Kultura a umění Kultura

Katastrofa, koncert, karneval

Foto autor Fotbalový Pomerančík z MS 1982. Foto archiv KN

O dějinách česko-hispánské pomoci, jedné katastrofě, a po ní následujících koncertech...

Bohemia para Hispania (a vice versa)

Člověk je určený svým dětstvím. Já jsem ho strávil na nosiči kola svého otce, na jehož blatníku byl nalepen rozesmátý Pomerančík – symbol mistrovství světa ve fotbale 1982 ve Španělsku. Toto ovoce stálo u rodu mého zájmu o česko-hispánské dějiny. Od největších ikon hispánského věřícího světa, Svatého Jana Nepomuckého a Pražského Jezulátka, přes československé interbrigády v bojujícím Španělsku 30. let (jejichž členy byli mj. pozdější čelné osobnosti Pražského jara 1968; ministr vnitra Josef Pavel a předseda Národní fronty František Kriegl, někdejší lékař interbrigád), přes chilského Nositele Nobelovy ceny Pabla Nerudu, který si svůj pseudonym zvolil po Janu Nerudovi, milovaném básníkovi země, v jejímž dobříšském zámku spisovatelů strávil nemalou část svého exilu – až po legendární zásah prezidenta Spojených států mexických José Lópeze Portilla. Ten se v 70. letech rozhodl zachránit šestinásobnou medailistku z olympijských her 1968 v Mexiku, Věru Čáslavskou, která se během této olympiády fakticky stala hrdinkou dvou národů. López namísto navrhovaných jednání v Moskvě odjel v roce 1978 do Prahy – a smlouvu o dodávce mexického uhlí skomírající Fidelově Kubě s prezidentem Husákem (za přítomnosti sovětských orgánů) vyměnil z ruky do ruky za pas, výjezdní a pracovní povolení v Mexiku pro ženu, která odmítla odvolat svůj podpis pod Vaculíkových 2000 slov a protest proti srpnovému sovětskému vpádu (a byla za to v té době trestána prací uklízečky ve sportovních objektech…).

Proč se o těchto událostech rozepisuji? Protože mají v mých očích pokračování…


Katastrofa

Na sklonku minulého roku jsme uveřejnili rozhovor s Virginií DeMario, která popisovala vlnu katastrof, jež loni zničila řadu zemí Karibské oblasti. Jednou z ní bylo Mexiko, kde loni v září ničivé zemětřesení zasáhlo nejen hlavní město Mexiko, ale také stejnojmenný federální stát ve středu federace, a jižní státy Puebla, Oaxaca, Guerrero, Chiapas a Tabasco. Zemětřesení si vyžádalo 370 mrtvých, přes 6 tisíc zraněných a na některých místech úplné zničení infrastruktury. Hispánský Pomerančík se v tu chvíli v mých očích změnil v sošku Peóna (rolníka), truchlícího pod svým širokým sombrérem (jehož sošky najdete na zahradách celé Iberoameriky)...


Guitarra, música, carnaval

Sdružení Kytara napříč žánry už před týdnem v Institutu Cervantes v Praze uskutečnilo benefiční koncert, na němž vystoupili čeští, slovenští, řečtí, irští, kolumbijští a mexičtí hudebníci, a jehož výtěžek byl poslán na pomoc obětem zemětřesení. Tuto středu, 24. ledna v 19.30 se v pražském divadle Hybernia uskuteční druhý koncert s názvem MEXICO MÁGICO spojený týmiž jmény (Kytara napříč žánry, kytarista Stanislav Barek, soubor tradiční hudby Mariachi Azteca de Praga), který předvede variaci na mexické a hispánské téma v unikátní dramaturgii, vytvořené z propojení folkloru, big bandu, populární, a také filmové hudby španělskojazyčného regionu.

Nadcházející období masopustu (karnevalu) rozehřeje návštěvníky energickou hudbou i tancem. Pestrý program přinese nejprve Mexické inspirace pro sólovou kytaru Stanislava Barka. Alejandro Santillan potom předvede za doprovodu bubnů Edwina Aguirre Danza el Fuego – tanec Aztéků, představitelů jedné z nejstarších kultur předkolumbovského Mexika. Hudbou původních obyvatel dalších latinskoamerických zemí se zabývá kapela Encuentro. Soubor historické hudby Karmína zmíní význam mariánského kultu v Mexiku a zároveň upozorní na hudební vlivy z kontinentálního Španělska. Zahraje píseň ze sbírky Cantigas de Santa Maria, která vznikla na dvoře kastilského panovníka Alfonsa X. Učeného. Dále uvede skladbu Cedit frigus hiemale z kláštera Santa Maria de Ripoll, coby známého střediska španělské středověké kultury. Mariachi Azteca de Praga pod vedením Alejandra Tameze pozvou na výlet mexickým folklorem od historie po současnost. Závěr večera v tanečním rytmu obstará výtečný Original Vintage Orchestra Petra Kroutila. Swingový big band zahraje společně s Mariachi Azteca de Praga mexické skladby aranžované skladatelem Omarem Rojasem. Zazní i perly z pokladnice swingové klasiky a pro odlehčení i Mexiko punkové kapely Tři sestry. Iniciátorkou a dramaturgyní tohoto projektu je hudebnice Lenka Mitášová, která je také autorkou originální řady Svatojánské muzicírování v poutním místě Svatý Jan pod Skalou, o němž jsme zde psali už před časem.

Benefičním rozměrem tohoto koncertu, bude prodej tradičních mexických růží z hedvábného papíru v kuloárech divadla. Máte možnost pořídit si "último minuto" ( = last minute) vstupenku na toto představení, které jako milovník hispánské kultury vřele doporučuji!