozhovor s genealogem Zdeňkem Hornerem.

Jak se promovaný teolog dostane ke genealogii? Kvůli honbě za kredity jsem se přihlásil na kurs paleografie (čtení starých rukopisů) a ono mi to šlo a navíc mě to nepustilo natolik, že se z toho postupně stala vášeň. Jelikož jsem se při svém studiu ... více »

Společnost a politika Politika,Ekonomika

Obrana rovnosti a súdržnosti

Obrázek nebo fotografie#23000

Hlavným problémom tejto spoločnosti nie je Putin, Soros, utečenci či homosexuáli. Je ním prehlbujúca sa nerovnosť, rastúce zadlžovanie rodín a strata jednoty spoločnosti.

To, že je dnes spoločnosť dramaticky rozdelená, že sa štiepi na nepriateľské tábory, je predovšetkým zlyhaním elít. Na jednej strane sú tu neoliberáli, ktorí si po páde komunistického režimu doslova uzurpovali verejný priestor, a tvrdia, že žijeme v ... více »

Kultura a umění Kultura

Pravý východní hardcore

Ulice v haličské Drohobyči. Foto Wikimedia Commons

Kniha polského spisovatele Ziemowita Szczereka vypráví o tom, jak zamotané jsou polsko-ukrajinské vztahy, ale také o tom, že na každou cestu si bereme především sami sebe.

Kdo čerpá informace ze současných českých masmédií, musel by nabýt dojmu, že Poláci a Ukrajinci se odjakživa velice milují, protože mají v Rusech společného nepřítele. Naproti tomu ten, kdo si ještě něco pamatuje ze školního dějepisu, možná slyšel n ... více »

Poezie Kultura

Světlo jde po schodech

Foto Tomáš Koloc

Verše z knižní prvotiny básníka Rostislava Opršala

Světlo jde po schodech měkkým krokem stínům stíná unavené hlavy Zadržuju dech jdu za ním jsem poutník stvořený pro přístavy Překonal jsem tmu a velkou vodu volám s nadějí: Světlo! Země! Usednu na posledním schodu vypiju si kávu počkám až dojde ke mn ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Apokalypsa naší doby

Vasilij Rozanov. Repro Wikimedia Commons

Ze zápisků Vasilije Rozanova.

Vypiplat malou travičku je těžší než zbořit kamenný dům. Z „hořkých zkušeností srdce“: za řadu let své literární činnosti jsem si všiml, viděl a na své účetní knize (na výdajích) i na „ohlasech v tisku“ pozoroval, že jakmile napíšu něco posměšného, ... více »

Fejeton Kultura

Letošní červen

Foto Tomáš Koloc

Dopis a fejeton v jednom.

Milý Jiří, nevím, jak ty, ale já mám nejradši červen. Ten letošní zdál se mi obzvlášť vydařený. Zejména druhá půlka. Nevím, bude-li ještě kdy podobný. A nejen proto, že bylo mistrovství světa ve fotbale. V podstatě jediný sport, který sleduju. Byť h ... více »