Čtrnáctideník Kulturní noviny

30. číslo pondělí 23. 7. 2018

Téma Domov,Politika

Jeden ze začátků sociální demokracie aneb zpátky na zemi

Výlet sociální demokracie v Kuřimi do kuřimské Hory - 1910 - archiv města Kuřimi

Jsme dnes svědky tápání jedné z našich největších a nejstarších politických stran. Při práci na pamětnické knize z historie města Kuřimi jsem narazil na zajímavé výpisky. Pod názvem „Začátky organisování dělnictva v Kuřimi“ popisují založení a první roky činnosti „pobočné politické organisace sociální demokracie“. Přibližují nám skromnou realitu a étos této rané politické aktivity, která se – podobna malé rozvíjející se rostlince – postupně pozvedala z obecní úrovně na krajskou a zemskou.

Sociální demokracie v Kuřimi byla mezi světovými válkami nejsilnější tamní politickou stranou, na niž byla navázána i intenzívní kulturní a sportovní činnost (Dělnická tělovýchovná jednota, DTJ). Její pozice vzešla z drobné a usilovné politické prác ... více »

Společnost a politika Domov,Kultura

Obživlost: Jednotlivé věty

Obrázek nebo fotografie#22924

Další díl ze seriálu autorových vzpomínek, které ožívají v jiných podobách i v současnosti.

Člověk by asi měl občas přemýšlet, co je smyslem života. Aby neztrácel čas něčím, na čem nezáleží. Vtip je ale v tom, že člověku má záležet na všem, co dělá. A když mu to dojde, život mu dává smysl bez ohledu na to, čemu se věnuje a kolik ho to stoj ... více »

Kultura a umění Kultura

Nebohémsky dobrá Bohemia aneb Zachraňme představení

Foto Tomáš Koloc

O jednom představení, které se nevidí, a když se něco nestane, už se ani neuvidí.

Někdy se stane, že výjimečné dílo vznikne na objednávku nebo díky vnějšímu požadavku. Tímto způsobem vznikla Picassova Guernica, slavná píseň Vratislava Blažka Lékořice nebo Larsenův román Kámen mudrců. Ve francouzském Besançonu uspořádali Mezinárod ... více »

Kultura a umění Kultura

Můj kraji

Foto Jiří Plocek

Spisovatelka, jejímž rodným krajem je Vysočina, se v následujících řádcích vyznává ze svého vztahu k ní. Ke vztahu březinovsky inspirujícímu a pozvedajícímu, ale současně zatíženému bolestí z nepříliš dávné minulosti.

Můj kraji, rozpleteným copem bych ti nohy utírala… Jako by se všechno potkávalo dávno před očima. Strašihlávek má ústa od ucha k uchu. Co tedy mohu? Když koně od rána volám, zahradou běžím k vodám, bílý je smutek, sněží u vrátek, nikdo mi nepodá čas ... více »

Poezie Kultura

Marie Krysinská: Sova

Marie Krysinská. Autor portrétu Wilhelm Benque

Dokonává sova, ukřižovali ji, ukřižovali ji na trámoví vrat.

Dokonává sova, ukřižovali ji, ukřižovali ji na trámoví vrat. Křídla má přibitá, jsou rozepjatá, rány roní krev a velké rudé perly kanou líně jako slzy. Dokonává sova, ukřižovali ji. Usměvavý venkovan ji ráno chytil poplašenou bezcitnými paprsky a pa ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Červencoví sáňkaři

Sáně místo mlátičky (odborně tribulum). Repro Wikimedia Commons

Žně v Turecku, jak je popsali Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund v roce 1958.

A zas upalujeme anatolskou stepí, pustou při obzorech, veselejší u silnice. Čím víc stoupáme, tím častěji je posázena klobouky sklizené pšenice. Kolem nich vždycky kdosi jezdí na takových divných saních, někde blízko vyletují do větru chuchvalce ple ... více »

Fejeton Kultura

Pec

Foto Tomáš Koloc

Fejeton o jedné peci.

Vypínám přehřátý počítač (nefunguje mu větrání, které se už nedá opravit), ukládám ho do lednice (rada kamaráda-mechanika) a jdu na autobus. Trolejbusy u nás v tomto období nejezdí, protože naše město se mění ve velké staveniště s mnoha objížďkami m ... více »